New York: Fortsatt lyft väntas

Terminerna indikerar fortsatt stora uppgångar när handeln i New York inleds på tisdagen efter kraftigt stigande aktiemarknader i både Asien och Europa samt nya detaljer över USA:s bankrekapitaliseringsplan.

USA:s finansminister Henry Paulson sa vid en presskonferens på tisdagen att det amerikanska finansdepartementet kommer att köpa bankaktier för upp till 250 miljarder dollar. De banker som tar del av kapitalinjektionerna ska använda tillskottet för att stödja den ekonomiska tillväxten.

Finansministern sa att nio banker redan har accepterat att delta i programmet till samma villkor som kommer att vara tillgängligt för mindre banker. Han nämnde inte vilka banker som accepterat att delta, men flera medier har pekat ut Citigroup, Goldman Sachs, Wells Fargo, JP Morgan Chase, Bank of America, Merrill Lynch, Morgan Stanley, State Street och Bank of New York Mellon.

Fedchefen Ben Bernanke sa vid samma presskonferens att regeringens köp av bankaktier samt garantier för bankernas lån kommer att stärka det finansiella förtroendet och stötta den ekonomiska tillväxten. Han sa också att garantierna av bankernas skulder "kommer att återställa förtroendet för dessa institutioners kreditgivare och återuppliva den viktiga marknaden för interbanklån".

De flesta av finansaktierna steg i förhandeln. Citigroup, Bank of America, Merrill Lynch och Goldman Sachs var alla upp med mellan 13 till 16 procent.

I övrigt var Exxon Mobile och Chevron 4,0 respektive 5,3 procent högre i förhandeln sedan oljepriset handlats upp över 84 dollar per fat på Nymex efter spekulation om att räddningspaketeten ska förhindra en global recession.

Johnson & Johnson avancerade 5,1 procent efter att bolaget rapporterat ett resultat som var bättre än väntat och även omsättningen överträffade konsensus.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?