1515

DEBATT: Så vill s rädda jobben

Volvo Lastvagnars varsel på ytterligare 1.400 anställda visar att regeringens recept för fler jobb inte fungerar. Socialdemokraterna har gjort sin läxa efter att ha förlorat valet 2006. Vårt program på 124 punkter för fler företag och jobb som matchar företagens behov stärker svensk industri, skriver Berit Högman och Tomas Eneroth, talesmän (s) i riksdagen på DI Debatt.

Över 7.000 anställda har varslats hittills i Sverige i september. I går varslade Volvo Lastvagnar ytterligare 1 400 personer.
Arbetsgivare och fack inom industrin vittnar om regeringens ointresse. I stället har regeringen fortsatt med ineffektiva skattesänkningar och försämringar av a-kassan. Det är ett recept som inte fungerar.

Industripolitiken riskerar att gå samma väg. Högkonjunkturen underminerades av besparingar på stöd och utbildning som leder till jobb. Svenskt Näringsliv beräknar att arbetskraftsbristen har lett till över 90 000 missade rekryteringar.

Socialdemokraternas jobbpolitik fick inte väljarnas förtroende i valet 2006. Nu gör vi vår hemläxa. Som ett första steg har vi presenterat ett brett program i 124 punkter för fler och växande företag och fler jobb. Vi stärker och tydliggör arbetslinjen i vår politik. Fler jobb är vår allra viktigaste fråga. Därför kommer vårt budgetalternativ att ha ett tydligt industrifokus. Bland annat föreslår vi: Ett klimathandslag med fordonsindustrin, med fordonsforskningsprogram för att bidra till fortsatt svenskt fordonstekniskt spetskunnande inom miljö och säkerhet.

Stärk exportstödet, 60 miljoner kronor riktade till småföretagens export, för att stärka svensk närvaro på viktiga marknader, och för tjänste- och miljöteknikexporten. Dessutom ett särskilt program på 15 miljoner kronor för att stärka industriunderleverantörernas export. En förstärkning av de strategiska branschprogrammen som den förra s-regeringen tog fram tillsammans med sex nyckelbranscher om investeringar, forskning och utbildningssatsningar.

I vårt nya forskningsprogram "Konkurrenskraft Sverige" vill vi investera i den tillämpade forskningen. Kraftigt ökat stöd, praktik och utbildning som leder till jobb. Det är att öppna dörrar och bygga broar tillbaka till arbete för dem som regeringen låser ute. Investeringar i bristyrkesutbildning så att industrin får tillgång till rätt kompetens.

En blocköverskridande överenskommelse om hållbar energitillförsel till framför allt industrin för att ge svenska företag konkurrenskraftiga villkor och långsiktiga spelregler. Större investeringar i infrastruktur.
Det är viktigt för såväl transport av varor som för att det ska bli lättare att pendla till arbetet.

Med en jobbpolitik som investerar i människors vilja att arbeta och företagens möjligheter att växa, inte genom ökade orättvisor, vill vi skapa förutsättningar för nya jobb och en konkurrenskraftig svensk industri.

BIRGIT HÖGMAN, arbetsmarknadstalesman (s)
TOMAS ENEROTH, näringspolitisk talesman (s)


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?