Stockholmsbörsen: Spänn fast säkerhetsbältet

Terminerna för de ledande europeiska indexen indikerar fallande kurser när handeln i Europa inleds på torsdagen efter stora nedgångar i både USA och Asien.

Börserna i New York föll mycket kraftigt på onsdagskvällen och nedgången utlöstes av att statistik från handelsdepartementet visat att detaljhandelsförsäljningen hade det största månatliga fallet på tre år. Detta följdes av ett negativt tonläge i Federal Reserves regionala konjunkturrapport, Beige Book.

Beige Book visade att aktiviteten i den amerikanska ekonomin har försämrats i samtliga tolv Fed-distrikt under september och början av oktober, och flera distrikt rapporterade också om mer pessimistiska utsikter om ekonomin.

Fed-företrädare lyfte också i anföranden fram de svåra tider som den amerikanska ekonomin står inför. Fed- chefen Ben Bernanke upprepade att även om finansmarknaden stabiliseras så kommer en bredare återhämtning i ekonomin inte att ske omedelbart. Han sade även att Fed kommer att använda sig av "alla tillgängliga verktyg" för att återställa stabiliteten i det finansiella systemet.

Fallet för Dow Jones accelererade när stängningen närmade sig och index slutade 7,9 procent lägre. 29 av indexets 30 aktier föll, undantaget var Coca Cola som steg 1,1 procent efter en överraskande stark rapport. Onsdagens fall var det största sedan 26 oktober 1987. Citigroup och American Express tappade både runt 13 procent. Chevron och Exxon Mobil var över 12 procent ned sedan oljepriset fallit under 75 dollar per fat på Nymex.

S&P 500 backade 9 procent, den största nedgången sedan den svarta måndagen då indexet rasade med 20,47 procent. Råmaterial, energi och konsumentrelaterat föll tungt. Nasdaq Composite sjönk 8,5 procent och har därmed förlorat mer än 25 procent av sitt värde de senaste 14 dagarna.

I Asien följde marknaderna under natten den negativa utveckling som varit både Europa och USA det senaste dygnet. Japans Nikkei 225 stängde 11,4 procent lägre, den näst största nedgången någonsin. Sydkoreas Kospi 100 Index backade med 10 procent.

För svensk del har SKF, som först ut bland de mer konjunkturkänsliga bolagen, rapporterat för det tredje kvartalet, Resultat blev 9 procent bättre än väntat enligt SME Direkt och även omsättningen överträffade förväntningarna.

SKF bedömer att efterfrågan på produkter och tjänster under fjärde kvartalet 2008 blir något lägre än både tredje kvartalet och fjärde kvartalet i fjol. I Europa och i Nordamerika förväntas efterfrågan bli något lägre, i Latinamerika högre och i Asien påtagligt högre. För fjärde kvartalet spår SKF att valutan kommer att ge en positiv effekt om cirka 100 miljoner kronor.

Electrolux kan påverkas av att statistik från branschorganisationen Association of Home Appliances Manufacturers (AHAM) visat att leveranser av de sex största vitvarukategorierna i Nordamerika, AHAM 6, föll med 17,2 procent i september, jämfört med samma månad 2007.

"Det är otroligt förvånande att det är så mycket ner jämfört med förra året, som också var dåligt. Frågan är om det här är sista nedstället innan det börjar stabiliseras", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Två analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med på morgonen räknar dock med att Electrolux kommer att klara sin guidning för helåret trots den allt svagare nordamerikanska marknaden.

JP Morgan har tittat närmare på de svenska bankerna och gjort några förändringar. Rekommendationen för SHB har sänkts till undervikt, från tidigare neutral, SEB till neutral, från tidigare övervikt och Swedbank till neutral från tidigare övervikt. JP Morgan har även sänkt riktkursen för Nordea till 87 kronor, från tidigare 101 kronor.

Orc Software redovisade ett resultat för det tredje kvartalet som var 10 procent bättre än väntat enligt SME Direkt. Bolaget upprepar att det räknar med att öka både intäkter och orderboken 2008, jämfört med 2007.

Av nyheter från Europa som kommit under morgonen finns att den schweiziska staten ska köpa konvertibler i UBS för 6 miljarder schweizerfranc och ta över illikvida tillgångar på 60 miljarder schweizerfranc från UBS. UBS redovisade samtidigt ett preliminärt nettoresultat för det tredje kvartalet på 296 miljoner schweizerfranc.

Vidare har Credit Suisse meddelat att det tar in nytt kapital om totalt 10 miljarder schweizerfranc och att banken räknar med ett nettoresultat på -1,3 miljarder schweizerfranc för det tredje kvartalet.

Torsdagens agenda bjuder på ett en hel del statistik från USA. Klockan 14.30 kommer KPI, som väntas ha stigit med 0,1 procent jämfört med månaden före och med 5,0 procent i årstakt, enligt Bloomberg News snittprognos. För kärn-KPI ligger konsensusprognosen på en uppgång med 0,2 respektive 2,5 procent. Antalet nyanmälda förra veckan väntas uppgå till 470.000, vilket skulle vara 8.000 färre än föregående vecka.

Klockan 15.15 kommer industriproduktion som väntas ha minskat med 0,8 procent i september jämfört med föregående månad. Något senare, klockan 16.00, publiceras Philadelphia Fed index som väntas ha sjunkit till -10,0 i oktober från 3,8 i september. Efter svensk stängning, klockan 19.00, kommer NAHB:s index över stämningsläget bland amerikanska husbyggare som antas ha sjunkit till 17 i oktober från 18 i september.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?