1515

New York: Rapporter väntas tynga

Terminerna indikerar en negativ öppning när handeln i New York inleds på tisdagen efter ett flertal rapport- och prognosbesvikelser.

Bland aktier som var aktiva i förhandeln fanns Texas Instruments, den näst största halvledartillverkaren i USA, som backade med 9,0 procent efter att bolaget rapporterat ett resultat som var något sämre än väntat för det tredje kvartalet och samtidigt lämnat en försäljnings- och resultatprognos som var klart under konsensus.

Sun Microsystems föll med 16 procent sedan bolaget sänkt försäljningsprognosen under räkenskapsårets första kvartal, som sträcker sig till och med september månads utgång. Bolaget bedömer nu att försäljningen uppgår till 2,95-3,05 miljarder dollar. Väntat var en försäljning på 3,15 miljarder dollar för kvartalet, enligt Bloomberg News prognossammanställning.

Lastbilstillverkaren Paccar handlades ned 6,6 procent efter att bolaget rapporterat ett sämre resultat än väntat för det tredje kvartalet. Försäljningen var däremot marginellt bättre än väntat. Paccars koncernchef Dan Sobic skriver i bolagets delårsrapport att lägre takt i husbyggnation och bilproduktion har påverkat efterfrågan på tunga lastbilar i Nordamerika under 2008, men det finns chans till en förbättring av marknaden under andra halvåret 2009.

Sandisk backade med 2,9 procent efter att ha rapporterat en förlust, för andra kvartalet i rad, som var högre än förväntat.

Ford var 3,9 procent lägre och tyngdes av att finansmannen Kirk Kekorians bolag Tracinda har sålt 7,3 miljoner aktier i bolaget. Efter försäljningen har Tracinda ett innehav på 6,09 procent av aktierna i Ford. Tracinda meddelar vidare att bolaget överväger att sälja hela innehavet i Ford.

Bland andra aktier som gick bättre i förhandeln fanns Caterpillar, som steg med 0,8 procent. Bolaget rapporterade visserligen ett resultat som var något sämre än väntat men omsättningen blev klart över konsensus och bolaget upprepade också resultatprognosen för helåret 2008.

American Express handlades upp 5,1 procent efter att kreditkortsjätten redovisat ett resultat som kraftigt överträffat förväntningarna.

Ingen statistik väntas under handelsdagen. Efter stängningen kommer dock en rad tunga rapporter som Apple, STMicroelectronics och Yahoo.


Innehåll från Visiba CareAnnons

Upphandling av IT måste moderniseras

Foto:Anna Sigvardsson Höglund © 2020 Visiba Group AB

Pandemin har varit en stark innovationsdrivare av digitala systemlösningar för vården. För Sverige finns nu chansen att ta täten internationellt inom digitaliseringen av vården. Men, för att lyckas krävs ett nytt synsätt på upphandling och förvaltning av IT-system.

Med visionen att ”det ska vara lika enkelt att boka en tid hos vårdcentralen som det är att boka ett flyg till Thailand” grundades Visiba Care 2014. Bolaget var en av de första leverantörerna av system för säkra digitala vårdmöten i Sverige.

– Vi har arbetat för att driva på nytänkandet inom branschen och att möjliggöra nya lösningar. Utvecklingen har gått fort – från enskilda videomöten till att vi i dag kan erbjuda system för hela vårdkedjan och knyta ihop primärvården med specialistavdelningar, säger Johan Gustafsson, vd på Visiba Care. Han fortsätter:

– Under pandemin har vi tydligt sett hur utvecklingstakten har ökat. I primärvården har man genomfört tester med AI-motorer – teknik det har pratats om i några år, men som nu börjat implementeras.

Sverige har goda förutsättningar

Sverige låg i framkant inom digitaliseringen av vården redan innan pandemin, något som är en fördel även framöver när vi har covid-19 bakom oss.

– Mycket tyder på att länder som hade kommit långt med digitaliseringen har fått en extra skjuts av pandemin och Sverige sitter i en väldigt gynnsam position för att driva på utvecklingen. Videomöten är bara början – den stora effekten kommer när vi drar nytta digitaliseringens möjligheter och förändrar hur vård levereras, säger Peter Tyreholt, Chief Product Owner på Visiba Care.

Gamla modeller behöver förnyas

För att lyckas behöver dock synen på IT-system i offentlig sektor moderniseras.

– På Visiba Care släpper vi nya uppdateringar ungefär var tredje vecka. I det tempot är förvaltningsmodeller som bygger på att man köper en färdig produkt, med en förväntad livslängd om tre till fem år, inte applicerbar. Upphandling och förvaltning måste utgå från att systemet ständigt uppdateras med nya funktioner, säger Peter Tyreholt och avslutar:

– Det är inte heller hållbart med långa kravlistor för en skräddarsydd lösning. För när upphandling, utveckling och utrullning av ett system väl är gjord har det gått flera år och kravspecifikationen har blivit inaktuell. Upphandlingar måste utgå från en tydlig problemformulering och målbild. Då får man en bättre produkt med större värde för organisationen.

Om Visiba Care
Visiba Cares digitala vårdplattform används idag inom en stor bredd av vårdverksamheter, från kommunal vård- och omsorg till regional vård. Företaget grundades 2014 och är idag ledande i Norden.

Läs mer på www.visibacare.com

Mer från Visiba Care

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visiba Care och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?