1515

Stockholmsbörsen: Banker leder uppgången

Stockholmsbörsens stora uppgång höll i sig en bit in på måndagseftermiddagen i likhet med utvecklingen på de ledande europeiska börserna efter beskedet om att ledarna för euroområdet kommit överrens om åtagande för att stabilisera finansmarknaderna.

Klockan 15.50 hade OMXS stigit med 8,3 procent.

Ledarna för euroländerna enades på söndagskvällen om en handlingsplan som är mer långtgående än det mer grundläggande fempunktsprogram som antogs av G7. Euroländerna åtar sig bland annat att garantera interbanklån samt att rekapitalisera banker vid behov.

"Om man förutsätter att det går igenom, vilket vi inte vet förrän veckan är slut, ser det ut att vara ett betydande steg i rätt riktning. Inte minst med rekapitaliseringen av banker och även att man försöker se till att interbankmarknaden ska komma i gång igen och därmed få ned spreadarna. Det är svårt att säga vad effekten blir på börsen i slutändan men man gör i alla fall väldigt mycket för att ta bort de värsta riskerna", säger Björn Jonsson, strateg på Alfred Berg, till Nyhetsbyrån Direkt.

Därmed rekylerade Stockholmsbörsen upp efter förra veckans 20- procentiga nedgång. Trots detta har OMXS tappat drygt 39 procent sedan årsskiftet.

"Nedgången som varit på börsen sedan förra sommaren har varit av framför allt två orsaker. Det ena är att vi är inne i en ordentlig konjunkturnedgång och det ändrar inte helgens besked på. Det andra är att det har funnits en riskpremie på börsen om att det skulle kunna gå riktigt illa och den oron minskar däremot rätt ordentligt. Genom de åtgärder som ska genomföras kommer man att kunna bromsa bankernas allt mer minskande utlåning för att de har för dåligt med kapital och därmed minskar man också risken för en än allvarligare situation", säger Björn Jonsson.

Vidare godkände den tyska regeringen på måndagen ett räddningspaket för det finansiella systemet på 500 miljarder euro. Därutöver har den brittiska staten meddelat att den investerar totalt 37 miljarder pund i Royal Bank of Scottland, Lloyds och HBOS.

Enligt Bloomberg News snabbar nu även USA:s finansminister Henry Paulson på behandlingen av frågan om även USA ska garantera banklån, och enligt CNBC kan det komma ett sådant besked på tisdag. Steget övervägs aktivt som en del i en tredelad ansträngning för att tina upp kreditmarknaderna, uppgav Bloombergs källa.

I den svenska banksektorn var SEB A 15 procent högre till 92,25 kronor och Swedbank A ökade med 13,7 procent till 80,75 kronor. Det kan dock sättas i relation till att de båda aktierna under förra veckan tappade över 30 procent. Även de andra bankerna drogs med upp, Nordea ökade 7,7 procent till 70,40 kronor och SHB A klättrade 10 procent till 145,60 kronor.

Ytterligare positiva besked för finanssektorn kom under morgonen i form av att ECB, Bank of England och Swiss National Bank tecknat nya, obegränsade swaplinor med Federal Reserve. Den offentliga sidan förefaller därmed fast beslutna om att tina upp de nedfrusna interbankmarknaderna och trycka ned de höga Liborräntorna.

I övrigt var uppgången bred med samtliga sektorer på plus. Förutom bank var råvarurelaterat och verkstad de branscher som utvecklades bäst. ABB steg med 11,3 procent till 113,50 kronor, Scania B var 10,7 procent upp till 75 kronor och Sandvik avancerade 10,6 procent till 62,50 kronor.

Boliden ökade 14,4 procent till 27 kronor och hårt prövade Lundin Mining steg 14,8 procent till 14,75 kronor. Både koppar och zink steg på LME i det allt positivare marknadssentimentet. I oljesektorn var Lundin Petroleum 12,1 procent högre till 45,50 kronor och PA Resources handlades upp 4,8 procent till 21,90 kronor. Oljepriset steg för första gången på fyra dagar på beskeden om åtgärderna för att förhindra en kollaps i det globala finansiella systemet.

Meda A lyfte 12,5 procent till 56,25 kronor med stöd av att Goldman Sachs höjt rekommendationen till neutral från tidigare sälj.

Bland aktier som gick något sämre fanns Alfa Laval med en uppgång på 5,5 procent till 67 kronor. Kursen hölls tillbaka av att JP Morgan har sänkt rekommendationen för aktien till neutral från tidigare övervikt. Riktkursen sänktes samtidigt till 80 kronor från tidigare 120 kronor. JP Morgan motiverar sänkningen med risken i att den positiva prisbild som varit på bolagets produkter de senaste åren inte ska vara hållbar.

Haldex tappade inledningsvis efter att Lear, som är en underleverantör till bilindustrin, sänkt prognosen för 2008 i ljuset av en svagare amerikansk bilmarknad. Aktien återhämtade sig dock och steg sedan med 1,8 procent till 55 kronor.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?