USA-börser: Svängig handel kring nollstrecket

De amerikanska börserna föll kraftigt i den inledande handeln på onsdagen men återhämtade sig tack vare General Electric (GE) och finanssektorn.

Vid stängning hade Dow Jones fallit med 0,2 procent till 10.830 medan S&P 500 tappade 0,5 procent och Nasdaq 1,0 procent.

GE föll med 3,9 procent. Aktien var dock ner betydligt mer innan bolaget meddelande att de gör en nyemission på 15 miljarder dollar. Warren Buffets bolag Berkshire investerar 3 miljarder dollar i GE. Det som pressade aktien i den inledande handeln var att Deutsche Bank gav aktien negativa omdömen, investmentbanken förutsåg att GE skulle få problem inom sin finansdivision.

Den generella trenden på onsdagen var att industribolag pressades tillbaka på tilltagande oro för konjunkturen, medan bankerna steg på förväntan inför att senaten skulle rösta om räddningspaketet under natten mot torsdagen.

Industribolag som föll tungt var Caterpillar som tappade 4,5 procent och Alcoa som handlades ner med 5,8 procent. Något som pressade dessa bolag var det svaga inköpschefsindexet som blev offentligt efter en halv timmes handel. Indexet kom in på 43,5 jämfört med väntade 49,5, vilket var den sämsta noteringen sedan hösten 2001.

Uppgången tilltog i finanssektorn under handelssejouren eftersom det kom positiva uttalanden från politiker angående räddningspaketet. Senatens minoritetsledare Mitch McConnell sade att han förutser en "seger" i nattens omröstning i senaten. Citigroup steg med 12,2 procent, Bank of America med 8,9 procent och JP Morgan med 6,2 procent.

Under dagen rapporterade bilindustrin mycket svaga försäljningssiffror i USA för september. Fords försäljning sjönk med 34 procent i september vilket fick aktien att backa med hela 12, 5 procent. General Motors aktie stängde däremot oförändrad trots att bolagets försäljning minskade med 15,8 procent.

Den största förloraren på Dow Jones var IBM som föll med hela 5,8 procent efter att analytiker sagt att det finns en risk för att kunder kan få problem att betala sina räkningar till bolaget vilket kan påverka resultatet negativt.

Omsättningen på New York-börsen var 1.369 miljoner aktier medan omsättningen på Nasdaq var 1.955 miljoner aktier.

Ericsson stängde 17 öre högre jämfört med stängning i Stockholm.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?