New York: Nya ras på USA-börserna

New York-börserna noterade rasartade nedgångar på onsdagen efter fortsatt global konjunkturoro.

En ny serie av kvartalsrapporter har lagts fram för granskning och investerarna fokuserar på tecken på en inbromsande ekonomi. Rapportutfallet har varit blandat med styrka från Apple men besvikelser från bland annat Boeing. Tekniksektorn var starkare än index medan råvaror tillhörde dagens värsta sänken.

"Var ligger problemet? Allt är ute till försäljning igen, framtvingade likvidationer, fonduttag och rädsla för en djup, världsomspännande recession", kommenterade Elliot Spar, options- och marknadsstrateg på Stifel Nicolaus, för MarketWatch.

Dow Jones index var vid stängning ned med 5,7 procent till 8.519. På den bredare marknaden var S&P 500 index ned med 6,1 procent till 897 medan Nasdaq Composite index sjönk med 4,8 procent till 1.616.

Omsättningen på NYSE uppgick till 1.557 miljoner aktier och på Nasdaq till 2.565 miljoner aktier.

Räntan på den tioåriga obligationen var ned 18 punkter till 3,59 procent samtidigt som trettioårsräntan var ned 12 punkter till 4,06 procent.

Teknikjätten Apple inkom med starkare resultat än väntat och försäljningstrenden fick hjälp från 3G-varianten av iPhone men bolaget gav samtidigt försiktigare utsikter för det fjärde kvartalet än marknaden hoppats på. Aktien avancerade på torsdagen upp 5,8 procent.

Internetsökningsbolaget Yahoo rapporterade en försäljningsminskning i linje med marknadens förväntningar. Bolaget meddelade vidare att man planerar att skära ned personalstyrkan med 10 procent. Marknaden uppskattade åtgärderna och handlade upp aktien 2,7 procent.

Även tekniksektorn som helhet var stark relativt bredare index. Rapporterande halvledarbolaget EMC var upp 3,0 procent på en stark försäljningsökning medan den ledande chiptillverkaren Intel tappade 4,4 procent.

I finanssektorn rapporterade Wachovia en förlust på 23,9 miljarder dollar. Wachovia befinner sig under övertagande av Wells Fargo. Wachovia:s aktie tappade 6,2 procent medan Wells Fargo föll 4,1 procent.

Vidare kring sektorn meddelade centralbanken Federal Reserve på eftermiddagen att man ändrar formeln som används för att besluta räntan för institutioner på deras överskottsbalanser. Nivån har justerats till styrräntan minus 35 punkter, från tidigare styrräntan minus 75 punkter. Fed bedömer att en mindre spread kommer bidra till att främja handeln i marknaden

Bland övriga finansaktier utvecklades bankjättarna i linje med bredare index. Bank of America var ned 5,5 procent, Citigroup sjönk 6,1 procent och J.P. Morgan föll med 6,5 procent.

Råvaruaktier tillhörde de största förlorarna i torsdagens nedgångar.

Aluminiumjätten Alcoa var bland de svagaste Dow Jones-komponenterna med ett ras 11,4 procent.

Energisektorn pressades hårt dels av en svag rapport från ConocoPhilips, som rasade 13,4 procent, och dels av fritt fall för oljepriset. Råolja med leverans i november handlades vid 22.00-tiden drygt 7 procent lägre än på tisdagen, till ett pris om knappt 67 dollar på NYMEX. Bland övriga oljejättar pressades ChevronTexaco och Exxon Mobil ned 7,6 respektive 9,7 procent.

Vidare i rapportfloden inkom såväl snabbmatsjätten McDonald's. McDonald's vinstökning var 11 procent jämfört med samma period föregående år. "När vi nu gått in i årets sista kvartal ser oktober månads försäljningstrend ut att förbli stark och jag känner mig optimistisk kring McDonald's utsikter", uppgav bolagets VD, Jim Skinner. Aktien stod emot kursrasen skapligt med en nedgång på 1,7 procent.

Telekomoperatören AT&T och flygplanstillverkaren Boeing missade däremot analytikernas förhandsförväntningar.

AT&T hjälptes av stark försäljning av iPhone 3G, men den totala vinstökningen på 5,5 procent för kvartalet var svagare än väntat och aktien föll 7,6 procent.

För Boeings del minskade kvartalsvinsten med 38 procent. Flygjättens redan nedpressade aktie tappade ytterligare 7,5 procent.

Läkemedelsjätten Merck meddelade ett 28-procentigt fall i kvartalets vinst jämfört med föregående år personalnedskärningar på 7.200 personer. Aktien föll 6,5 procent på rapporten.

På affärsfronten drog koreanska Samsung Electronics tillbaka sitt buderbjudande på minnestillverkaren SanDisk med hänvisning till osäkra affärsutsikter. SanDisk-aktien föll 32 procent till 10,09 dollar på beskedet, att jämföra med den inställda budnivån om 26 dollar per aktie, vilken värderade bolaget till 5,9 miljarder dollar.

Den veckovisa lagerstatistiken för råolja lagren med en ökning på 3,2 miljoner fat förra veckan, vilket var mer än väntade +2,4 miljoner fat.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?