Stockholmsbörsen: Ericsson mot strömmen

Stockholmsbörsen höll sig kvar i negativt territorium en bit in på onsdagseftermiddagen men fortsatte att gå betydligt bättre än de ledande europeiska börserna med stöd av Ericsson, delar av banksektorn och H&M.

Vid klockan 14.00 var OMXS30 1,2 procent lägre till noteringen 677,8. Omsättningen uppgick till 7,7 miljarder kronor. Därmed vände indexet åter ned efter att ha stigit med 10 procent de två föregående handelsdagarna efter kraftfulla räddningspaket från både Europa och USA i ett försök att stabilisera finansmarknaden.

"Den situation som har uppstått är inget som man löser snabbt utan det kommer att ta tid att återställa förtroendet. Kreditspreadarna måste komma tillbaka till mer normala nivåer och fram tills det sker och marknaden är orolig kommer aktiemarknaden att vara volatil. Aktörerna är skräckslagna och man glömmer inte ett 20-procentigt fall på en vecka i första taget utan man sitter nära avtryckaren på säljknappen", säger Henrik Moberg, aktiestrateg på Danske Bank, till Nyhetsbyrån Direkt.

Den svenska rapportperioden börjar nu komma igång på allvar med SKF som i vanlig ordning är först ut bland de mer cykliska bolagen imorgon, torsdag, och följs av en rad tunga rapporter i nästa vecka.

"Det blir antagligen femte kvartalet i rad med vinsttillväxt sedan kreditkrisen började om man undantar banker. Rapporterna i sig är dock historia och man kommer istället att lyssna på vad bolagen säger om framtiden. Allt annat än svagare utsikter vad gäller Nordamerika och Europa skulle vara minst sagt förvånande och det ligger också mer än väl i aktiekurserna i ett fundamentalt perspektiv", säger Henrik Moberg.

Ericsson B utmärkte sig med en uppgång på 2,0 procent till 50:30 kronor och fick stöd av att Goldman Sachs höjt rekommendationen för aktien till neutral från tidigare sälj. Goldman Sachs motiverar höjningen med att balansen mellan risk och potential har blivit mer balanserad efter den senaste tidens kraftiga kursfall.

Efter stängningen i New York kom också Intel med sin rapport och resultatet var något bättre än väntat, vilket fick aktien att stiga med 3,0 procent i förhandeln och bidrog till ett allmänt ökat intresse för tekniksektorn.

I den svenska banksektorn var det blandad utveckling. SEB A var 0,5 procent högre till 95:50 kronor och fick stöd av att Deutsche Bank höjt rekommendationen för aktien till köp från tidigare behåll, med motiveringen att systemrisken nu har minskat. Nordea klättrade 1,8 procent till 72:40 kronor, medan Swedbank A gick något sämre än sektorn i övrigt genom att tappa 1,0 procent till 77:25 kronor.

Av nyheter i finanssektorn finns att Finansinspektionen offentliggjort sin årliga rapport om stabiliteten och riskerna i bank- och försäkringssektorn tidigare under onsdagen. De fyra svenska storbankerna bedöms klara lågkonjunkturen och har förutsättningar att klara kapitaltäckningskraven även om det skulle bli en allvarlig recession i Sverige och Baltikum.

Vidare har JP Morgan, den numera största banken i USA sett till marknadsvärde, redovisat sin rapport för det tredje kvartalet. Resultatet blev något bättre än väntat men marknadsreaktion blev ändå avvaktande och aktien var marginellt upp i förhandeln i New York. Wells Fargo steg däremot med 4 procent i förhandeln efter att bankens resultat överträffat konsensus.

H&M gick bättre än marknaden i övrigt genom att vara oförändrad till 281:50 kronor. Klädjätten redovisade sina försäljningssiffror för september under morgonen och i jämförbara butiker var nedgången 2 procent. Det var dock något bättre än analytikernas snittförväntningar som enligt SME Direkt låg på en minskning med 2,8 procent.

Även Clas Ohlson har kommit med sina försäljningssiffror som visade på en ökning med 8 procent. 16 butiker har dock tillkommit och marknaden sänkte aktien med 8,7 procent till 79 kronor.

"Det var en dålig siffra. Jag hade väntat mig en högre siffra med tanke på att de hade hyfsat lätta jämförelsetal och expanderar kraftigt. De borde åtminstone ha haft en försäljningssiffra på 12 procent", säger en analytiker i en kommentar.

Peab Industri lyfte 5,7 procent till 44:40 kronor sedan Peab aviserat ett bud på bolaget. Budet lyder på tre aktier i Peab för två i Peab Industri. Peab uppgav i budpresentationen att motiveringen till budet är att byggmarknaden står inför en avmattning i efterfrågan och i ljuset av detta scenario blir beroendet mellan Peab Industrier och kunden Peab allt viktigare. Peab B föll med 13,1 procent till 30:60 kronor.

"Det ser bra ut för de flesta aktieägarna, men samtidigt kan man konstatera att de varit oroliga för den finansiella situationen eller bostadsmarknaden i Peab, vilket får dem att göra det här draget", säger en analytiker.

SSAB A tappade 5,3 procent till 98 kronor och tyngdes av att sydkoreanska Posco, Asiens tredje största stålbolag, varnat för att det fjärde kvartalet kommer att bli "mycket svårt". Posco tappade nära 9 procent i den asiatiska handeln.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?