1515

Teknisk analys: Historisk vecka till handlingarna

Förra veckans nedgångar har en given plats i historieböckerna. Frågan är om vi sett den definitiva botten eller om den negativa spiralen fortsätter. Astra Zeneca och Nordea är två indextunga aktier ute på tunn is.

Den gångna veckan bjöd på en dramatik av historiska proportioner. Världens börser tappade i runda tal 20 procent av sitt värde, en nedgång som saknar motstycke under de 70 år som följt efter 1930-talets depression. Var säker på att veckan kommer att refereras till under många år framöver.

Den kraftiga nedgången ställde de flesta gällande förvaltningsmodeller på ända. De som köpte aktier i nedgången i hopp om att pricka botten gjorde det på antagandet att fallet var för kraftigt, och ändå fortsatte nedgången ytterligare. De blankare som tog hem vinster gjorde det med största sannolikhet allt för tidigt.

Inte ens användandet av stop-loss kunde garantera hanterbara förluster, eftersom Stockholmsbörsen flera gånger öppnat betydligt lägre än den stängde, pressad av svaga amerikanska börser kvällen innan. Den säkraste strategin hade varit att ta sina stop-loss tidigt och hålla sig borta ur marknaden. Ofta innebär detta att man under en period hamnar efter i en återhämtning, men i gengäld slipper man risken att helt plötsligt sitta med ohanterliga förluster. Själv har jag flera gånger trott på en motreaktion som successivt skjutits på framtiden, fram till måndagens återhämtning.

I och med nedgången till 620-nivån har OMXS30-index fullbordat det fall som indikerades av den enorma huvud-skuldra-formationen som jag skrev om i början av juli. Detta betyder dock inte att botten för den fallande trenden är nådd, bara att själva formationen är utagerad.

Den panik som rådde på världens börser har följts av en stark återhämtning som återtagit mer än en tredjedel av nedgångsfasen från 900-nivån. Därmed befinner vi oss i en motreaktion till den fallande primärtrenden. En sådan motreaktion ska enligt skolboken pågå mellan tre veckor och tre månader.

Jag ser inga tydliga stödnivåer för OMXS30-index, mer än intervallet 600 till 620, där index tog stöd nyligen. Även tydliga motståndsnivåer saknas och där får 720-nivån duga i brist på bättre. För S&P 500 Stock-index framstår 900-nivån, veckans lägsta stängningskurs, som stöd.

Astra Zenecaend och har därmed sällat sig till övriga indextunga aktier i fallande trend. Aktien ser ut att ha en motståndsnivå vid 290 kronor och rådet vid nuvarande kurs 284 kronor kan inte bli annat än sälj. En annan indextung aktie som hamnat i knipa är Nordea. I och med nedgången under 80 kronor har aktien fullbordat en huvud-skuldra-formation som indikerar en nedgång till åtminstone 55 kronor.

Alfa LavalMTGLaval nära dagshögsta (till stängningskurs) i fredags och MTG nära dagshögsta (till stängningskurs) i måndags kunde ta hem vinsten på mellan 7 och 10 procent som jag rekommenderade inom två dagar. Utfallet i Oriflame var mer tveksamt och den som köpte nära dagshögsta på torsdagen nådde en avkastning på ca 7 procent innan kursen vände ned och utlöste stop-loss.


Skribenten Dawid Myslinski arbetar med teknisk analys på analysföretaget Redeye.se.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?