1515

Räntor & valutor: USA-räntorna backade

Kraftiga ras på USA-börserna och pessimistiska konjunkturutsikter fick USA-räntorna att sjunka efter svensk stängning på onsdagen. Räntenivåerna i långa änden av obligationerna hålls till viss del uppe av förväntningar om ökat utbud i spåren av att de omfattande stödpaketen ska finansieras.

Räntorna planade ut i den asiatiska handeln. Sedan svensk stängning på onsdagen har den tvååriga amerikanska statsobligationen sjunkit 18 punkter till 1,55 procent medan tioåringen är ned 13 punkter till 3,95 procent.

"Vi går in i en period där statistiken kommer att vara rätt dyster. Fed kommer sannolikt att sänka räntan" för nionde gången sedan 2007, sade Michael Atkin på Putnam Investments till Bloomberg News.

Onsdagseftermiddagens detaljhandelsstatistik pekade mot ett fortsatt kärvt läge för privatkonsumtionen i USA. Detta följdes av ett negativt tonläge i Federal Reserves regionala konjunkturrapport, Beige Book.

Denna visade att aktiviteten i den amerikanska ekonomin har försämrats i samtliga tolv Fed-distrikt under september och början av oktober, och flera distrikt rapporterade också om mer pessimistiska utsikter om ekonomin.

Privatkonsumtionen minskade i de flesta av distrikten, med nedgångar inom detaljhandel, bilförsäljning och turism. Tillverkningsindustrin dämpades i de flesta distrikt, och kreditförhållandena rapporterades vara ansträngda i samtliga områden, med minskad tillgång till kapital för både finansiella och icke-finansiella företag.

Inflationstrycket dämpades något, samtidigt som förhållandena på arbetsmarknaden försämrades i de flesta distrikt.

Fed-företrädare lyfte också i anföranden fram de svåra tider som den amerikanska ekonomin står inför. Fed- chefen Ben Bernanke sade att en återhämtning av ekonomin inte kommer att ske omedelbart, och att de ekonomiska utsikterna beror på hur lång tid det tar för finansmarknaderna att återhämta sig.

"Att stabilisera de finansiella marknaderna är ett kritiskt första steg, men även om de stabiliseras på det sätt vi vill kommer en bredare ekonomisk återhämtning inte att ske omedelbart", sade Ben Bernanke, och tillade att ekonomin kommer att ligga under potentialen under en tid.

Han sade att de kommer att använda sig av "alla tillgängliga verktyg" för att återställa stabiliteten i det finansiella systemet.

Fed-chefen sade också att det kommer att ta tid för kreditmarknaderna att tina upp och konstaterade att ekonomin var på nedgång även före finanskrisen eskalerade. Bomarknaden förblir en viktig källa för svaghet, och det har också varit en betydande nedgång vad gäller privatkonsumtion, företagsinvesteringar och arbetsmarknaden.

Nordea konstaterade i ett marknadsbrev att Fed-chefen håller dörren öppen för ytterligare räntesänkningar. Beige Book var också dyster läsning och detta tillsammans med den senaste tidens bevis för att ekonomin sjunker kraftigt innebär att Nordea väntar sig att styrräntan sänks till 1 procent under de kommande månaderna.

Federal Reserves vicechef Donald Kohn sade å sin sida att den amerikanska ekonomin kommer att behöva klara av en lång period av försiktig utlåning som troligen kommer att försämra tillväxten ytterligare ett år.

Han sade att det mest troliga scenariot är att ekonomin fortsatt utvecklas under det normala in på nästa år och sedan gradvis förbättras under slutet av 2009 och under 2010.

EU-toppmötet gav på onsdagskvällen ett starkt stöd för euroländernas räddningspaket.

"Hela Europa utan undantag godkänner planen från i söndags", sade Frankrikes president Nicolas Sarkozy vid en presskonferens.

Finansminister Anders Borg sade att Sverige kommer att bygga upp de institutioner som räddningspaketet föreskriver, inklusive bankgarantier. Detta sker trots att Finansinspektionens stresstest av de fyra storbankerna har goda förutsättningar att klara stora kreditförluster.

"Vi blåser inte faran över. Det är bra om alla bygger institutioner. Då upplevs inte detta som en signal att de som bygger upp institutioner har problem", sade Anders Borg.

En ny Skop-undersökning visar samtidigt att de svenska hushållen blir allt dystrare om framtiden för sin egen och landets ekonomi. Skop:s makroindex, för hushållens förväntningar om den svenska ekonomin, sjönk till en ny historisk bottennivå på -63,5 i september/oktober, en nedgång med 10,7 enheter sedan i augusti/september. Mikroindex sjönk till -2,9 från +3,3.

Även i Asien noterades breda nedgångar på aktiemarknaderna. Japanska räntor sjönk 1-3 punkter över hela linjen under torsdagens handel. Den tvååriga statsobligationen var ned 1 punkt till 0,80 procent.

Ökad riskaversion har gynnat yenen som stärkts till 100:10 mot dollarn och 134:30 mot euron. Dollarn har stärkts till 1:346 mot euron.

Den svenska kronan har samtidigt tappat kraftigt under natten till torsdagen, och sedan svensk stängning på onsdagen försvagats 28 öre mot dollarn till 7:57 och 26 öre mot euron till 10:18, vilket är första gången som kronan handlas över 10-nivån mot den gemensamma europeiska valutan.

På torsdagens svenska agenda står arbetslösheten i september från SCB, som väntas ha stigit till 5,5 procent från 5,2 procent i augusti enligt SME Direkt prognosenkät.

Från USA kommer mycket statistik under eftermiddagen.

KPI väntas ha stigit med 0,1 procent jämfört med månaden före och med 5,0 procent i årstakt, enligt Bloomberg News snittprognos.

För kärn-KPI ligger konsensusprognosen på en uppgång med 0,2 respektive 2,5 procent.

Antalet nyanmälda förra veckan väntas uppgå till 470.000, vilket skulle vara 8.000 färre än föregående vecka.

Industriproduktionen väntas ha minskat med 0,8 procent i september jämfört med föregående månad.

Philadelphia Fed index väntas ha sjunkit till -10,0 i oktober från 3,8 i september. NAHB:s index över stämningsläget bland amerikanska husbyggare antas ha sjunkit till 17 i oktober från 18 i september.

torsdag kl 6.30 (onsdag kl 16.15)
===================================
USD/SEK 7:5800 (7:2945) EUR/USD 1:3430 (1:3599)
EUR/SEK 10:1826 (9:9213) USD/JPY 100:08 (101:24)
Jp obl 2 0,80 (0,81) Jp obl 10 1,58 (1,59)
Ty obl 2 3,13 (3,14) Ty obl 10 4,12 (4,12)
US obl 2 1,55 (1,73) US obl 10 3,95 (4,08)


Innehåll från LitiumAnnons

Ett snabbt och flexibelt e-handelssystem är en avgörande framgångsfaktor för e-handlare

Det är ingen hemlighet att den digitala utvecklingen går snabbt framåt; konkurrensen hårdnar både lokalt och globalt, utbudet av tjänster och lösningar blir mer diversifierat, samtidigt som kundernas krav ökar. I takt med detta ökar emellertid också möjligheterna; att ta sig in på nya marknader och konkurrera med de etablerade jättarna är betydligt lättare idag än för 20 år sedan. Men vad krävs då för att vara lyckosam i ett så komplext landskap?

Gemensamt för de flesta branscher och aktörer – oavsett om det rör sig om B2C eller B2B – är förmågan att vara snabb och flexibel i sitt erbjudande. 

– Även företag som historiskt har byggt sin affär på det personliga mötet har insett vikten av att digitalisera sin verksamhet, såväl för att effektivisera sina processer som för att möta krav på tillgänglighet och self-service från mogna kunder, säger Ludvig Block, CPO på Litium.

Var noggrann i val av leverantör

Att uppnå en snabb time-to-market och den flexibilitet som krävs kan emellertid vara lättare sagt än gjort. De e-handlare som vill investera i en plattform som hjälper dem på traven bör dock ha flera faktorer i åtanke när de väljer leverantör, menar Ludvig. 

– Centralt är att försäkra sig om att det inte finns några begränsningar i plattformen, vilket tyvärr ofta är fallet. Det kan exempelvis vara svårt att anpassa sin e-handel för olika länder, valutor eller momsgrupper. Det kan vara direkt konverteringshämmande att inte kunna erbjuda de betalsätt som är populära på en viss lokal marknad eller att plattformen inte skalar med god prestanda när många personer besöker sajten. Det är också viktigt att fokusera på en tydlig produktinformation som kan leda till ökad konvertering och uppmärksamhet genom riktad SEO.

En aspekt som skiljer sig mellan B2C och B2B är hur man kan arbeta med kundupplevelsen. Där B2C-aktörer får bra utväxling på att prioritera en helhetsupplevelse inom allt från varumärke och produktinformation till leveranstid och kostnad, bör B2B i första hand fokusera på en riktigt bra digital kundservice, med olika möjligheter till self-service för ökad kundnöjdhet och effektivitet. 

– Att investera i en kundportal, som också kan agera samarbetsyta mellan företagen, kan särskilt i B2B scenarion leda till stort mervärde, konstaterar Ludvig.

Oberoende, modulär plattform

För att stötta sina kunder i transformationen erbjuder Litium en heltäckande, molnbaserad e-handelsplattform, med inbyggd PIM och CMS såväl som färdig integration med exempelvis Microsofts ERP-system, vilket ger värdefulla synergieffekter. Plattformen levereras med ett stort antal färdiga funktioner, men är helt modulär och kan byggas ut och kopplas ihop med andra system efter företagets behov, i samverkan med Litiums stora partnernätverk. 

– Att slippa lägga stora summor på separata system samt på att integrera dem innebär en betydligt lägre total ägandekostnad (TCO). I takt med att man skalar upp och växer kan man enkelt börja dra nytta av de flexibla, förintegrerade funktionerna och därmed spara många arbetstimmar. Föredrar man att köra headless och bara nyttja våra kraftfulla API:er, går det emellertid minst lika bra. Sammantaget är det ett oerhört flexibelt och snabbt upplägg. Litiums plattform har också en skalbarhet som kan möta de allra mest krävande högsäsongsperioderna, som till exempel Black Friday, utan att tappa i prestanda och kundupplevelse.

En heltäckande verktygslåda

Ludvig betonar att Litiums plattform därtill redan är ansluten till de allra flesta större internationella betalleverantörer och har kapacitet att hantera olika valutor för olika marknader, vilket möjliggör total flexibilitet i valet av betalväxlar.

– Alla moduler fungerar sömlöst med varandra och resultatet är en heltäckande verktygslåda för både B2B och B2C, där varje företag plockar guldklimpar för att komponera den lösning som möter just deras behov och strategi, avslutar han.

Läs mer om Litiums erbjudande 

 

Mer från Litium

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Litium och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?