1515

Europabörser: Ingen botten

De europeiska börserna kunde som väntat inte stå emot genomklappningen på torsdagens USA-börser. Aktierna faller handlöst på oro för att en fördjupad finanskris kommer att leda till fler konkurser i finanssektorn och skicka ned den globala ekonomin i en djup lågkonjunktur.

Bank, försäkring, gruvor och teleoperatörer leder indexfallet med nedgångar på 8 till 9 procent. "Vinnarsektorer" är bygg, fordon, livsmedel och media som kommer undan med sänkningar på 3 till 4 procent.

Fordonskoncernen MAN ska skära ned produktionen och minska antalet anställda eftersom fraktföretag senarelägger sina order i spåren av finanskrisen. Den tuffa marknaden kan underlätta för företaget att genomföra förvärv eller få till joint ventures på marknader i Kina och Indien, säger företagets VD Håkan Samuelsson. Aktien sjunker 5,3 procent under fredagen och har tidigare i år gått ned 65 procent.

Nobel Biocare gick ut med en vinstvarning under morgonen. Försäljningen har sedan slutet av september påverkats negativt av den inbromsande ekonomiska utvecklingen. Försäljningen föll under tredje kvartalet med 2,8 procent. Bolaget varnar för att det inte kommer att nå helårsprognosen för rörelsemarginalen. Aktien faller 30 procent på beskeden.

Marknadsnoteringar klockan 11.15
DJ Stoxx 50 Europa -7,7 % 2.115
FTSE 100 London -6,2 % 4.048
DAX Frankfurt -8,4 % 4.474
CAC 40 Paris -7,0 % 3.200
SMI Zürich -5,6 % 5.474
IBEX 35 Madrid -6,8 % 9.227
MIB 30 Milano -7,6 % 20.213


Innehåll från Visiba CareAnnons

Upphandling av IT måste moderniseras

Foto:Anna Sigvardsson Höglund © 2020 Visiba Group AB

Pandemin har varit en stark innovationsdrivare av digitala systemlösningar för vården. För Sverige finns nu chansen att ta täten internationellt inom digitaliseringen av vården. Men, för att lyckas krävs ett nytt synsätt på upphandling och förvaltning av IT-system.

Med visionen att ”det ska vara lika enkelt att boka en tid hos vårdcentralen som det är att boka ett flyg till Thailand” grundades Visiba Care 2014. Bolaget var en av de första leverantörerna av system för säkra digitala vårdmöten i Sverige.

– Vi har arbetat för att driva på nytänkandet inom branschen och att möjliggöra nya lösningar. Utvecklingen har gått fort – från enskilda videomöten till att vi i dag kan erbjuda system för hela vårdkedjan och knyta ihop primärvården med specialistavdelningar, säger Johan Gustafsson, vd på Visiba Care. Han fortsätter:

– Under pandemin har vi tydligt sett hur utvecklingstakten har ökat. I primärvården har man genomfört tester med AI-motorer – teknik det har pratats om i några år, men som nu börjat implementeras.

Sverige har goda förutsättningar

Sverige låg i framkant inom digitaliseringen av vården redan innan pandemin, något som är en fördel även framöver när vi har covid-19 bakom oss.

– Mycket tyder på att länder som hade kommit långt med digitaliseringen har fått en extra skjuts av pandemin och Sverige sitter i en väldigt gynnsam position för att driva på utvecklingen. Videomöten är bara början – den stora effekten kommer när vi drar nytta digitaliseringens möjligheter och förändrar hur vård levereras, säger Peter Tyreholt, Chief Product Owner på Visiba Care.

Gamla modeller behöver förnyas

För att lyckas behöver dock synen på IT-system i offentlig sektor moderniseras.

– På Visiba Care släpper vi nya uppdateringar ungefär var tredje vecka. I det tempot är förvaltningsmodeller som bygger på att man köper en färdig produkt, med en förväntad livslängd om tre till fem år, inte applicerbar. Upphandling och förvaltning måste utgå från att systemet ständigt uppdateras med nya funktioner, säger Peter Tyreholt och avslutar:

– Det är inte heller hållbart med långa kravlistor för en skräddarsydd lösning. För när upphandling, utveckling och utrullning av ett system väl är gjord har det gått flera år och kravspecifikationen har blivit inaktuell. Upphandlingar måste utgå från en tydlig problemformulering och målbild. Då får man en bättre produkt med större värde för organisationen.

Om Visiba Care
Visiba Cares digitala vårdplattform används idag inom en stor bredd av vårdverksamheter, från kommunal vård- och omsorg till regional vård. Företaget grundades 2014 och är idag ledande i Norden.

Läs mer på www.visibacare.com

Mer från Visiba Care

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visiba Care och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?