Stockholmsbörsen: Ericsson mot strömmen

Stockholmsbörsen var fortsatt stigande en bit in under tisdagseftermiddagen med banksektorn i spetsen. Uppgången hade dock mattats av något jämfört med vid lunchtid efter att Ericssons nedgång utökats och det kommit rapportbesvikelser från Autoliv och Millicom.

Vid 14-tiden var OMXS30 1,5 procent högre till noteringen 671,6. Omsättningen uppgick till 9,2 miljarder kronor. Därmed har indexet stigit med 12 procent sedan årslägstanoteringen den 10 oktober.

"Huvudförklaringen till att det blivit ett något positivare sentiment är de olika annonserade paketen som är riktade mot kreditmarknaden och utöver det signaler om kommande finanspolitiska stimulansåtgärder. Åtgärderna som görs är kraftfulla och ger ett viktigt signalvärde om att man inte tillåter att det misslyckas. Marknaden börjar känna att hjulen är i rullning och att man från centralbanker och politiker är på bollen hela tiden", säger Magnus Axén, analyschef på Evli Bank i Sverige, till Nyhetsbyrån Direkt.

Vidare pekar Magnus Axén på att värderingarna på börsen är väldigt låga och att när spänningarna på finansmarknaderna lättar och förtroendet kommer tillbaka kan marknaden mer komma att se till värderingarna igen.

"När det blir mer tilltro till det finansiella systemet kommer marknaden antagligen åter att börja kunna titta mer på värderingarna. Tittar man på de värderingar som råder har det diskonterats väldigt mycket i form av skador på den reala ekonomin och det finns goda förutsättningar för börsen att kunna stärkas i takt med en stabilisering på kreditmarknaden. Värderingarna har varit väldigt påverkade av ren likviditetsbrist eftersom det tidvis nästan inte funnits någon annan fungerande marknad", säger Magnus Axén.

Den svenska banksektorn hade större uppgångar. SEB A avancerade 10,0 procent till 91 kronor, SHB A klättrade 7,8 procent till 138,25 kronor, Swedbank A handlades upp 7,2 procent till 78,50 kronor och Nordea ökade 3,0 procent till 73 kronor.

SEB Enskilda har gjort några rekommendationsförändringar på de svenska bankerna efter regeringens plan, som presenterades på måndagen, med åtgärder för att säkerställa den finansiella stabiliteten. Swedbank och SHB har höjts till köp, från tidigare behåll. Rekommendationen för Nordea har höjts till behåll, från tidigare sälj.

"Om kreditmarknaden visar signaler på stabilisering, om vi kunde få en känsla för de potentiella kostnaderna för den statliga garantin och om vi kunde få det bekräftat att en del-nationalisering av någon svensk bank inte är trolig, skulle vi överväga en mer positiv syn på sektorn", skrev SEB Enskildas analytiker i ett kundbrev enligt Bloomberg News.

Av övriga finansnyheter finns att ECB har uttalat att det kan skönja en "viss förbättring" på interbankmarknaden, men betonade att det råder fortsatt brist på förtroende mellan banker.

Frankrike har meddelat att det kommer att skjuta till 10,5 miljarder euro till sex banker, vilket fick de berörda franska bankerna att stiga kraftigt i Paris. Därmed använder landet för första gången det räddningspaket som beslutades tidigare denna månad.

Mot strömmen gick Ericsson B med en nedgång på 5,8 procent till 55 kronor. Därmed föll aktien tillbaka efter måndagens uppgång på 16 procent som kom sedan bolaget tidigarelagt sin rapport och rejält överträffat konsensus.

Flera rekommendations- och riktkursförändringar på aktien har kommit och analytikerna är inte enhetligt positiva. S&P Equity Research har höjt rekommendationen till köp, från tidigare behåll och Goldman Sachs har höjt riktkursen till 53 kronor, från tidigare 49 kronor. West LB har däremot sänkt rekommendationen för Ericsson till behåll, från tidigare öka och även Société Générale har sänkt rekommendationen till behåll, från köp.

Efter stängningen i New York på måndagen kom dessutom några nyheter som sänkte stämningen i tekniksektorn. Texas Instrument nådde inte upp till förväntningarna med sin rapport och aktien tappade 7,7 procent i förhandeln. Sun Microsystems sänkte sin försäljningsprognos för räkenskapsårets första kvartal, som sträcker sig till och med september, vilket fick aktien att falla med 13 procent i förhandeln.

Autoliv sjönk med 3,8 procent till 164 kronor. Resultatet före skatt blev 25 procent högre än förväntat medan försäljningen var något lägre än konsensus. Bolaget sänkte dock samtidigt sina prognoser och spår att bolagets försäljning ökar med 2 procent 2008 mot den tidigare prognosen om en tillväxt på 8 procent. Rörelsemarginalen för helåret förväntas bli 6,5 procent. Tidigare prognos var 7,0-7,5 procent.

"Det var ganska väntat att de skulle sänka guidningen men försäljningsprognosen kanske är ännu försiktigare än väntat. Aktien faller på grund av detta, estimaten kommer att revideras ner med 5-10 procent både för 2008 och 2009", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Millicom tappade 6,7 procent till 376 kronor sedan utfallet för ebitda-resultatet blev marginellt sämre än analytikernas förväntningar. Även omsättningen var något sämre än förväntat.

Bättre gick det för MTG B, som var 9,2 procent högre till 207,50 kronor och aktien steg brant efter att bolaget redovisat sin rapport för det tredje kvartalet. Resultatet blev 14 procent bättre än analytikernas genomsnittsprognos enligt SME Direkt och nettoomsättningen var marginellt över konsensus.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?