1515

Asienbörserna fortsätter upp

Uppgångarna på de ledande asiatiska börserna fortsatte på tisdagen, med energibolag och konsumentnära aktier som draglok.

Signaler från Opec om att organisationen överväger att skära ned oljeproduktionen och optimism om att den amerikanska regeringen ska ta till ytterligare åtgärder för att stimulera ekonomin, stärkte sentimentet.

Sett till hela regionen var indexet MSCI Asia Pacific upp 1,4 procent.

"Förtroendet är på väg tillbaka på marknaderna. Det finns mer riskaptit nu och investerare köper tillbaka tillgångar som har pressats tillbaka till extrema nivåer", säger Nader Naeimi, vid AMP Capital Investors i Sydney, till Bloomberg News.

Stigande oljepriser bidrog till att lyfta råvarubolagen i regionen. Australiska Woodside Petroleum steg med 7,3 procent medan det japanska handelshuset Mitsui, som till stor del handlar med råvaror, steg 7,8 procent. Även gruvjättarna BHP Billiton och Rio Tinto hade en stark handelssession, aktierna steg med 7,4 respektive 8,4 procent.

Efter att Fed-chefen Ben Bernanke på måndagen talar inför kongressen att man bör överväga ett andra stimulanspaket för den amerikanska ekonomin eftersom utsikterna är svaga inför nästa år, steg optimismen bland de exporttunga och konsumentrelaterade bolagen i Asien.

Honda steg med 5 procent, medan Canon avancerade 4,6 procent. Även Sony, som har en stor del av sin försäljning kopplad till den amerikanska marknaden, handlades upp med 3,1 procent.

I Hongkong rasade finanskonglomeratet Citic Pacific med 45 procent efter att bolaget meddelat att det tagit valutaförluster på totalt motsvarande 2 miljarder dollar efter att valutaspekulationer kring den australiska dollarn.


Ledande index, stängning tisdag 21 oktober
=======================================
Nikkei 225 +3,3%
Topix Tokyo +3,2%
Hongkongs Hang Seng -1,8%
China Shanghai Composite -0,8%
China Shenzhen Composite -0,2%
Singapores STI -1,0%
Taiwans Taiex +0,2%
Sydkoreas Kospi -1,0%
Indiens BSE Sensex* +4,5%


Innehåll från MedVASCAnnons

Denna nya metod kan revolutionera åderbråcksbehandling

Anders Lundell, Principal Investor på SVC och Michael Åkesson, vd MedVASC.
Anders Lundell, Principal Investor på SVC och Michael Åkesson, vd MedVASC.

Åderbråck är nästintill en folksjukdom och kan få allvarliga konsekvenser så som kroniska bensår. Men många drar sig för att utföra behandlingen på grund av att den är smärtsam. Det var något som Michael Åkesson ville ändra på. Han grundade därför MedVASC som utvecklat en ny metod för att göra behandlingarna snabbare, effektivare och mindre smärtsamma.

Michael Åkesson är specialistläkare och interventionsradiolog och har lång erfarenhet i av att arbeta med åderbråcksbehandlingar. I sitt arbete observerade han att patienterna upplevde bedövningen som mycket smärtsam. Detta ledde tankarna till att skapa en ny metod som både gynnar patienter och går snabbare för läkare att utföra.

Vanligtvis behöver läkaren sticka genom huden på patienten från 5 till 20 gånger för att bedöva inför laserbehandlingen. Med MedVASCs nya teknik Solutio™ kopplar man ihop laserkatetern och bedövningskatetern i ett och då krävs endast ett snitt och en kateter.

– Metoden gör att läkaren kan lägga bedövning direkt på utsidan av blodåderväggen vilket sker nästintill smärtfritt eftersom vi inte har några smärtreceptorer där. Där är du bara känslig för värme. Operationen går även snabbare och är enklare att utföra, berättar Michael Åkesson. 

Tillsammans med kliniken Scandinavian Venous Centre har MedVASC utfört en lyckad studie på 9 patienter med Solutio™. Nu behövs större studier för att bekräfta alla fördelar med metoden. Målet är att få den CE-godkänd för att därefter kunna sprida den världen över och underlätta åderbråcksbehandling för fler patienter.

– Den metod som är standard idag kräver att man befinner sig i en operationssal. Men om man kan använda ett mindre smärtsamt sätt, som gör att patienter inte kräver lugnande, skulle behandlingen likväl kunna utföras på en mottagning istället. Fördelarna är stora om man får till det, avslutar Anders Lundell, Principal Investor på SVC, doktor och docent inom kirurgi. 

Om MedVASC och SVC

MedVASC är ett innovationsbolag från Lund som grundades 2013 av Dr Michael Åkesson. Just nu söker de fler investerare som vill vara med och bidra till att Solutio™ kan komma ut på marknaden.

Läs mer om MedVASC och Solutio™ här 

Scandinavian Venous Centre är en av Sveriges största kliniker för modern åderbråcksbehandling och var först ut i landet med modern laserteknik. Tillsammans med MedVASC har de fortsatt utvecklingen med Solutio™ och har nu ett nära samarbete. 

Läs mer om SVC här 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med MedVASC och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?