Stockholmsbörsen: Kraftigt ras

Framåt eftermiddagen trillade Stockholmsbörsens svaga minus ned till ännu ett ordentligt kursras. Dyster USA-statistik sänkte humöret. Men panikfasen har passerat kulmen, bedömer SEB:s Esbjörn Lundevall.

Från att ha legat kring beskedliga minus 1 procent under större delen av dagen vände Stockholmsbörsen brant utför på eftermiddagen.

Vid stängning var börsens breda OMXS-index ned med hela 5,6 procent.

Främsta förklaringen är att strax efter klockan 14 på onsdagen kom en flod av amerikansk statistik med idel besvikelser, enligt Esbjörn Lundevall, SEB:s analyschef.

USA-inflationen mätt i producentpriser (PPI) var högre än väntat medan detaljhandeln och New York-regionens aktivitetsindex var svagare än marknadens förväntningar.

"Inflation är inget marknaden är rädd för idag, så förmodligen var det tillväxtsiffrorna som gjorde sämst intryck", säger Esbjörn Lundevall.

"Vi börjar uppenbart se direkta realekonomiska konsekvenser av finanskrisen. Det kommer det mer av. Men det är egentligen inprisat i kurserna."

Att det sedan fortsatte utför är också ett mönster som pågått dag efter dag den senaste veckan, undantaget måndagen - en kraftig försäljningsökning kring klockan 15 fram mot stängning, noterar Esbjörn Lundevall.

"Det är ingen förklaring till nedgången, men en observation", tillägger han.

En pådrivande faktor i raset var även fallande råvarupriser, som slog hårt mot energiaktier. Råoljepriset hade vid 16-tiden tappat drygt 3 procent och låg då under 76 dollar per fat, vilket kan jämföras med toppnoteringen på över 147 dollar per fat för tre månader sedan.

Vostok Gas och PA Resources föll tyngst bland storbolagen. Aktierna föll med 14,4 procent till 117,25 kr respektive 13 procent till 21,40 kr.

Tungviktaren Volvo backade med 10,2 procent till 45 kr. Verkstadskollegorna Hexagon och Alfa Laval föll med drygt 9 procent.

Nokia och SKF, som redovisar delårsrapporter på torsdagen, stängde på minus 8,3 respektive 5 procent.

Ericsson, som tidigare under dagen stigit mot strömmen vände också ned och handlades hade vid stängning vid 17-tiden handlats ned med 5,3 procent till 46,60 kronor.

Vad krävs för att få en mer stabil förbättring av börshumöret?
"Får vi ner kreditspreadarna rejält så kommer börsen att gå upp, trots att konjunkturen utvecklas så illa som den gör. Då kommer vi att börja blicka framåt. Men om vi inte får ordning så vet man hela tiden att även konjunkturläget förvärras för varje dag med frusna kreditmarknader."

"Kreditmarknadsoron är nummer ett. Konjunkturnedgången vet vi om och den är diskonterad, även om det är klart att det blir enstaka kursras vid för bolag som gör vinstvarningar de kommande kvartalen."

När kommer en vändning?
"Vi ser ju ljuspunkter i alla åtaganden som har gjorts nu från regeringar och centralbanker, men det finns en viss tröghet i systemet. Interbankräntorna faller några punkter om dagen. Om de fortsätter så - då tror jag att det ordnar upp sig."

"Det är mycket möjligt att vi kan börsen borrar sig ner till nya bottennivåer. Men tidsmässigt har panikfasen pågått så länge att den förmodligen har passerat kulmen."


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?