Stora nedgångar väntas på Europabörserna

Terminerna för de ledande europeiska indexen indikerar klara nedgångar när handeln i Europa inleds på onsdagen efter mycket svag utveckling i både USA och Asien. För svensk del kan dock fallet dämpas något av flera rapporter som varit bättre än väntat, bland annat från Handelsbanken.

Börserna i New York vände ned relativt kraftigt på tisdagskvällen och försvagades efter den europeiska stängningen. Dow Jones slutade 2,5 procent lägre efter att flera av indexets bolag rapporterat och gett osäkra utsikter i spåren av den globala finanskrisen.

Dupont föll med 8 procent efter att ha rapporterat en 30-procentig resultatminskning och kraftigt dragit ned sin helårsprognos. Caterpillar sjönk 5,1 procent sedan bolaget sagt att försäljning och resultat kommer att bli oförändrade under 2009 jämfört med 2008.

Svaga utsikter fick även flera av teknikbolagen att falla kraftigt. Texas Instrument tappade 6,3 procent och Sun Microsystems föll 17,5 procent vilket drog ned Nasdaq Composite med 4,1 procent. S&P 500 backade 3,1 procent med nedgångar för samtliga branschindex.

Efter stängningen kom dock några rapporter som var bättre än väntat. Apple var 13 procent upp i efterhandeln sedan bolagets resultat kraftigt överträffa konsensus. Yahoo avancerade 5,2 procent i efterhandel sedan bolagets försäljning blivit betydligt bättre än förväntat. Båda bolagen sänkte dock sina framtidsutsikter.

I Asien har marknaderna följt nedgångarna på Wall Street under natten och ytterligare press kom från att exportbolagen tyngdes av att yenen förstärkts om dollarn. Nikkei 225 föll med 6,8 procent.

För svensk del har ett flertal tyngre bolagsrapporter kommit under morgonen. Handelsbanken rapporterade ett resultat som var 16 procent bättre än vad analytikerna hade väntat sig i snitt enligt SME Direkt och även intäkterna överträffade förväntningarna.

Bankens värderingsförlust i likviditetsportföljen blev totalt 1.011 miljoner kronor, varav 987 miljoner mot det egna kapitalet och endast 24 miljoner kronor mot resultatet. Analytikerna hade väntat sig att andelen mot resultaträkningen skulle vara större, 470 miljoner kronor, enligt SME Direkt.

Alfa Laval redovisade ett resultat som var 3 procent bättre än väntat enligt SME Direkt. Orderingång och omsättning understeg däremot konsensus. Bolaget förväntar sig att efterfrågan under det fjärde kvartalet kommer att bli i linje med, eller något lägre, jämfört med samma period 2007. I förra rapporten, inför det tredje kvartalet, hette det att efterfrågan skulle ligga kvar på höga nivåer.

Tele2 har rapporterat ett resultat som var 5 procent över förväntat medan omsättningen blev något lägre än konsensus. Tele2 sänker sin prognos för investeringsnivån inom koncernen 2008.

Assa Abloys rapport avvek inte så mycket mot förväntningarna men både resultat och omsättning var bättre än analytikernas snittestimat. Resultatet exklusive engångsposter blev 1 procent bättre än väntat. Bolaget upprepar sin prognos om att den organiska tillväxten kan bli lägre än 3 procent 2008.

Oriflames resultat blev däremot hela 23 procent bättre än SME-konsensus medan omsättningen var nästan helt i linje. Bolaget upprepar att omsättningsökning för 2008 väntas fortsatt bli över 20 procent i lokal valuta och även prognosen att rörelsemarginalen ska förbättras, trots rådande valutakurser, kvarstår.

BE Group rapporterade en resultatökning på 91 procent jämfört med samma kvartal ett år tidigare. Bolaget upprepar att helårsresultatet för 2008 förväntas bli avsevärt bättre än 2007 men säger att efterfrågan mattades efter hand under tredje kvartalet och marknaderna i Central- och Östeuropa försvagades snabbare än vad som tidigare förväntats.

Onsdagens makroagenda är tunn och det enda som kan vara av större intresse är penningpolitiskt protokoll från Bank of England klockan 10.30.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Lunds universitetAnnons

Rätt vård för barncanceröverlevare

Helena Linge, vd för startup-bolaget Concidera Health och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.
Helena Linge, vd för startup-bolaget Concidera Health och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.

Utvecklingen under de senaste decennierna inom barnonkologi är fantastisk – i dag överlever de flesta barn som drabbas av cancer. Dock är risken stor att patienterna får sena effekter av sin behandling. Det här är något som Lundabolaget Concidera Health vill motverka med hjälp av strukturerad hälsodata. 

I dag finns ungefär 11 000 barncanceröverlevare i Sverige. Patientgruppen behöver regelbunden medicinsk tillsyn. Detta eftersom minst 70 procent av barncanceröverlevare riskerar att drabbas av sena komplikationer efter sina behandlingar – till exempel en andra cancer, hjärtpåverkan eller infertilitet. 

– I dag blir friskförklarade barn tidigt informerade om att seneffekter kan drabba dem. Så var inte fallet för patienter som behandlades för 40 år sedan, då både information och uppföljning ofta var ofullständig och sporadisk, säger Thomas Wiebe, docent i pediatrik och pensionerad barnonkolog och tillägger: 

– Som läkare under 1990-talet var det svårt att få en överblick och förståelse för patientens behandlingshistorik – all information låg gömd i tjocka pärmar med journalhandlingar. Därför beslutade jag mig, efter ett anslag från Barncancerfonden, att skapa ett digitalt och populationsbaserat kvalitetsregister – BORISS.  

Läs mer om de seneffekter som kan drabba barncanceröverlevare

Omfattande arbete med register 

Thomas Wiebes målsättning med BORISS var att skapa en god överblick av patientens behandlingshistorik. I ett mycket omfattande arbete registrerades data om alla individer som diagnostiserats med barncancer i södra sjukvårdsregionen sedan 1970 och framåt. 

– När jag och Thomas möttes 2015 började vi utbyta tankar och idéer kring hur vi skulle kunna använda BORISS på ett innovativt sätt. Dessa idéer lade grunden för Concidera Health, säger Helena Linge, vd för startup-bolaget och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.

Digital tillgång till strukturerad hälsodata

Med BORISS som grund har de utvecklat ett webbaserat system som genererar beslutsunderlag. Systemet CiCADA består av dels en digital rapport som visar överlevarens behandlingshistorik, dels ett digitalt verktyg som riskstratifierar populationen av överlevare och gör det möjligt att kalla rätt person i rätt tid till vården. 

Nu färdigställs ytterligare en del som ska sprida kunskap i vårdkedjan om patientgruppen och vilka seneffekter de kan drabbas av. Hela systemet CiCADA, där verktygen ingår, är inom kort klart för användning.

– En digital tillgång till strukturerad hälsodata ökar informations- och patientsäkerheten och är en förutsättning för medicinsk uppföljning. Personerna kan leva längre och friskare liv om de får rätt hjälp. Tidig upptäckt av seneffekter sparar också kostnader och tid i vården, säger Helena Linge. 

AI kan berika 

Dessutom undersöker de i ett forskningsprojekt om det går att finna nya samband mellan behandling och seneffekter. 

– I projektet arbetar vi med metodik lånad från AI-fältet och vår målsättning är att forskningsresultaten ska vävas in i de digitala verktygen. Vi kan genom strukturerad hälsodata göra stor skillnad i människors liv, inte bara genom forskning utan också genom konkret praktisk användning inom vården, avslutar Helena Linge. 

Ta del av ytterligare AI-satsningar vid Lunds universitet 

Fakta om Concidera Health AB

Forskningen bedrivs vid Kliniska Vetenskaper, Medicinska Fakulteten Lunds universitet, i samarbete med RISE, Climber och Region Skåne; och stöds av Vinnova och Barncancerfonden. 

Vårdprogram för överlevare har utformats av Svenska Arbetsgruppen för Långtidsuppföljning efter Barncancer. 

Concidera Health AB grundades 2018 med stöd av universitets Holdingbolag. 

Läs mer här!

 

Mer från Lunds universitet

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lunds universitet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?