Asienbörser: Fritt fall i Tokyo

Tokyobörsen rasade på nytt kraftigt i den inledande handeln i morse. Vid ett tillfälle hade Nikkei-index rasat med drygt 11 procent.

Det var rejäla fall som präglade utvecklingen på de ledande asiatiska börserna på fredagen, kraftiga fall i sluthandeln på de amerikanska börserna på torsdagen bidrog till att dra ned sentimentet.

Nikkei 225-index i Japan var ned 8,5 procent, vilket ändå var en viss återhämtning från dagens lägsta nivåer då index var ned med 10 procent. Hang Seng index (Hongkong) var ned med 7 procent.

Tydliga sänken på de asiatiska börserna var finansaktier och råvarubolag.

Sett till hela regionen var indexet MSCI Asia Pacific ned med 7,0 procent.

"Det är ren panik. Vi börjar se bolag som börjar att falla för att de inte kan refinansiera sig. Samtidigt handlas de mer stabila bolagen ned lika aggressivt som de sämre", säger Ivan Tham vid Kuwait Finance House i Singpore, till Bloomberg News.

De amerikanska börserna uppvisade i stort sett fria fall i sluthandeln på torsdagen, Dow Jones Industrial Average stängde under indexnivån 9.000 för första gången sedan 2003.

Morgan Stanley dök 26 procent medan Goldman Sachs backade tio procent.

Det var också finansaktierna som tyngde utvecklingen mest på de asiatiska börserna.

Mitsubishi UFJ, Japans största bank som för samtal om att köpa en andel i Morgan Stanley, handlades ned med 8,5 procent medan Sumitomo Mitsui Financial var ned med 9,7 procent.

"Det är finansiell panik där ute. Recessionen kan nu bara bli värre och det är svårt att se vad som skulle bryta detta", säger Choi Min Jai vid KTB Asset i Seoul, till Bloomberg News.

Gruvjätten BHP fanns på förlorarlistan liksom branschkollegan Rio Tinto, bolagen handlades ned med 7,8 respektive 6,9 procent. Förutom den allmänt sura börsstämningen bidrog fallande metallpriser till nedgångarna.

Även de japanska fastighetsbolagen föll rejält under handelssessionen, Mitsubishi Estate tappade 9,6 procent medan Mitsui Fudosan var ned med 8,2 procent.

Flera livförsäkringsbolag tappade rejält under fredagen. T&D Holdings, som är Japans största livförsäkringsbolag, backade 11 procent.

På fredagen stod det också klart att Yamato Life Insurance går i konkurs med skulder som överstiger dess tillgångar med 11,5 miljarder yen. Även New City Residence, ett fastighetsbolag i Tokyo, har ansökt om konkursskydd.

Ledande index, stängning fredag 10 oktober:

Nikkei 225 -9,6%
Topix Tokyo -7,1%

Hongkongs Hang Seng -7,2%
China Shanghai Composite -3,6%
China Shenzhen Composite -5,5%

Singapores STI -7,7%
Taiwans Taiex stängt
Sydkoreas Kospi -4,1%
Indiens BSE Sensex* -4,8%

* handeln i Indien pågår till 12.30 svensk tid


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?