1515

Asienbörserna: Breda uppgångar

Det var finanssektorn och energirelaterade aktier som främst drev upp indexen på de ledande asiatiska börserna på måndagen. Stigande oljepriser låg bakom energibolagens uppgångar, medan fortsatta interventioner från olika regeringar för att lindra finanskrisens effekter drog upp bankerna.

Sett till hela regionen var indexet MSCI Asia Pacific upp 1,6 procent.

"De åtgärder som regeringarna har tagit till har hittills varit tillräckliga för att lämna den värsta paniken bakom oss. Men vi känner oss inte komfortabla med att ligga i undervikt vad gäller aktier just nu när värderingarna är så låga", säger John Vail vid Nikko Asset Management, till Bloomberg News.

Bankerna anförde uppgångarna i regionen. Mitsubishi UFJ, som är landets största bank, steg med 2,5 procent medan sydkoreanska Shinhan Financial Group handlades upp med 2,5 procent.

På söndagen gick den sydkoreanska regeringen in med garantier om totalt 100 miljarder dollar för att skydda de inhemska bankerna. Samtidigt gick regeringen in med motsvarande 30 miljarder dollar för att stöda bankerna.

Råvarurelaterade bolag och energibolag handlades upp på stigande oljepriser. Gruvjätten BHP steg med 5,7 procent medan det australiska oljebolaget Woodside Petroleum handlades upp med 4,4 procent.

Även stålbolagen fanns bland vinnarna under handelssessionen. Nippon Steel var upp med 3,2 procent, medan JFE handlades upp med 5,4 procent. Bolagen fick stöd av tidningsuppgifter att kombinationen fallande råmaterialkostnader och fortsatt höga stålpriser kan komma att få bolagens vinster att lyfta framåt.

Ledande index, stängning måndag 20 oktober
Nikkei 225 +3,6%
Topix Tokyo +3,7%
Hongkongs Hang Seng +5,3%
China Shanghai Composite +2,3%
China Shenzhen Composite +3,1%
Singapores STI +2,9%
Taiwans Taiex -0,6%
Sydkoreas Kospi +2,9%
Indiens BSE Sensex* +2,1%
* handeln i Indien pågår till 12.30 svensk tid


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?