1515

Räntor & valutor: Räntefall dämpas

De svenska obligationsräntorna visade små rörelser under tisdagens tidiga eftermiddagshandel, i linje med utvecklingen för räntorna i Europa.

Bland valutorna har dollarn stärkts mot såväl euron som kronan. EUR/USD handlades till den lägsta nivån sedan mars 2007 och USD/SEK handlades inte långt ifrån toppnivåerna som nåddes förra veckan.

"Bernanke var generellt sett öppen för potentialen till ett andra finansiellt stimulanspaket och förhoppningar om att proaktiva åtgärder skall stödja ekonomin bidrog som stöd till den amerikanska valutan. Budget-spekulationer höll också kvar hoppet om att den amerikanska ekonomin skall vara den första större ekonomin som återhämtar sig och dollarn kommer att få ökat stöd då den globala oron intensifieras." Det skrev Sucden i en kommentar.

På interbankmarknaderna fortsatte såväl Stibor som Libor att sjunka. USD-Libor med tre månaders löptid föll till 3,83 procent under tisdagen, jämfört med 4,06 procent på måndagen. Stibor med tre månaders löptid sjönk samtidigt till 5,32 procent vid dagens fixing, jämfört med 5,40 procent under måndagen.

Centralbankernas likviditetsprogram börjar tina upp marknaderna för kortsiktig upplåning, efter att tidigare ha varit i stort sett helt frysta. Det har bland annat visat sig genom att räntorna på penningmarknaderna har sjunkit tillbaka något och att marknaden för företagsupplåning kommit igång igen.

Förutsättningarna på penningmarknaderna har förbättrats genom en rad olika åtgärder. Efter att banksystemet nu även fått stöd av regeringar världen över samt stora mängder av kortsiktig finansiering av centralbanker, rapporterar räntehandlare att de noterat förnyad utlåning på såväl penningmarknaderna som på marknaderna för kommersiella räntepapper.

Fortsatt agerande med likviditetsprogrammen bör även till slut göra att penningmarknadsfonderna börjar låna ut pengar på marknaden.

"Vi behöver se att penningmarknadsfonderna tillför krediter och inte bara centralbankerna men vi går nu mot öppningen kring årsskiftet då krediterna oftast kontrakteras", sade en strateg vid Morgan Stanley angående marknaden.

Den internationella valutafonden, IMF, uppgav i en rapport under eftermiddagen att vissa risker på nedsidan, avseende den ekonomiska tillväxten i Europa, har materialiserats.

BNP-tillväxtprognoserna för EMU på 1,3 procent avseende 2008 och 0,2 procent avseende 2008 färdigställdes innan finanskrisen nådde systematiska proportioner i början av oktober, enligt IMF. Prognoserna står sig i stort sett fortfarande, även om vissa risker på nedsidan har materialiserats. Speciellt förväntas den ekonomiska tillväxten för tillväxtländerna i Europa nu sannolikt att uppgå till en något trögare takt än 4,3 procent, vilket angavs i rapporten.

IMF:s basscenario för Europas ekonomiska utsikter utgår från att finanskrisen kommer att begränsas framgångsrikt.

"Tiderna är utan tvekan extraordinärt osäkra men vi ser nu att de samordnade åtgärderna demonstrerar beslutsfattarnas medvetenhet att den globala krisen behöver ett globalt gensvar. För Europa innebär krisen en katalysator för förbättrat samarbete över gränserna och vi uppmuntrar de europeiska ledarna att följa upp med djärva steg i deras senaste utfästelser om enade och koordinerade åtgärder." Det sade Allessandro Leipold, chef för IMF:s Europaavdelning, i en skriftlig kommentar.

Funktionen bland penningmarknaderna är inte tillfredsställande. Den europeiska centralbanken kommer dock att tillföra likviditet och det syns små förbättringar, uppgav direktionsmedlemmen Jürgen Stark, i ett tal.

Stark hoppas att det värsta är över, även om riskerna är fortsatt mycket stora.

Krisen i det globala finansiella systemet har pågått i över ett år men är ännu inte över, enligt Christian Noyer, ledamot i ECB och chef för Bank of France.

Enligt ECB-ledamoten är det ännu för tidigt för att kunna dra några lärdomar av den finansiella krisen. Han förväntar sig en ekonomisk återhämtning under 2009, något som inte anses vara inprisat av varken marknader eller bland analytiker. Sex franska banker, däribland BNP Paribas och Société Générale, kommer att få dela på kapitaltillskott på 10,5 miljarder euro från den franska regeringen.

"Regeringen vill undvika en kontraktion på den franska kreditmarknaden till alla kostnader. Bankerna har nu mer än tillräckligt för att skydda sig från den risk som har paralyserat dem sedan sommaren", uppgav en ekonom vid Bank of America.

Under morgonen har SBAB publicerat sin senaste mäklarbarometer för det tredje kvartalet. Enligt enkäten bidrog finanskrisen till att bostadsmarknaden blev betydligt sämre än väntat under det tredje kvartalet.

"Mäklarna uppger att finanskrisen haft stor effekt på bostadsmarknaden under tredje kvartalet. Priserna på bostadsrätter bedöms ha fallit mer än priserna på småhus, särskilt i Stockholm", skriver SBAB. Mäklarna tror att utbudsöverskottet av bostäder kommer att bestå även under det fjärde kvartalet.

Den svenska tjänsteproduktionen sjönk med 2,1 procent i fasta och kalenderkorrigerade priser under augusti, jämfört med motsvarande period under föregående år. Hittills i år, under mätperioden januari-augusti, har tjänsteproduktionen ökat med 0,9 procent, i fasta och kalenderkorrigerade priser, jämfört med motsvarande period ifjol.

Klockan 14.55, väntas amerikansk statistik över detaljhandelsförsäljningen, enligt Redbook. Senare ikväll, vid 23.00, väntas veckovis statistik över konsumentförtroendet. Bland övriga händelser under dagen väntas ett räntebesked från Bank of Canada, vid 15.00, samt ett tal från BoE-chefen Mervyn King, runt 21.00.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?