USA-börser: Nedgång väntas i öppningen

Terminerna indikerar nedgång när handeln i New York inleds på torsdagen sedan investerarna inväntar att representanthuset ska ta beslut om räddningsplanen och fortsatt oro för den ekonomiska utvecklingen.

"Efter ett eventuellt godkännande kommer marknadens fokus att successivt gå från finanssektorn till påverkan på den verkliga ekonomin", sade Cho Min Keon, förvaltare på Kyubo AXA Investment Managers, till Bloomberg News.

I senaten röstade 74 senatorer för och 25 mot räddningspaketet under natten. Den kompromiss som vann gehör innebär en sammanjämkning av det ursprungliga förslaget med en lång rad förslag ägnade att vinna lagstiftarnas stöd. Det råder en viss osäkerhet om när omröstning i representanthuset väntas ske, men det mesta talar för på fredag.

Paketet innehåller nu även bland annat en utökad insättningsgaranti, skattelättnader för både företag och hushåll, förändring av vissa redovisningsregler, samt stöd för omställning till förnyelsebar energi.

En timme före öppningen kom statistik som visade att antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA ökade till 497.000 personer under vecka 39, jämfört med föregående vecka. Det var något högre än de 475.000 nya arbetssökande som analytikerna hade väntat sig, enligt Bloomberg News snittprognos.

Bland aktier som var aktiva i förhandeln fanns General Electric som tappade 6 procent. Bolaget meddelade på onsdagen att det ska ta in minst 12 miljarder dollar i nytt kapital genom emission och ytterligare 3 miljarder dollar i en riktad nyemission till Warren Buffetts Berkshire Hathaway. Enligt källor till Bloomberg News överväger bolaget att sälja aktierna i den vanliga emissionen inom intervallet 22:25 till 22:50 dollar. Det kan jämföras med onsdagens slutkurs om 24:50 dollar.

I övrigt har den amerikanska finansinspektionen, SEC, meddelat att man förlänger blankningsförbudet, avseende finansaktier, till tre dagar efter att räddningspaketet har godkänts av kongressen. Om kongressen inte godkänner räddningspaketet kommer förbudet mot blankning att upphöra senast den 17 oktober.

Klockan 16.00 kommer mer statistik i form av augusti månads industriorder, och där väntar analytiker att orderingången ska ha sjunkit med 3,0 procent i månadstakt.


Noteringar kring klockan 14.55
Terminen för Dow Jones -0,992%
Terminen för S&P 500 -1,250%
Terminen för Nasdaq -1,156%
2-åriga USA-räntan -0,0642 till 1,7514%
10-åriga USA-räntan -0,0283 till 3,7099%
Olja, US WTI -2:86 USD till 95:65 dollar per fat
Olja, Brent -3:12 USD till 92:21 dollar per fat


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?