1515

Räntor & valutor: Korta räntor viker

Europeiska statspappersräntor vände något ned i förmiddagens handel på onsdagen efter att tidigare ha stigit något jämfört med den svenska stängningen på tisdagen.

Efter de senaste dagarnas mycket kraftfulla rörelser, på de flesta marknader, förefaller investerare leta efter någon form av basnivå, där den fortsatta utvecklingen kan avgöras av vilken bedömning man gör om den ekonomiska utvecklingen framöver, snarare än akut oro/hopp för/om finanskrisens utveckling.

Riksbankens mycket kortfattade protokoll från det snabbinkallade penningpolitiska mötet förra onsdagen tycktes bekräfta att Riksbanken kommer att skriva ned prognoserna för såväl tillväxt som inflation i nästa veckas inflationsrapport, vilket kan öppna för ytterligare räntesänkningar.

Protokollet visade att Riksbanken fattade ett enhälligt beslut, under tidspress och utan omfattande diskussion, att sänka räntan med 50 punkter efter propåer från bland annat Federal Reserve och ECB.

Redogörelsen från Christina Nyman, vid avdelningen för penningpolitik, gav dock besked om att Riksbanken inte behövde tveka att delta i den koordinerade räntesänkningen förra onsdagen.

"Mot bakgrund av de senaste veckornas förvärrade finansiella kris och den makroekonomiska statistik som inkommit görs bedömningen att den pågående konjunkturnedgången fördjupas med ett lägre inflationstryck som följd", framgår det av protokollet.

Enligt analytiker ger det kortfattade protokollet ingen tydlig vägledning om vad Riksbanken kan tänkas fatta för beslut vid det ordinarie penningpolitiska mötet den 22 oktober, men det går att utläsa ett skifte i Riksbankens fokus bort från den aktuella inflationsutvecklingen.

"Riksbanken har tydligt blivit mer framåtblickande", skriver Handelsbankens analytiker i en kommentar.

De ser ett skifte i Riksbanken bort från spotinflationen mot inflationsprognoser, och givet att alternativscenariot med lägre olje- och råvarupriser, från i juli, nu faller på plats ser Handelsbanken skäl att räkna med ytterligare en räntesänkning med 25 punkter nästa vecka.

Henrik Mitelman, chefsanalytiker på SEB Merchant Banking, gör en liknande bedömning. Protokollet i sig varken stöder eller talar emot hans uppfattning om att det kommer en ny räntesänkning nästa vecka.

"Men med detta sagt tolkar vi protokollet som att Riksbanken nu lämnar sitt tidigare fokus på spotinflationen och förhöjda inflationsförväntningar. Det skulle stödja prognosen om en räntesänkning nästa vecka", skrev Henrik Mitelman i en kommentar.

Redan i september såg Riksbanken en KPI-inflation på 1,9 procent om 24 månader, och då pekade BNP-prognoserna mot en ökning med 1,4 procent i år och 0,8 procent nästa år. Enligt flera prognosmakare verkar det dock nu som att det bästa man kan hoppas på i nuläget är att tillväxten 2009 inte blir negativ.

KI-chefen Mats Dillén sade inför Riksbankens finansutskott på onsdagen att tillväxten i år visserligen kan överstiga 1 procent, men nästa år hamnar den "nära noll". Danske Markets analyschef Michael Boström bedömde förra veckan att BNP kan stiga 0,2 procent nästa år, men den prognosen är betingad av att räntan sänks snart och att den nedfrusna kapitalmarknaden "börjar tina upp ganska snart".

Vice Riksbankschefen Lars Nyberg har utrymme att utveckla Riksbankens bedömning om finanskrisen och eventuella konsekvenser på den reala utvecklingen i ett tal i kväll. Riksbanken publicerar anförandet klockan 15.00.

Debatten om vad som är den verkliga prisutvecklingen på bostadsmarknaden fortsätter. SCB:s småhusbarometer visade på i stort sett oförändrade eller något sjunkande småhuspriser sedan i somras. Men i en jämförelse mellan de senaste tremånadersperioderna registrerade Småhusbarometern en uppgång med 2 procent i juli-september jämfört med april- juni.

Analysföretaget Booli hävdar dock att villapriserna har sjunkit 28 procent i augusti jämfört med toppen i april.

Valutamarknaden uppvisar tydliga tecken på förnyat risktänkande på onsdagsförmiddagen. Den japanska yenen stärks mot dollarn och euron och den svenska och norska kronan försvagas mot euron och andra valutor.

Eurostat rapporterade att inflationstakten i euroområdet var 3,6 procent i september, ned från 3,8 procent i augusti och därmed i linje med det preliminära utfallet.

Klockan 14 lämnar Norges Bank räntebesked. Enligt TDN Finans enkät räknar samtliga av sju tillfrågade analytiker med att styrräntan sänks med 50 punkter, till 5,25 procent.

Mycket av onsdagens fokus riktas mot EU-toppmötet som inleds på ondsagen. Mötet kommer bland annat att avhandla den räddningsplan för finanssektorn som euroländerna enades om i helgen.

Ett flertal intressanta punkter återfinns på den amerikanska agendan på onsdagen. Klockan 14.30 publiceras detaljhandelns försäljning, som väntas visa en nedgång med 0,7 procent i september.

"Kombinationen av svag arbetsmarknad, fallande tillgångspriser och stramare krediter kommer att dämpa konsumtionen de kommande månaderna", skriver RDQ Economics i ett marknadsbrev.

Samtidigt med detaljhandeln släpps även Empire-index, som väntas sjunka till -10,0 i oktober från -7,4 månaden före och PPI, där marknaden räknar med en nedgång med 0,4 procent i september för huvudsiffran och att kärn-PPI stiger med 0,2 procent.

Senare under dagen blir det statistik över lager av osålda varor och Fed-chefen i Boston, Eric Rosengren, talar om de ekonomiska utsikterna. Till kvällen är det Fed-chefen Ben Bernankes tur att tala om de ekonomiska utsikterna och dagen rundas av med Feds regionala konjunkturrapport Beige Book.


Innehåll från XenitAnnons

Virtuella skrivbord, lösningen för den hybrida arbetsplatsen

Xenits medarbetare Isabella Sinik Tinnberg och Jimmy Dao
Xenits medarbetare Isabella Sinik Tinnberg och Jimmy Dao

Allt fler företag har efter pandemin öppnat upp för en hybrid arbetsplats där medarbetarna kan mixa kontor- och hemmaarbete som de själva önskar. Den ökade friheten att kunna arbeta varifrån man vill ställer nya krav på företags IT. Krav som många företag saknar digitala lösningar för att möta.

– För två år sedan kunde ingen förutspå hur otroligt viktigt det skulle bli för företag att erbjuda en säker och enkel distansarbetsplats i molnet. När allt fler nu går mot att erbjuda sina medarbetare en hybrid arbetsplats även efter pandemin måste företag investera i rätt teknologier med bättre förutsättningar för ökad flexibilitet. Där är virtuella skrivbord en väldigt bra lösning för många. Virtuella skrivbord leder till flexibilitet och skalbara kostnader för verksamheten utan att tumma på medarbetarnas upplevelse eller säkerhet, säger Linus Lindström, vd på Xenit.

Xenit är ett av de främsta företagen i Sverige inom virtuella skrivbord i Microsoft Azure. Ett virtuellt skrivbord är ett skrivbord som man kan komma åt var som helst, när som helst och från vilken enhet som helst med alla program och applikationer man behöver i sitt arbete.

Läs mer om Xenits tjänst för virtuella skrivbord. 

– Det är viktigt att erbjuda sina medarbetare ett flexibelt arbetssätt och samtidigt skydda sin organisations data, applikationer, enheter och nätverk från cyberhot.  Med virtuella skrivbord i Azure får användarna ökad frihet i hur de vill arbeta samtidigt som verksamhetens IT får skalbara kostnader, ökad säkerhet och centralstyrda tillgångar. Virtuella skrivbord har även en positiv påverkan på verksamheters hållbarhetsarbete, dels genom molnbaserade lösningar, och dels genom att livslängden på enheterna förlängs med upp till 40%, fortsätter Linus Lindström, vd på Xenit.

Xenit är guldpartner till Microsoft som erbjuder en flexibel Virtual Desktop Infrastructure plattform i molnet. En plattform som ska kunna tillgodose så gått som alla användarscenarion.

– I Sverige bygger vi världens mest hållbara datacenters, det gör vi för att med rätt teknik kan vi tillsammans accelerera omställningen till en mer hållbar framtid. Med Microsoft som din molnpartner är du säker på att ditt val är hållbart, därför gläder det mig att Xenit är en samarbetspartner som nyttjar Microsofts molnplattform för att skapa nya affärsmöjligheter för svenska företag, säger Therése Treutiger, Director Global Partner Solutions & Innovation

Gratis guide: Så löser du 6 IT-utmaningar för morgondagens flexibla arbetsplats

 

Mer från Xenit

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xenit och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?