New York: USA-börserna vände upp

De amerikanska börserna har vänt upp med kraft efter en svag öppning.

Dagens statistik uppvisade svaga siffror men gav ingen större effekt på kurserna som istället vände uppåt. Vinnarna finns bland annat i tekniksektorn där flera av jättarna lade fram sina kvartalsrapporter efter stängning igår. Bland aktierna som ingår i Dow Jones index är det främst Merck, American Express och General Motors som leder uppgången.

Dow Jones index var klockan 19.10 upp med 1,7 procent till 9.129. På den bredare marknaden var S&P 500 index upp med 2,2 procent till 967 medan Nasdaq Composite index steg med 1,9 procent till 1.749.

Omsättningen på NYSE uppgick till 911 miljoner aktier och på Nasdaq till 1.411 miljoner aktier.

Räntan på den tioåriga obligationen var upp 4 punkter till 3,97 procent samtidigt som trettioårsräntan var upp 14 punkter till 4,37 procent.

Den amerikanska presidenten George W. Bush sade i ett tal på fredagen att det kommer ta en viss tid innan åtgärderna som vidtagits för att motverka krisen på marknaderna får effekt. Bush menade dock att åtgärderna kommer att återställa förtroendet på de finansiella marknaderna.

Fredagens vinnarlista toppades av bolag som lämnade sina rapporter efter stängning igår.

IBM bekräftade det preliminära resultatet om 2,05 dollar per aktie som redovisades den 9 oktober. Bolaget uppgav sig vidare vara fortsatt trygg med sin guidning för helåret.

Ett annat bolag som släppte kvartalssiffror var Google. Sökmotorjättens resultat om 4,92 dollar per aktie var över analytikernas förväntningar om 4,08 dollar.

IBM steg 3,2 procent medan Google ökade 8,5 procent.

Nästan lika bra gick det för AMD efter att halvledarjätten uppvisat krympande förlust, som dessutom var mindre än befarat. Aktien var upp 7,0 procent.

GM steg 4,1 procent efter att Wall Street Journal skrivit att fusionsprocessen med Chrysler har snabbats upp.

På statistiksidan meddelades att antalet påbörjade husbyggen i USA minskade med 6,3 procent i september. Marknaden hade räknat med en nivå om -2,6 procent.

Vidare visade Michigan index att stämningen bland de amerikanska konsumenterna förtroende i Michigan uppgick till 57,5 i oktober, enligt preliminär statistik. Det var avsevärt under den av marknaden väntade siffran på 65.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?