1515

USA-börser: Konjunkturoro väntas ge nedgång

Terminerna indikerar större nedgångar när handeln i New York inleds på onsdagen efter att ny svag makrostatistik och på allmän oro för den ekonomiska utvecklingen.

En timme före öppningen kom statistik som visade att Federal Reserve New Yorks Empire State Manufacturing Index, som visar affärsförhållandena för industrin i New York- regionen, sjönk till -24,6 i oktober från oreviderade -7,4 månaden före. Det var klart sämre än det -10,0 som analytikerna hade väntat sig enligt Bloomberg News enkät.

Samtidigt visade detaljhandelns försäljning i USA en minskning med 1,2 procent i september, jämfört med månaden före. Där hade analytiker räknat med att försäljningen skulle ha sjunkit 0,7 procent. Detaljhandeln exklusive bilar sjönk 0,6 procent, analytikerna hade väntat en minskning med 0,2 procent. Indexterminerna försvagades betydligt på beskeden.

Även innan statistiken kom hade oron för den ekonomiska utvecklingen tilltagit. Bland annat sedan ett par Fed-ledamöter var ute och talade under natten och uttryckte sig negativt om tillväxtutsikterna. Fed-chefen i San Francisco, Janet Yellen, sade att det förefaller som om USA nu befinner sig i recession.

Av aktier som var aktiva i förhandeln fanns JP Morgan Chase som tappade 3 procent trots att banken redovisat en bättre rapport än väntat för det tredje kvartalet. Vinsten minskade visserligen med 84 procent till 527 miljoner dollar men analytikerna hade i snitt väntat sig en förlust.

JP Morgans resultat belastades av bolånerelaterade nedskrivningar om 3,6 miljarder dollar, 642 miljoner dollar i kopplade till förluster i preferensaktier i Fannie Mae och Freddie Mac samt en engångsbelastning om 581 miljoner dollar efter förvärvet av Washington Mutuals bankverksamhet.

Även Wells Fargo har rapporterat ett bättre resultat än väntat men efter en initial uppgång föll aktien tillbaka och var 0,4 procent ned i förhandeln.

Intel steg med 0,6 procent i förhandel sedan bolaget efter stängningen på tisdagen redovisat sin rapport för det tredje kvartalet. Resultatet blev bättre än väntat medan omsättningen var marginellt sämre än konsensus.

Klockan 16.00 kommer mer statistik i form av lager av osålda varor. Till kvällen, klockan 18.00, blir det ett tal av Fed- chefen Ben Bernanke och klockan 20.00 släpper Fed sin regionala konjunkturrapport Beige Book.


Noteringar kring klockan 15.00
Terminen för Dow Jones -2,147%
Terminen för S&P 500 -2,564%
Terminen för Nasdaq -1,299%
2-åriga USA-räntan -0,0735 till 1,7387%
10-åriga USA-räntan -0,0428 till 4,0344%
Olja, US WTI -2:36 USD till 76:27 dollar per fat
Olja, Brent -2:43 USD till 72:10 dollar per fat


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?