New York-börserna: Fortsatta ras väntas

Terminerna indikerar fortsatta nedgångar när handeln i New York inleds på fredagen sedan oron för kreditmarknaden och brist på förtroende för det finansiella systemet fått börserna världen över att falla det senaste dygnet.

Finansaktier handlades ned i förhandeln efter att Moodys sent på torsdagen varnat för att Morgan Stanley och Goldman Sachs kan få sina kreditbetyg sänkta. Morgan Stanley tappade 31 procent och Goldman Sachs var 20 procent ned. Merrill Lynch, som är under uppköp av Bank of America, tappade 5,8 procent.

General Electric sjönk med 3,8 procent i förhandeln. Bolagets resultat för det tredje kvartalet minskade med 22 procent jämfört med samma period för ett år sedan, men var i linje med förväntningarna. Försäljningen var däremot något lägre än konsensus. Av rapporten framgår det att bolaget uppger sig ligga i linje med att nå målen för 2008 och uppgav vidare att utdelningsnivån ska upprätthållas under 2009.

I övrigt har Citigroup beslutat att dra sig ur förhandlingarna kring att ta över den krisdrabbade banken Wachovia, den sjätte största banken i USA. Det innebär att vägen är öppen för Wells Fargo, som också lagt ett bud på Wachovia. Wachovia steg med 20 procent, Citigroup tappade 10 procent och Wells Fargo var 8,3 procent ned.

En timme före öppningen kom statistik i form av importpriserna som sjönk med 3,0 procent i september, jämfört med månaden före. Jämfört med samma månad 2007 steg priserna med 14,5 procent. Analytiker hade räknat med att priserna skulle sjunka 2,8 procent jämfört med månaden före, och stiga med 12,2 procent jämfört med samma månad föregående år, enligt Bloomberg News snittprognos.

USA:s samlade underskott i handels- och tjänstebalansen minskade till 59,1 miljarder dollar i juli, från reviderade 61,3 miljarder dollar månaden före, enligt statistik från handelsdepartementet. Det var ungefär i linje med förväntningarna.

Klockan 16.00 håller president George W Bush ett tal till nationen för att ingjuta hopp i finanskrisen.


Noteringar kring klockan 15.00
==============================
Terminen för Dow Jones -3,222%
Terminen för S&P 500 -4,460%
Terminen för Nasdaq -2,673%
2-åriga USA-räntan +0,0539 till 1,5856%
10-åriga USA-räntan +0,0893 till 3,8743%
Olja, US WTI -5:77 USD till 80:82 dollar per fat
Olja, Brent -5:62 USD till 77:04 dollar per fat


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?