1515

Teknisk analys: Återhämtning trots nya bottennivåer

Den senaste tidens våldsamma turbulens på börserna öppnar möjligheter för en viss återhämting, skriver Redeyes analytiker Dawid Myslinski. Har man en placeringshorisont på mer än två veckor ska man dock fortsatt hålla sig borta från börsen.

Den kraftiga turbulensen på Stockholmsbörsen fortsatte den gångna veckan och OMXS30-index noterades i det breda spannet mellan 750 och 837. Index nådde också denna vecka nya bottennivåer och bekräftade därmed den fallande primärtrenden. Tisdagens vändning vid 750 tyder på att nivån är att betrakta som en stödnivå, medan kurstoppen vid 850 från den 19 september sannolikt utgör en motståndsnivå.

Den slagiga utvecklingen på världens börser i kombination med kraftiga nedgångar kan faktiskt bädda för viss återhämtning den närmaste tiden. Förklaringen är att turbulenta perioder tenderar att sålla bort de svagaste investerarna, de som redan sitter på öppna förluster och de som helt enkelt är kortsiktiga. När de väl lämnat marknaden utgör de potentiella köpare som kan förstärka eventuella uppgångar. Vi kan därför mycket väl stå inför en period av återhämtning efter de senaste två veckornas extrema rörelser.

Den som har en placeringshorisont på mer än två veckor bör dock vara fortsatt skeptisk till börsen. En primärtrend vänder inte på en dag och även om måndagens panikutförsäljningar kan ha köpt optimisterna lite tid är det ännu alldeles för tidigt att hävda att en trendvändning är nära. OMXS30-index 200-dagars glidande medelvärde har fortsatt samma, stadiga lutning nedåt och Astra Zeneca är enda indextunga aktien i stigande trend.

De amerikanska indexen påminner föga överraskande om OMXS30-index, Nasdaq Composite, S&P 500 och Dow Jones Industrial Average nådde alla nya bottennivåer under veckan. Närmaste stödnivå för S&P 500 bedömer jag finns vid 1.090-nivån Man får dock gå tillbaka till slutet av år 2004 för att se att nivån fungerade som en stödnivå. För Dow Jones gäller den jämna 10.000-nivån och för Nasdaq 1.900-nivån.

ent sedan dess. Denna vecka rekommenderar jag köp i en aktie som tidigare levt upp till förväntningarna i denna krönika: Karo Bio. Aktien befinner sig i en stigande trend och gårdagens utveckling gör den extra intressant just nu.

Efter en initial nedgång på cirka 10 procent igår, vände kursen upp och stängde på dagshögsta. Nedgången bör ha skakat ut alla potentiella säljare och den följande uppgången visar att köparna har tagit kommandot. En målkurs i nivå med tidigare kurstoppar vid 8,70 kronor, i kombination med en stop-loss vid 7,10 ger en fördelaktig relation mellan risk och potential. Skulle aktien forcera motståndet vid 8,70 finns nästa vid 10,40 kronor.

Ericsson-aktien lyckades igår klänga sig fast vid sitt stöd vid 64 kronor. Aktien befinner sig i botten av sin konsolideringskanal och är intressant så länge som den håller sig över nämnda stöd. Målkurs sätts till 68 kronor på kort sikt. En nedgång under stödet vid 64 kronor öppnar dock för kursfall ned mot åtminstone 60 kronor. Nästa vecka vet vi hur det gick.


Skribenten Dawid Myslinski arbetar med teknisk analys på analysföretaget Redeye.se.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?