1515

Stockholmsbörsen: Handelsbanken mot strömmen

Stockholmsbörsen handlades ned ordentligt under onsdagseftermiddagen i likhet med utvecklingen i omvärlden på oro kring den globala ekonomin. Ericsson och Alfa Laval var aktier som ledde nedgången. RNB framstod som dagens kursflopp.

Vid 15.30-tiden noterades Stockholmsbörsens breda index 3,5 procent ned.

"Det har varit väldigt dåliga marknader runt om i världen med till exempel Japan som föll nästan 7 procent och det spiller över en bra rapport från Handelsbanken, men Sverige går ändå bättre än övriga Europa. Man ser annars att bankkrisen globalt börjar mattas av och likviditeten kommer så sakteliga tillbaka men samtidigt fokuserar man allt mer på det makroekonomiska läget som ser dåligt ut", säger Henrik Degrér, portföljförvaltare på Handelsbanken, till Nyhetsbyrån Direkt.

Handelsbanken gick mot strömmen och steg med 0,6 procent till 132,75 kronor efter att som först ut bland storbankerna rapporterat för det tredje kvartalet.

Sett till enskilda poster i rapporten överraskade banken positivt i stort sett över hela linjen, kryddat med låga kreditförluster och fortsatt god kreditkvalitet. Samtidigt finns frågetecken kring hur obligationsportföljen klassificerats under kvartalet och en besvikelse över att primärkapitalrelationen minskade.

"Det är en rapport som är bättre än förväntat, speciellt räntenettot. Men det är ett par frågetecken kring tradingen och hur mark-to-market förlusterna oklassificerats under kvartalet. Delar av obligationsportföljen har nu klassats som lånefordringar och det gör givetvis att rapporten ser bättre ut än vi väntat oss", säger UBS bankanalytiker, Andreas Håkansson, till Nyhetsbyrån Direkt.

De övriga bankerna som alla tre rapporterar i morgon, torsdag, hade en blandad utveckling. Nordea gick något bättre än marknaden i övrigt genom att endast backa 1,7 procent till 68,80 kronor. Swedbank A tappade däremot 5,6 procent till 72,25 kronor och SEB A noterades 6,2 procent ned till 83,50 kr.

Verkstadskoncernen Alfa Laval handlades ned 8,3 procent till 54,25 kr. Vinsten blev bättre än väntat men orderingång och omsättning för det tredje kvartalet innebar besvikelser.

Stenbeckssfärens teleoperatör Tele2 rapporterade ett resultat som var 5 procent över förväntat, men aktien dök efter uttalanden från finanschefen Lars Nilsson om bolagets outnyttjade kreditfaciliteter på 19,2 miljarder kr som förfaller i november 2009.

Tele2 B backade med 9,1 procent till 64,50 kronor.

Låstillverkaren Assa Abloys rapport avvek inte så mycket mot förväntningarna men både resultat och omsättning var något högre än analytikernas snittestimat och aktien gick bättre än marknaden genom att endast tappa 1 procent till 74,25 kr.

Bland många analytiker har det sedan länge funnits en oro för att den svaghet som den amerikanska bostadsmarknaden uppvisar också ska spilla över på det kommersiella segmentet. Så verkar inte vara fallet ännu då Assa Abloys organiska tillväxt i Americas blev hela 6 procent i tredje kvartalet. Analytikerna hade här räknat med en tillväxt på 1,5 procent.

Den stora rapportförloraren var klädbolaget RNB som föll med 29 procent till 4,20 kronor efter att bolaget redovisat en oväntad förlust. RNB bedömer att finansoron får negativa effekter på konsumtionen de närmaste tolv månaderna. För att möta detta har bolaget dock tagit fram ett åtgärdsprogram som för kommande räkenskapsår skall sänka kostnaderna.

Undantaget de rapporterande bolagen tappade tungviktare som H&M och Ericsson.

H&M var 4,1 procent ned till 268,50 kr och tyngdes av att Morgan Stanley sänkt riktkursen för klädjätten till 240 kr från 265 kr och upprepat undervikt.

Ericsson B föll med 5,6 procent till 50,70 kr och har därmed de senaste två handelsdagarna förlorat nära hela den rapportdrivna uppgången på 16 procent i måndags.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?