New York: Kraftigt uppåt på USA-börserna

De amerikanska börserna har fortsatt att stiga och handlas kring dagshögsta efter halva dagen. Gårdagens besked från EMU-länderna om att de kommit överens om ett räddningspaket har gett förnyad kraft till marknaderna.

Morgan Stanley tillhör vinnarna på Wall Street efter att affären med japanska Mitsubishi UFJ blev klar.

Dow Jones index var klockan 19.35 upp med 7,0 procent till 9.043. På den bredare marknaden steg S&P 500 index med 7,3 procent till 964 medan Nasdaq Composite index ökade med 7,6 procent till 1.775.

Omsättningen på NYSE uppgick till 888 miljoner aktier och på Nasdaq till 1.375 miljoner aktier. Penningmarknader är stängda i USA med anledning av Columbus Day.

EMU-länderna kom i helgen överens om en gemensam krisplan. Planen har ambitionen att länderna ska garantera interbanklån för att få fart på marknaden för internbanklån igen. Därutöver ska regeringarna inom EMU utfärda garantier och försäkringar att köpa ägarandelar i bolag med behov av kapitaltillskott samt erbjuda kapital till finansinstitutioner genom preferensaktier eller andra instrument.

På bolagsfronten hamnade fordonstillverkarna i fokus på måndagen. Enligt uppgifter i Wall Street Journal har GM tvingats föra fusionssamtal med rivalerna Ford och Chrysler. GM och Ford, vars aktier rasade i förra veckan, klättrade med 33 respektive 25 procent.

Japanska Mitsubishi UFJ meddelade att affären med Morgan Stanley är klar och köper därmed 21 procent av aktierna i investmentbanken. Priset på affären uppgår till 9 miljarder dollar. Morgan Stanley sjönk runt 60 procent i förra veckan på oro för att affären skulle utebli. Idag är det dock helt andra tongångar och aktien rusar uppåt med 75 procent.

Bland övriga nyheter i sektorn fanns att centralbanken Federal Reserve på söndagen godkände att Wells Fargo tar över den krisdrabbade Wachovia. Wells Fargo var upp 2,5 procent medan Wachovia ökade 6,2 procent.

Även oljepriset deltog i måndagens rally och handlades upp 5 procent. WTI-olja för leverans i november handlas nu runt 81,60 dollar per fat på Nymex.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?