Stockholmsbörsen fortsätter upp

Stockholmsbörsen handlades högre efter lunch på onsdagen. Kraften i uppgången mattades dock av successivt.

Uppstället skedde i spåren av den femprocentiga uppgången på Wall Street under tisdagskvällen efter förväntningar om ett nytt räddningspaket. Den amerikanska senaten kan komma att rösta om en ny version av räddningspaketet senare idag. Även börserna i Europa och Asien är upp.

SIX Generalindex var klockan 13.20 upp 0,6 procent till 236 medan OMXS30-index ökade 0,7 procent till 779. Omsättningen var 9,2 miljarder kronor.

Bankerna gick bättre än index och återhämtade sig. SEB utmärker sig med störst kursrörelse och avancerar 5,3 procent till 110,25 kronor. JP Morgan spår att europeiska banker kommer att ta nedskrivningar på 28,4 miljarder euro under andra halvåret 2008. Eurogruppens ordförande Juncker bedömer dock att europeiska banker är starkare än amerikanska och att det därför inte kommer att behövas någon räddningsplan i Europa.

Finansinspektionen återkallade NGM:s tillstånd att driva börsverksamhet och utdömde det högsta vitet möjligt om 50 miljoner kronor. Under en avvecklingsperiod på sex månader kan handeln fortsätta i alla finansiella instrument. FI uppmanar dock NGM-bolagen att börja söka efter alternativa noteringar. NGM kommer att utreda förutsättningarna för ett överklagande av beslutet. NGM-aktien var handelsstoppad men föll med hela 69 procent till 14 öre.

Klädjätten Hennes & Mauritz handlas ned ytterligare 4,1 procent till 266,50 kronor efter måndagens nedgång på 10 procent i spåren av delårsrapporten. Flera investmentbanker har sänkt rekommendationer och riktkurser efter rapporten.

Skidanläggningsföretaget SkiStar ökade vinsten 21 procent till 206 miljoner kronor under räkenskapsåret som innefattade förra vinsterns skidsäsong. Bokningsläget inför den kommande säsongen är 15 procent bättre i volym, jämfört med motsvarande tidpunkt i fjol. Skistar har indikationer om att ökningen av gäster från bolagets utlandsmarknader utanför Skandinavien kommer att fortsätta. Aktien lyfte 7,3 procent till 77,50 kronor.

Stålbolaget SSAB ställdes upp 1,9 procent till 109,50 kronor. Goldman Sachs har placerat aktien på investmentbankens lista med köpvärda aktier.

Trelleborg påverkas negativt av den svaga fordonsmarknaden i Västeuropa och Nordamerika. Kostnaden för åtgärdsprogram kommer belasta tredje kvartalet med 150 miljoner kronor. Aktien tappade 4,2 procent till 91 kronor.

Micronic ökade 4,1 procent till 18 kronor. Bolaget har fått en order på ett så kallat FPS5100-system med leverans under första halvåret nästa år. Beställare är en kund i Asien.

En stor vinnare var bioteknikbolaget Oxigene som steg hela 71,8 procent till 13,40 kronor. Detta sedan det på morgonen blivit känt att Symphony Capital kommer investera upp till 40 miljoner dollar i bolaget.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?