1515

Räntor & valutor: Kronan allt svagare

Kronan fortsatte att försvagas kraftigt på torsdagen i en mycket volatil handel som skickade kronan till som lägst närmare 10:20 mot euron. Samtidigt sjönk svenska marknadsräntor 4-14 punkter, med störst nedgångar i kortare löptider. Från USA rapporterades den största nedgången i industriproduktionen en enskild månad sedan 1974 och räntorna sjönk kraftigt.

Den svenska tioåriga statsobligationsräntan sjönk 4 punkter till 3,70 procent medan den tyska motsvarigheten sjönk 3 punkter till 4,09 procent.

Den svenska kronan åkte en formidabel berg-och- dalbana under onsdagskvällen och torsdagen. Kronkursen formligen rasade på onsdagskvällen och tidig morgon på torsdagen handlades kronan närmare 10:20 mot euron efter att för första gången någonsin ha brutit igenom 10.

Analytiker hänförde den kraftiga försvagningen till aktierelaterade rebalanseringsflöden i en mycket tunn handel. Samtidigt bidrog riskklimatet till att även många andra valutor som inte tillhörde de allra största försvagades kraftigt. Framför allt var det emerging markets-valutor som försvagades, till exempel tappade den sydafrikanska randen 18 procent mot dollarn på onsdagen.

Kronan återtog sedan en del av försvagningen under torsdagen och vid den svenska marknadens stängning handlades kronan till 10:00 mot euron, 8 öre svagare än vid onsdagens stängning.

Mot dollarn försvagades kronan 16 öre till 7:45, efter att som lägst handlats över 7:60 mot dollarn tidig torsdagsmorgon. TCW-index steg till 134,07 från 132,87 på onsdagen.

Jenny Mannent, valutaanalytiker på Handelsbanken, sade att det nu "inte är seriöst" att försöka sig på att göra en prognos för kronans utveckling.

"Nu hänger det helt på hur utvecklingen på övriga marknader går. Vi vet inte när det här är över", sade Jenny Mannent.

Finansminister Anders Borg sade till Nyhetsbyrån Direkt att han utgår från att kronans försvagning är en del av vanliga rörelser i växelkurserna under oro och att kronan stabiliserar sig så småningom.

"Det avgörande är inte hur växelkursen fluktuerar på kort sikt. Detta är en del av de vanliga rörelserna", sade han.

Han ville inte kommentera om själva volatiliteten i kronans växelkurs är ett problem för svensk ekonomi.

"Växelkursen är baksidan av penningpolitiken, och jag vill inte kommentera den", sade han.

Den kraftiga kronfallet gav också upphov till spekulationer om svensk EMU-anslutning. Enligt statsminister Fredrik Reinfeldt är det dock i dagsläget inte aktuellt att byta valuta. Enligt finansminister Anders Borg kan det kan dörja en lång tid innan det blir aktuellt med en folkomröstning om EMU.

Bland världsvalutorna stärktes dollarn mot euron till 1:341 från 1:360 på onsdag eftermiddag och dollarn stärktes samtidigt något mot euron.

Den svenska arbetslösheten var högre än väntat i september, då den ökade till 5,9 procent från 5,2 procent i augusti. Enligt SME Direkt räknade marknaden med en betydligt beskedligare uppgång till 5,5 procent. Sysselsättningen ökade med 44.000 personer.

"Därmed fortsätter den senaste tidens trend med vikande sysselsättningsökning. Ett annat tecken på en avmattning på arbetsmarknaden är att de tidsbegränsat anställda minskade med 41 000 medan de fast anställda fortsatte att öka... Sammantaget stärker dagens AKU vår uppfattning om en tydlig avkylning på arbetsmarknaden", skrev Swedbanks analytiker Knut Hallberg.

Analytiker konstaterade att ledande indikatorer som varsel och nyanmälda platser till Arbetsförmedlingen pekar mot att arbetslösheten kommer att fortsätta stiga framöver.

De amerikanska marknadsräntorna sjönk rejält på onsdagskvällen när USA-börserna föll mycket kraftigt och pessimistiska konjunkturutsikter hamnade i fokus. Under loppet av torsdagen gröptes räntenedgången först successivt ur något, men svag statistik drog ned räntorna under eftermiddagen.

Vid svensk stängning på torsdagen var det fortsatt ned från onsdagens svenska stängning. Tvåårsräntan sjönk 18 punkter till 1,55 procent och tioårsräntan sjönk 13 punkter till 3,95 procent.

Eftermiddagen bjöd på ett flertal amerikanska statistikbesked, som bland annat visade på ett avtagande inflationstryck och en mycket svag industriproduktion.

Industriproduktionen sjönk 2,8 procent i september jämfört med augusti, den kraftigaste nedgången en enskild månad sedan 1974. Enligt Fed berodde dock 2,25 procent av nedgången på orkanerna Gustav och Ike och ytterligare 0,5 procentenhet på strejk på Boeing.

Analytiker nöjde sig dock inte med att hänföra i stort sett hela nedgången till dessa två extraordinära händelser.

Enligt RDQ Economics beräkningar kunde 0,5 procent av nedgången hänföras till strejken på Boeing och ytterligare runt 1 procents från orkanerna.

"Givet den brett baserade nedgången i industriaktiviteten i september månads ISM-rapport och den brett baserade nedgången i produktionen i denna rapport tror vi att recessionen har haft en signifikant effekt på att hålla tillbaka produktionen", skrev RDQ Economics i ett marknadsbrev.

Även Morgan Stanleys ekonomer var skeptiska till beräkningarna från Fed av orkanernas påverkan.

En annan negativ överraskning kom från Philadelphia Fed Index, som rasade till -37,5 i oktober från 3,8 i september. Marknaden hade räknat med en nedgång till -10,0.

KPI var oförändrat i september jämfört med april och inflationen var 4,9 procent. För kärn-KPI var mostsvarande siffror +0,1 procent och +2,5 procent.

Priserna ökade därmed något mindre än väntat. Enligt Bloomberg News konsensusprognos väntades en uppgång med 0,1 procent jämfört med månaden före och med 5,0 procent i årstakt. För kärn-KPI låg prognoserna på en uppgång med 0,2 respektive 2,5 procent.

Antalet nyanmälda arbetslösa förra veckan sjönk till 461.000 föregående vecka. Väntat var 470.000 nyanmälda arbetslösa.

Det som återstår på den amerikanska agendan är NAHB:s index över stämningsläget bland amerikanska husbyggare, som väntas ha sjunkit till 17 i oktober från 18 i september.


Innehåll från RiksbyggenAnnons

Styrkan som får butiksjättarna att välja just dem – så har förvaltaren blivit förstahandsvalet

Anders Tenggren på Riksbyggen.
Anders Tenggren på Riksbyggen.

I september kom beskedet att City Gross väljer Riksbyggen för sin kontraktsförvaltning, och de är inte ensamma. Tvärtom, Riksbyggen är en stor aktör inom just förvaltning av handelsplatser.

– Våra kunder uppskattar våra tjänster, men också att vi kan hjälpa dem oavsett var i landet deras butiker ligger, säger Anders Tenggren på Riksbyggen.

City Gross, med totalt 43 stormarknader, meddelade i september att de väljer Riksbyggen för att sköta deras kontraktsförvaltning.

– När jag började här för cirka ett år sedan valde vi att se över om det fanns fördelar med att outsourca vår förvaltning, förklarar Peter Ekström, chef för etablering och butiksutveckling på City Gross.

En upphandling gjordes med ledande aktörer på marknaden, och i slutändan föll valet på Riksbyggen. Men det var inte pris och siffror som fällde avgörandet.

– Det avgörande var deras kompetens och erfarenhet. Dels passar deras och vår värdegrund väldigt bra ihop, dels jobbar de med ett stort antal andra aktörer på dagligvarumarknaden och känner den väl vilket är viktigt för vår del. När jag ringde runt och tog referenser fick jag bara goda vitsord, säger Peter Ekström.

Läs mer om Riksbyggens förvaltningserbjudande 

Fler samarbetsformer

Målet nu är att Riksbyggen ska säkra hyreskontraktsdelen och avlasta City Gross egen organisation genom att ta hand om den här sortens administration.

– Men jag hoppas samtidigt att det här är ett samarbete som ska utvecklas över tid. Jag tror att vi kommer att lära känna varandra väl och hitta ännu fler samarbetsformer framgent, säger Peter Ekström.

Och City Gross är inte ensamma om att välja Riksbyggen som förvaltare för sina handelsplatser. Tvärtom, Riksbyggen har ett stort åtagande när det gäller att förvalta den här typen av verksamhet åt olika handelsföretag.

– Vi har ett brett tjänsteutbud inom det här området, och beroende på vad våra kunder efterfrågar erbjuder vi allt från totalförvaltning till daglig drift, säger Anders Tenggren, marknadsområdeschef på Riksbyggen.

– Det kan vara att vi förvaltar fastighetens ekonomi, att vi ser till att alla tekniska system fungerar som de ska, eller att vi hjälper kunden att effektivisera energianvändningen. Det beror helt på vad kunden vill ha hjälp med.

Läs mer om energiförvaltning från Riksbyggen

Växer tillsammans

I fallet City Gross där kunden har valt hjälp med hyreshanteringen innebär det att Riksbyggen kommer att säkerställa att kunden betalar sina fakturor i rätt tid, men man kommer också att hjälpa till att förhandla nya hyror och avtal.

– Dessutom kommer vi att hantera City Gross egna hyresgäster, avisera deras hyror och se till att de blir betalda, säger Anders Tenggren.

Vad är det då som gör Riksbyggen till en så populär förvaltare? Enligt Anders Tenggren är en stor fördel den nationella täckningen, att Riksbyggen finns på plats med lokal service från nordligaste till sydligaste Sverige.

– Då får vår kund en aktör som kan sköta alla deras handelsplatser, vilket förenklar deras arbete. Sen arbetar vi med hållbarhet ur både socialt och miljömässigt perspektiv, och har stor erfarenhet när det gäller automatisering och energieffektivisering. Man kan växa tillsammans med oss, både geografiskt och med tjänsterna.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?