1515

Stockholmsbörsen: Uppgången mattas

Även om det svängde en del var det något lugnare på Stockholmsbörsen under onsdagen och index höll sig mestadels i positivt territorium. Förnyad optimism om att ett reviderat amerikanskt räddningspaket ska gå genom vägdes mot svaga signaler för den europeiska konjunkturen.

"Man orkar inte vara så hysteriskt nervöst som man varit de senaste dagarna hela tiden och det är naturligt att det lugnar ner sig lite. Det betyder dock inte att problemen är borta, utan det kommer att ta ganska lång tid innan vi får ordning på det här i slutändan. Hittills har det genomförts, och är på väg att genomföras, väldigt mycket kraftfulla åtgärder och det kommer givetvis att hjälpa upp situationen så småningom", säger Rickard Askehed, aktiestrateg på Glitnir, till Nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 13.55 var OMXS30 0,5 procent högre till noteringen 772,4. Omsättningen uppgick till 9,9 miljarder kronor.

Den amerikanska kongressen och Bush-administrationen försöker att få ihop ett nytt förslag för att locka över ledamöter i den politiska mittfåran. Förändringarna väntas göra paketet mer tilltalande för vanliga medborgare som generellt varit kritiska mot att staten ska lösa ut misslyckade investerare på Wall Street. Senaten väntas rösta om en ny version av räddningspaketet senare på onsdagen, vilket skulle kunna bereda väg för ett godkännande även i representanthuset.

Samtidigt dämpades stämningen av statistik som bland annat visade att inköpschefsindexet i euroområdet sjönk till 45,0 i september, från 47,6 i augusti. Det var något svagare än i den preliminära rapporten, som visade en nedgång till 45,3. En rapport från eurostat visade vidare att arbetslösheten i euroområdet steg till 7,5 procent mot väntade 7,3 procent.

I Storbritannien sjönk inköpschefsindexet till 41,0 i september, från 45,3 i augusti. Det var betydligt lägre än 45,0 som analytikerna väntat sig och den lägsta noteringen i indexets historia, som sträcker sig tillbaka till januari 1992.

"Problematiken börjar allt mer flyttas mot Europa, där det ser allt sämre ut och möjligheterna för politikerna att gå samman och gemensamt genomföra några åtgärder är mindre än i USA. Även om man i USA inte kommer riktigt överrens är det ett land och en kongress, medan det i Europa finns många olika viljor och länderna befinner sig i helt olika positioner. Förtroendet sjunker stadigt i Europa både bland konsumenter och företag, det visar inte minst dagens siffror som var på bedrövliga nivåer", säger Rickard Askehed.

Banksektorn fortsatte att återhämta sig i hela Europa och för svensk del steg SEB A med 5,5 procent till 110:50 kronor, SHB A var 4,6 procent upp till 159 kronor, Swedbank A ökade 4,3 procent till 91:50 kronor och Nordea avancerade 2,0 procent till 82:70 kronor.

SSAB A steg med 1,6 procent till 109:25 kronor. Aktien lyftes efter att Rautaruukki under förmiddagen på sin kapitalmarknadsdag meddelat att det höjer målet för ebitmarginalen till 15 procent, från tidigare 12 procent. Rautaruukki sade vidare att det kommer att genomförta ett nytt lönsamhetsprogram som ska förbättra bolagets rörelseresultat med 150 miljoner euro vid utgången av 2011, jämfört med nivåerna för 2008.

Utöver det har Goldman Sachs lagt till SSAB till sin så kallade conviction buy-lista med hänvisning till bolagets fundamentala värdering där ett hårdlandningsscenario redan har prisats in. Riktkursen för SSAB sänks till 171 kronor, från tidigare 278 kronor, drivet av den förestående hårdlandningen och förväntan om sjunkande stålpriser under 2009.

Bland aktier som gick sämre fanns H&M, som tappade 3,8 procent till 267:50 kronor och därmed utökade tisdagens rapportdrivna nedgång på 9,7 procent. Flera sänkta rekommendationer och riktkurser har kommit i spåren av rapporten. Av de tyngre analyshusen finns att Citigroup har sänkt till neutral, från tidigare köp och UBS har sänkt till sälj, från neutral.

Autoliv föll med 4,3 procent till 221 kronor. Aktien handlades ned efter att Autolivs informationschef Mats Ödman sagt till Nyhetsbyrån Direkt att tecknen på att en redan dålig bilmarknad har blivit än sämre de senaste månaderna står som spön i backen. Till exempel har prognosinstitutet CSM nyligen gjort ytterligare nedjusteringar i prognoserna för bilproduktionen, särskilt vad gäller västra Europa.

Onsdagens stora vinnare var Oxigene, som lyfte 71 procent till 13:20 kronor efter att bolaget ingått i ett strategiskt samarbete med Symphony Capital som ska bidra med upp till 40 miljoner dollar för Oxigenes forskningsprojekt.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?