Asienbörserna: Uppåt i Tokyo - Seoul backar

Rörelserna på de ledande asiatiska börserna var blandade på fredagen. Japan följde torsdagens uppgångar i USA medan Sydkorea och Taiwan backade.

Sett till hela regionen var indexet MSCI Asia Pacific upp 1,1 procent, där bank- och finansrelaterade aktier stod för en fjärdedel av uppgångarna.

"Nu ligger fokus på vad svaren på åtgärderna kommer att bli och hur den kortsiktiga penningmarknaden kommer att reagera. Långsiktiga investerare sitter stilla och väntar ut den här perioden", säger Naoteru Teraoka vid Chuo Mitsui Asset Managemenet i Tokyo, till Bloomberg News.

I Tokyo var Mitsubishi UFJ Financial, landets största bank, upp 2,4 procent. Biltillverkaren Honda steg 4,3 procent och Panasonic ökade 4 procent. På dagens förlorarlista återfanns bland andra elektroniktillverkaren Hitachi som var ned 5,6 procent efter att Goldman Sachs sänkt rekommendationen för aktien till sälj.

KB Financial, som kontrollerar Sydkoreas största bank, backade 6,7 procent. Woori Finance Holdings var ned 5,9 procent. Standard & Poors har i veckan meddelat att det kan komma att sänka kreditbetygen för Kookmin Bank och ytterligare sex banker. S&P anser att Sydkorea bör överväga att garantera bankernas skulder för att hjälpa dem att få finansiering och öka förtroendet för det finansiella systemet.

Regeringarna i Singapore och Malaysia meddelade på torsdagen att de kommer att garantera bankernas inlåning, och följer därmed efter Hongkong, Indonesien, Australien och Nya Zeeland.

Ledande index, stängning fredag 17 oktober
Nikkei 225 +2,8%
Topix Tokyo +3,4%

Hongkongs Hang Seng -4,4%
China Shanghai Composite +1,1%
China Shenzhen Composite +0,8%

Singapores STI -2,9%
Taiwans Taiex -2,3%
Sydkoreas Kospi -2,7%

Indiens BSE Sensex* -4,0%
* handeln i Indien pågår till 12.30 svensk tid


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?