Räntor & valutor: USA-optimism driver upp räntorna

Europaräntorna visade små nettoförändringar i den inledande handeln på onsdagen, med en liten dragning nedåt. Svenska räntor sjönk någon punkt överlag, med den tioåriga statsobligationen ned 1 punkt till 3,82 procent.

Silf/Swedbanks inköpschefsindex sjönk till 42,3 i september från 46,4 i augusti, väntat var en nedgång till 46,0 enligt SME Direkts prognosenkät.

Silf/Swedbank konstaterar att samtliga delkomponenter i PMI sjönk i september. Delindexen för orderingången och produktionen samt index för orderstockarna föll till de lägsta nivåerna i inköpschefsindexets 14-åriga historia.

"Industriföretagen har blivit mer pessimistiska om konjunkturen. En svagare omvärldskonjunktur och krympande orderstockar bidrar till att industriföretagen reviderar ned produktionsplanerna ytterligare för det närmaste halvåret", skriver Silf/Swedbank i en kommentar.

Tysk detaljhandel visade en nedgång med 3,0 procent i årstakt i augusti, väntat var -2,6 procent enligt Bloomberg News prognosenkät.

Klockan 10 kommer inköpschefsindex för euroområdet som väntas ha sjunkit till 45,3 i september från 47,6 i augusti, i linje med det preliminära utfallet.

Förnyad optimism om det amerikanska räddningspaketets öde gav skjuts åt USA-börserna på tisdagen, och drev upp räntorna kraftigt.

Kongressen och Bush-administrationen håller på att sy ihop förändringar i det räddningspaket som förkastades av representanthuset i måndags. Tanken är att locka över ledamöter i den politiska mittfåran med förändringar som gör paketet mer tilltalande för "Main Street", det vill säga vanliga medborgare som generellt varit kritiska mot att staten ska lösa ut misslyckade investerare på Wall Street.

En av förändringarna som ska göra förslaget mer aptitligt är att höja den statliga garantin för hushållens insättningar i bankerna. Andra förändringar som övervägs är ändrade redovisningsregler, ersättningar till arbetslösa och skattelättnader för husägare.

Senaten väntas rösta om en ny version av räddningspaketet senare på onsdagen, vilket skulle kunna bereda väg för ett godkännande även i representanthuset, kanske redan på torsdagen.

En talesman för representanthusets republikanske ledare John Boehner sade att denne stödjer det reviderade förslag som kan komma att röstas om i senaten på onsdagen.

Kongressledamöter har fått ta emot många arga samtal och mail från medborgare som upprörts över paketets innehåll, men stämningsläget kan ha vänt efter det kraftiga börsraset på måndagen vilket gav en blixtbelysning av konsekvenserna om paketet faller. Representanthuset republikanske inpiskare, Roy Blunt, sade att väljarnas oro för ekonomin kan få kongressen att agera.

"Effekten som detta kan ha på marknaderna kommer att ha stor inverkan på att få folk att åter vilja samarbeta för att lösa det här problemet", sade han.

USA-räntorna steg kraftigt under tisdagen för att därefter plana ut i den asiatiska handeln. Den tvååriga statsobligationen i USA har gått upp 14 punkter till 1,92 procent, jämfört med tisdagens svenska stängning, medan tioåringen är upp 11 punkter till 3,79 procent.

ECB-chefen Jean-Claude Trichet sade på tisdagen att USA måste anta räddningspaketet för att återskapa förtroendet i det globala finansiella systemet. Han sade också att en gränsöverskridande europeisk lösning på bankkrisen var osannolik, då Europa inte är en fullständig federation med en federal budget, och att varje land måste mobilisera sina egna krafter.

Han konstaterade samtidigt att europeiska ledare försöker att koordinera sitt agerande, och ECB-chefen, eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker och Frankrikes president Nicolas Sarkozy ska träffas på lördag för att diskutera ett mer "systematiskt" angreppssätt.

Eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker sade på onsdagen att vi har långa månader framför oss innan krisen börjar lösas, att G7 inte kan lösa problemen på egen hand men att USA absolut måste anta räddningspaketet. Han sade också att tillväxten i euroområdet nästa år sannolikt kommer att hamna "under 1 procent".

Bank of Japans Tankan-rapport visade att den japanska tillverkningsindustrin bedömning av konjunkturläget sjönk under tredje kvartalet, och uppvisade för första gången sedan 2003 ett negativt tal, vilket innebär att pessimisterna är fler än optimisterna. Global finansoro, en inhemsk ekonomi som redan kan vara i recession och dämpad tillväxt i viktiga exportmarknader som den kinesiska tynger företagens utsikter.

Index över stora tillverkningsindustriföretag minskade till -3 från +5 föregående kvartal. Analytikerna hade väntat sig en nedgång till -2, enligt Bloomberg News prognosenkät.

På valutamarknaden har euron tappat ytterligare något till 1:409 mot dollarn, efter att på tisdagen ha fallit brant.

Euro/dollar-rörelsen var en kombination av oro för de europeiska bankernas situation efter flera räddningsinsatser och ökad optimism om ett nytt försök att få igenom ett paket i USA. Bidragande var också dollarbrist hos en del investerare inför kvartalsskiftet, repatriering av utländska tillgångar från amerikanska aktörer och dollarbehov hos hedgefonder, uppgav analytiker till Reuters.

"Om folk inte kan finansiera sig genom penningmarknaden eller genom swappar, så måste de gå ut och köpa dollar. Det är vad vi har sjunkit ner till", sade Gerrard Katz på Standard Chartered i Hongkong.

Kasten på såväl ränte- som valutamarknaden kan komma att bli fortsatt stora i takt med att investerare slits mellan hopp och förtvivlan om utvecklingen i Washington, uppgav flera bedömare.

Kronan har från nivåerna vid tisdagens stängning stärkts 6 öre mot euron till 9:73, medan nettoförändringen mot dollarn är liten med handel runt 6:90.

Under eftermiddagen kommer det nationella inköpschefsindexet i USA, ISM, väntas ha sjunkit till 49,5 i september från 49,9 i augusti, enligt Bloomberg News prognosenkät.

RDQ-ekonomerna väntar sig i ett marknadsbrev att ISM sjunker till 48,5. Tillverkningsindustrin har varit en del som klarat sig relativt sett bättre under den pågående recessionen, troligen på grund av styrkan i den utländska tillväxten och därmed exporten. Senaste Beige Book från Fed visade samtidigt att stödet från exportorder bromsat in. Om Philadelphia Fed och Empire State-indexen ISM-viktas så visar de en blandad utveckling, medan uppgången i Chicago inköpschefsindex kan utgöra en uppåtrisk för ISM-prognosen.

Under eftermiddagen kommer också ADP Employer Services rapport, som väntas visa att antalet sysselsatta i den privata sektorn i USA minskade med 50.000 personer i september. På fredag presenteras den officiella jobbrapporten som spås visa att antalet sysselsatta minskade med 105.000 och att arbetslösheten ligger kvar på 6,1 procent.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?