Stockholmsbörsen: Börsen skenade efter krispaket

Stockholmsbörsens rally höll i sig under hela måndagen och det breda OMXSPI-indexet stängde 8,9 procent upp. Många storbanker fick chans till revansch. Det här kan vara början på flera dagars uppgångar tror de analytiker di.se pratat med.

Stockhomsbörsen återhämtade sig en del från förra veckan, som var en av de sämsta någonsin. Måndagens uppgång på 8,9 procent är den tredje största sedan slutet av 80-talet.

Bank och finansaktier var upp 9,3 procent vid måndagens stängning. SEB steg 12,7 procent och Swedbank 11,3.

Råvaruaktiernas branschindex steg 10,8 procent och energiaktierna var upp 6,6 procent. Toppar storbolagssegmentets vinnarlista gör JM och Industrivärden vars aktier var upp över 20 procent.

Men Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB är inte allt för imponerad av dagens kursrusning.

”Det här skulle normalt sett vara en stor rörelse, men det tar oss bara några dagar bakåt, vi är fortfarande betydligt lägre än tisdagens stängning”, säger han till di.se.

”Värderingsmässigt är vi på extrema nivåer. Det har aldrig varit så billigt i förhållande till räntan i efterkrigstiden. Förväntningarna är extremt lågt ställda”, fortsätter han.

På det kommer nyheten från söndagen att EU enats om en handlingsplan som är mer långtgående än det mer grundläggande fempunktsprogram som antogs av G7. Euroländerna åtar sig bland annat att garantera interbanklån samt att rekapitalisera banker vid behov.

”Både Tyskland och Frankrike har godkänt stora bankstödspaket i dag och det är ganska stora belopp man gå in med för att rädda bankväsendet, så det är naturligt att man får en uppåtreaktion”, säger Esbjörn Lundevall.

Om vi får se en fortsatt uppgång menar han är direkt avhängigt av att riskpremierna på räntemarknaden går ner och att de annonserade åtgärderna får önskad effekt.

”Får de det kommer vi naturligtvis att återhämta förra veckans nedgång och mer där till. Då blir det stora börsuppgångar, men det är helt beroende på hur räntemarknaden reagerar på det här politiska initiativen."

Francis Dallaire, bankanalytiker på Öhman Fondkommision, tror att det här kan vara början till en återhämtning av senaste tidens rekordfall.

”Jag tror att det här är början på några bra dagar, det visar att man har börjat få tilltro till de åtgärder som görs i Europa.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?