Stockholmsbörsen: Bankerna mot strömmen

Finanssektorn var torsdagens vinnare på en fallande Stockholmsbörs. Riksbankens beslut om att pumpa in ytterligare 60 miljarder kronor i låneauktioner bidrog till uppsvinget.

Stockholmsbörsen stängde på minus på torsdagen. Vid stängning hade OMXS-indexet gått ned med 1,0 procent till 243,0. Dystra industrisiffror från USA påverkade fallet. Industrins fabriksorder sjönk med hela fyra procent i augusti, enligt landets handelsdepartement. Det var också sämre än nedgången på 2,5 procent som ekonomer i genomsnitt hade väntat sig. Inom fordonsbranschen är fallet ännu större, minus 8,5 procent.

Riksbanken meddelade att den sätter in extra åtgärder för att hjälpa det finansiella systemet att återhämta sig. Den globala finanskrisen har nu på allvar börjat försvåra upplåningen även för svenska banker. Därför lånar Riksbanken ut 60 miljarder kronor i form av en auktion på tremånaderslån. Förutom de 60 miljarderna avser banken återkomma med ytterligare en auktion i slutet av oktober.

Alla de fyra svenska storbankerna utom Handelsbanken stängde på plus, mest steg Swedbank med 5,1 procent.

Finansbolaget Carnegie var en annan av dagens vinnare, aktien gick upp med 10,5 procent.

Den tidigare förlustdrabbade schweiziska bankjätten UBS meddelar att den gör en liten vinst under tredje kvartalet efter ett år av förluster. Banken ger därmed en signal om att en vändning har skett trots att kreditkrisen har drabbat andra banker i USA och Europa hårt. UBS har gjort fler nedskrivningar på grund av krisen än någon annan bank i Europa under året.

Länsrätten säger nej till att tills vidare frysa Finansinspektionens beslut att dra in NGM-börsens tillstånd. Under tiden har de noterade bolagens flykt från NGM-börsen redan börjat. En lång rad bolag har meddelat att de tittar på alternativa noteringsmöjligheter. Ett bolag, Obducat, utreder dessutom möjligheten att kräva skadestånd av NGM.

Även Europabörserna föll. Parisbörsens CAC-index gick ned med 2,0 procent till 3 975,3. Londonbörsens FTSE-index backade med 1,8 procent till 4 870,3. Frankfurtbörsens DAX-index dalade med 2,6 procent till 5 657,6.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AccountorAnnons

Därför kan företag tjäna på att outsourca sin ekonomi- och löneavdelning

Funktioner för ekonomi och löner är något alla företag behöver ha på plats men det lönar sig inte alltid att axla en egen avdelning. I många fall kan företag istället tjäna på att outsourca avdelningen och frigöra tid som istället kan läggas på affären. Samtidigt säkrar man tillgången till den senaste kompetensen och tekniken. 

I en tid när många företag kämpar för att behålla sina kunder, och hitta nya, har det blivit viktigare än någonsin att lägga tid på sin affär och kapa tidsödande processer. Interna funktioner driver kostnader för både system och personal och att lägga ut sin ekonomi- och lönavdelning kan vara ett strategiskt bra val för företag som vill kunna lägga mer tid på sin kärnverksamhet.

Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR och hjälper företag att dra nytta av den senaste tekniken inom området så att de kan ligga steget före sina konkurrenter. Detta gör bolaget genom att effektivisera och automatisera kundernas flöden och arbetssätt.

– Vi är en modern, digital byrå som investerar mycket tid i att underlätta för våra kunder genom teknik som robotar och AI-lösningar som skapar en hög och tillförlitlig kvalitet. Det gör att kunderna istället kan bygga sina relationer och bättre förstå sin affär, säger Magnus Högvall, vd på Accountor.  

Helhetserbjudande 

Som en one-stop-shop inom ekonomi och lön kan Accountor bland annat sköta företags löneadministration, redovisning och elektronisk fakturahantering, men också erbjuda kvalificerad löpande rådgivning och rekrytering av personal. Att nyttja detta är en bra strategi om man vill minimera kostnader och risker, menar Magnus Högvall. 

– Genom att outsourca funktioner får ledningen och företaget mer tid att fokusera på sin verksamhet, tillgång till mer modern teknik utan att behöva göra stora investeringar eller genomföra tunga migrationsprojekt. Man får tillgång till kompetens, så inga dyra och kostnadskrävande rekryteringar behövs med allt vad överlämning och inkörning innebär. Jag skulle vilja säga att outsourcing är ett bra sätt att undvika framtida stora kostnader och risker samtidigt som det ger större möjlighet för ledningen att fokusera på att utveckla företaget och affären.

Personliga relationer i fokus

Utöver att hjälpa företag att kunna fokusera på sina kunder lägger Accountor stort värde i att bygga och bevara sina egna relationer med kunderna. Trots att de använder automatisering och AI så är konsulterna en tung del av deras erbjudande, förklarar Magnus Högvall.

– Det är i slutändan människor som upptäcker många saker och kan vara proaktiva och inga robotar kan ersätta dem. Modern teknik höjer kvaliteten och skapar en trygghet som ger en grund där relationen mellan kund och konsult kan byggas. Robotisering gör också att kostnaderna blir mycket mer förutsägbara i leveransen vilket också bidrar till ett ökat förtroende. 

– När Covid-19 började sprida sig i Sverige och vi började få daglig information om bidrag och krispaket märkte vi hur ovärderliga våra medarbetare var i stöttandet av våra kunder. De kunde förklara hur åtgärderna fungerar och användas för deras företag vilket verkligen uppskattades, avslutar han.

Läs mer  

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?