Svajigt på Stockholmsbörsen

Det var slagigt på Stockholmsbörsen i den inledande handeln på onsdagen. Utvecklingen var dock betydligt positivare än på de ledande europeiska börserna efter uppgångar för tungviktare som Ericsson och H&M.

Klockan 10.00 var OMXS30 0,2 procent lägre till noteringen 685,2. Omsättningen uppgick till 2,5 miljarder kronor. Det kan jämföras med att FTSE 100 vid samma tidpunkt var 1,9 procent ned och CAC 40 tappade 1,6 procent.

Bakom det mer dämpade sentimentet i Europa låg att börserna i New York vände ned på tisdagskvällen, efter en volatil handelssession, på oro för den globala ekonomin och bolagsresultaten. Finansaktier utvecklades dock väl efter det senaste steget om att USA:s finansdepartement kan komma att köpa aktier för upp till 250 miljarder dollar i banker, som en del av det amerikanska räddningspaketet.

På de asiatiska marknaderna har det varit blandat under natten sedan oron för den globala tillväxten vägt mot de europeiska och amerikanska planerna att säkra upp sina finanssektorer. Nikkei 225 som under tisdagen hade sin största uppgång någonsin föll först tillbaka men efter ett kraftigt köptryck under den sista halvtimmen slutade indexet 1,1 procent upp. Hong Kongs Hang Seng Index var vid 10-tiden däremot över 4 procent ned.

På Stockholmsbörsen utmärkte sig Ericsson B med uppgång på 3,5 procent till 51 kronor med stöd av att Goldman Sachs höjt rekommendationen för aktien till neutral från tidigare sälj. Efter stängningen i New York kom också Intel med sin rapport och resultatet var något bättre än väntat vilket fick aktien att stiga med 3,7 procent i efterhandeln och höjde intresset överlag för teknik.

H&M handlades upp 1,6 procent till 286 kronor. Klädjätten redovisade sina försäljningssiffror för september på morgonen och i jämförbara butiker var nedgången 2 procent. Det var dock något bättre än analytikernas snittförväntningar som enligt SME Direkt låg på en minskning med 2,8 procent. Den totala försäljningen steg med 10 procent i september, jämfört med samma månad 2007, och där hade analytikerna räknat med en ökning på 9,1 procent.

I banksektorn var det något oroligt initialt men det stabiliserade sig senare. SEB A var 0,5 procent högre till 95:50 kronor och fick stöd av att Deutsche Bank höjt rekommendationen för aktien till köp från tidigare behåll. Nordea tappade 0,1 procent till 71 medan Swedbank A gick sämre än sektorn i övrigt genom att tappa 2,2 procent till 76:25 kronor.

Peab Industri lyfte 10,5 procent till 46:50 kronor sedan Peab lagt ett bud på bolaget. Budet lyder på 3 aktier i Peab för 2 i Peab Industri. Peab uppgav i budpresentationen att motiveringen till budet är att byggmarknaden står inför en avmattning i efterfrågan och i ljuset av detta scenario blir beroendet mellan Peab Industrier och kunden Peab allt viktigare. Peab B föll med 6,6 procent till 32:80 kronor.

SSAB A tappade 2,9 procent till 100:50 kronor och tyngdes av att sydkoreanska Posco, Asiens tredje största stålbolag, varnat för att det fjärde kvartalet kommer att bli "mycket svårt". Posco tappade nära 9 procent i den asiatiska handeln.

Autoliv ökade med 1,1 procent till 181 kronor. SEB Enskilda har höjt rekommendationen för Autoliv till köp från tidigare behåll.

Flera av de skogsrelaterade aktierna hade uppgångar och fick stöd av att dollarn nu handlas kring 7:21 kronor. Rottneros, som är ett av de mer dollarkänsliga bolagen steg med 2,4 procent till 2:15 kronor, Holmen B var 1,3 procent upp till 199:50 kronor och SCA B klättrade 0,8 procent till 62:75 kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?