Stockholmsbörsen väntas öppna upp

Terminerna för de ledande europeiska indexen indikerar stigande kurser när handeln i Europa inleds på tisdagen efter stora uppgångar i både USA och Asien.

Börserna i New York stängde klart högre på måndagskvällen och utökade sina uppgångar efter den europeiska stängningen. Uppgången fick bränsle i nytt tal om ett stimulanspaket för USA-ekonomin och stora uppgångar i oljesektorn efter ett stigande oljepris.

Dow Jones lyfte 4,7 procent och stängde kring dagshögsta. Indexet leddes högre av Chevron och Exxon Mobile, som steg med 11,6 respektive 10,2 procent. S&P 500 klättrade 4,8 procent med uppgångar för samtliga sektorer. Nasdaq Composite avancerade 3,4 procent.

"Kreditmarknaden börjar tina upp och det är det mest positiva vi har sett på mycket länge. Men det kommer att ske mer kreditåtstramning de kommande månaderna och aktiemarknaden kommer att vara fortsatt volatil", sade Jerome Heppelmann, portföljförvaltare på Ridge Capital, till Wall Street Journal.

Fed-chefen, Ben Bernanke, sade i ett tal inför kongressen på måndagen att man bör överväga ett andra stimulanspaket för den amerikanska ekonomin eftersom utsikterna är svaga inför nästa år. Vita Huset meddelade att president George W Bush "är öppen för idén" om ett stimulanspaket, men ett eventuellt godkännande beror på utformningen.

Efter stängningen kom ett flertal tyngre nyheter. American Express rapport var klart bättre än väntat och aktien steg med 6,6 procent i efterhandeln. Texas Instrument nådde däremot inte upp till förväntningarna med sin rapport och aktien tappade 6,1 procent i efterhandeln. Sun Microsystems sänkte sin försäljningsprognos för räkenskapsårets första kvartal, som sträcker sig till och med september, vilket fick aktien att falla med 10 procent i efterhandeln.

Marknaderna i Asien följde i natt uppgångarna på Wall Street. Konsumentrelaterade aktier i regionen steg på förhoppning om ett amerikanskt stimulanspaket och energirelaterat lyfte på det stigande oljepriset. Nikkei 225 slutade 3,3 procent upp. Mot strömmen gick Citi Pacific, som föll med 46 procent efter att bolaget meddelat att det riskerar 2 miljarder dollar i valutaförluster efter att handlare har tagit positioner mot dollar.

För svensk del har några bolagsrapporter kommit. Bland de något större bolagen finns att Teleca rapporterat en förlust om 336 miljoner kronor för det tredje kvartalet, men det var ändå 5 procent bättre än konsensus enligt SME Direkts prognossammanställning. Resultatet belastades av nedskrivning av goodwill. Även omsättningen var något bättre än väntat.

Ericssons har i spåren av rapporten fått flera rekommendations- och riktkursförändringar. S&P Equity Research har höjt rekommendationen till köp, från tidigare behåll. Citigroup har höjt riktkursen för Ericsson till 76 kronor, från tidigare 68 kronor. West LB har däremot sänkt rekommendationen för Ericsson till behåll, från tidigare öka och även Société Générale har sänkt rekommendationen till behåll, från köp.

I övrigt har JP Morgan sänkt riktkursen för Sandvik till 60 kronor, från tidigare 85 kronor och SKF till 75 kronor, från 95 kronor. Citigroup har dragit ned riktkursen för SEB till 90 kronor, från tidigare 110 kronor. S&P Equity Research har sänkt riktkursen för Atlas Copco till 80 kronor, från tidigare 112 kronor.

Av nyheter från Europa har Frankrike meddelat att det kommer att skjuta till 10,5 miljarder euro till sex banker. Därmed använder landet för första gången det räddningspaket som beslutades tidigare denna månad. Kapitalinjektionen ska ske i form av underställda lån och staten får inga rösträtter. Det sker ingen utspädning av ägandet och i utbyte måste bankerna öka utlåningen till företag och hushåll.

Tisdagens agenda är tunn på makrofronten. Däremot kommer ett flertal bolagsrapporter. Autoliv väntas klockan 12.30, Millicom och MTG redovisar sina siffror klockan 13.00.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?