1515

Fallande börser i Asien

Det var nedgångar som präglade de ledande asiatiska börserna på torsdagen. Den amerikanska senatens godkännande av regeringens räddningspaket natten till torsdagen kunde inte lugna investerarna.

"Investerarna är oroliga över att den ekonomiska situationen och bolagens resultat kommer att försämras, trots räddningspaketet. Den inbromsande globala efterfrågan börjar att bli ett allt större orosmoln för många investerare", säger Masary Hamasaki, vid Toyota Asset Management i Tokyo, till Bloomberg News.

Främst var det råvarubolag och fordonstillverkare som tyngde stämningen i Asien, fordonsbolagen drogs ned av skrala försäljningssiffror för bilförsäljningen i USA under september.

Sett till hela regionen var indexet MSCI Asia Pacific ned med 1,3 procent.

Den amerikanska senaten röstade sent på onsdagen igenom regeringens räddningspaket. Det paket som röstades igenom i senaten innehöll flera tillägg, och det kan försvåra arbetet med att få representanthuset att anta paketet, skriver Wall Street Journal på torsdagen.

På de backande asiatiska börserna var det främst fordonsbolagen och råvarubolagen som drog ned börshumöret. Toyota tappade exempelvis 3,8 procent medan Honda backade 4,5 procent.

Siffror som presenterades på onsdagen visade att bilförsäljningen i USA backade med hela 27 procent under september månad. Det är den sämsta månaden sedan 1991. Toyotas försäljning tappade exempelvis 32 procent medan Hondas försäljning var ned 24 procent.

Gruvjätten BHP Billiton fanns också bland förlorarna under handelsessionen, aktien tappade 2,1 procent och fick följe nedåt av Rio Tinto som var ned 3,1 procent. Enligt en analys från Merrill Lynch kommer de två bolagen bara att få igenom kontraktprishöjningar på 10 procent, från tidigare bedömda 15 procent, enligt Merrill Lynchs analytiker.

Hang Seng Bank föll med 6,4 procent i Hongkong efter tidningsuppgifter att banken kan komma att ta rejäla förluster för dess exponering mot Washington Mutual.


Ledande index, stängning torsdag 2 oktober
Nikkei 225 -1,9%
Topix Tokyo -2,2%

Hongkongs Hang Seng +1,1%
China Shanghai Composite stängt
China Shenzhen Composite stängt

Singapores STI +0,3%
Taiwans Taiex -1,1%
Sydkoreas Kospi -1,4%

Indiens BSE Sensex* stängt
* handeln i Indien pågår till 12.30 svensk tid


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?