1515

Stockholmsbörsen: Nedgången tar fart

Stockholmsbörsen handlades nedåt i en försiktig och avvaktande handel på tisdagen. Utvecklingen var något sämre än i övriga Europa.

"Det är väldigt avvaktande och kurserna handlas ned på indikationer om en negativ öppning i New York. Vi har en rad viktiga ekonomiska data från USA den här veckan och antagligen kommer det vara fortsatt mycket fokus på Fed", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 12.45 hade OMXS30 backat med 0,9 procent till noteringen 1.211,8. Omsättningen uppgick till 8,3 miljarder kronor.

Bland de större bolagen fortsatte SCA sin resa uppåt i spåren av måndagens besked om att Bolidens vd tar över rodret i skogs- och förpackningsbolaget. SCA B steg 0,2 procent till 123:50 kronor.

"Det här är positivt för SCA, sannolikheten att någonting ska inträffa i SCA är större nu än under Jan Åströms tid. Så reaktionen känns rimlig", säger en analyschef till Nyhetsbyrån Direkt i en kommentar.

Bolidens aktie som sänktes något på beskedet under måndagen avancerade 0,5 procent till 144:50 kronor.

"Rent operationellt betyder inte vd-bytet så mycket för Boliden. Men det kommer att bli mindre kommunikation till aktiemarknaden och en form av dödläge fram tills dess att det finns en ny vd och ekonomichef på plats. Men det är ju givetvis aldrig bra att dessa poster hänger löst", säger analyschefen.

Gårdagens vinnare Handelsbanken, som steg hela 8 procent efter att bolaget meddelat att det säljer SPP, föll tillbaka med 1,5 procent till 203:50 konor. För de andra bankerna var det en liknande utveckling men med något mindre rörelser, SEB A tappade 1,2 procent till 208:50 kronor och Nordea var 0,3 procent lägre till 105 kronor.

Banksektorn pressades i hela Europa i den tidiga handeln främst efter att Merrill Lynch sänkt vinstestimaten för ett dussin amerikanska banker, inklusive Bank of America, Wachovia och Wells Fargo. Men sektorn återhämtade sig sedan Deutsche Bank via en resultatuppdatering meddelat att de är mycket tillfreds med bankens utveckling under augusti månad.

Clas Ohlson gick ned 4,9 procent till 156:50 kronor efter att ha levererat en kvartalsrapport som på de flesta punkter kom in under förväntan. Bland annat avvek analytikernas estimat rejält när det gäller bolagets augustiförsäljning. Aktien hade dock tagit sig upp inför rapporten och sett från årsskiftet är den fortfarande drygt 12 procent upp.

Den aktie som visade störst rörelse var Sintercast som lyfte hela 13,9 procent till 156 kronor. Hyundai Motor Company har påbörjat serietillverkning av två nya motorer för tunga fordon. Motorerna baseras på motorblock av kompaktgrafitjärn som tillverkas med hjälp av SinterCast processkontrollteknologi.

Efter måndagens helgdagsfirande riktas åter blickarna mot USA under eftermiddagen och framförallt mot nya ekonomiska siffror som kan ge en bild över hur konjunkturen utvecklas. Klockan 16.00 väntas ISM-index för augusti och bygginvesteringar för juli.

Eftersom ISM-index är ickesläppande väntas Fed lägga relativt stor vikt från utfallet vid det kommande räntebeslutet som en möjlig indikator på hur den finansiella oron kan ha påverkat den reala ekonomin.


Innehåll från RottnerosAnnons

Rottneros sätter social hållbarhet i fokus

För att få en bättre arbetsplats jobbar Rottneros kontinuerligt med att ifrågasätta normer och strukturer, vilket kan framkalla blandande känslor. Men det kan räcka med att göra saker lite annorlunda för att öppna perspektiven och påminna om att vi är större än stereotyperna. Vad är din reaktion på den här bilden?
För att få en bättre arbetsplats jobbar Rottneros kontinuerligt med att ifrågasätta normer och strukturer, vilket kan framkalla blandande känslor. Men det kan räcka med att göra saker lite annorlunda för att öppna perspektiven och påminna om att vi är större än stereotyperna. Vad är din reaktion på den här bilden?

Rottneros är specialister på pappersmassa och tar fram material till förnybara produkter över hela världen. Genom att sätta hållbarhet och människan i fokus skapar Rottneros en utvecklande och engagerad arbetsplats. I nära kundrelationer jobbar de för att bidra till en bättre och mer hållbar värld.

Rottneros hållbarhetsarbete fokuserar på sunda finanser, socialt ansvarstagande och miljöhänsyn.

Inom området social hållbarhet arbetar bolaget med att skapa en attraktiv, inkluderande och trygg arbetsplats som medarbetarna känner sig stolta över.

– För oss är det viktigt med social hållbarhet och att vara en arbetsgivare som är tillgänglig för alla människor, inte minst för kompetensförsörjningen. Vi vill att alla ska se oss som en intressant arbetsgivare och vi anser att ju fler perspektiv och infallsvinklar vi har på olika frågor desto bättre blir vi, säger Ida Mörtsell, Direktör HR, Säkerhet och Kommunikation.

Berikande med ett brett perspektiv

En homogen grupp ger ett snävt perspektiv. För att kunna ta snabba och rätt beslut från början behöver man kunna titta på saker ur så många perspektiv som möjligt. En människa som känner sig trygg och sedd vågar lyfta upp idéer, vill ge det lilla extra och mår bra av att komma till jobbet. Det är resonemanget kring varför Rottneros anser att mångfald och en god social hållbarhet skapar en arbetsplats med stor affärsnytta. För att få en bättre arbetsplats jobbar bolaget kontinuerligt med att ifrågasätta normer och strukturer, vilket kan framkalla blandande känslor.

– Ofta handlar det jobbiga om att avstå något av sina privilegier för att andra ska få det bättre. Det kan exempelvis vara när vi reviderade tjänstebilspolicyn och förlängde bytestiden från tre till fyra år. Oavsett bilmärke så är det alltid nyproduktion som har störst miljöpåverkan och när vi kan vi bidra till ökad hållbarhet så vill vi göra det, säger Ida Mörtsell.

Att avstå helt från alkohol vid intern representation är också något som införts på Rottneros för att skapa en tryggare arbetsplats. Många situationer som uppdagades världen över i samband med

 #metoo kunde kopplas till alkoholförtäring. Lennart Eberleh, VD och koncernchef menar att om man inte tillhör en minoritetsgrupp är risken stor att man saknar infallsvinklar och därför behöver bli bättre på att lyssna och försöka förstå andra människors upplevelser.

– Jag, som man, har aldrig varit med om ovälkommen beröring i samband med en jobbsituation och kan inte ens föreställa mig hur det skulle vara. Men när jag gör perspektivbyte och försöker förstå så inser jag att det måste vara fruktansvärt. 

Arbeta med oliktänkande i praktiken 

En enkel, men effektfull förändring som Rottneros har gjort för att ta tillvara på människors olika perspekt, är att bredda referenstagningen vid nyanställning. 

– Idéen kom i samband med att vi höll gemensamma intervjuer. Vi kunde ha helt olika uppfattningar av samtalen och vi såg olika saker. Vi konstaterade också att referenserna ofta är homogena grupper av personer som delar värderingar och uppfattningar med varandra., berättar Ida Mörtsell. Lennart Eberleh fortsätter;

– Nu när vi börjat kräva referenser som tillhör någon av diskrimineringsgrupperna så får vi en mycket mer träffsäker rekrytering. Nu får du en befattning hos oss för att du är mest lämpad för jobbet, inte för att du tillhör en specifik grupp eller känner rätt personer.

Ökad flexibilitet, i spåren av pandemin 

Pandemins snabba digitaliseringsresa ger fördelar till landsbygden, där Rottneros fabriker finns. Exempelvis blir allt fler utbildningar digitala, vilket skapar ökad tillgänglighet och lika villkor oavsett var man befinner sig i landet. Möjligheten till flexibilt arbete på distans är också något som pandemin fört med sig. 

– Medarbetarna är vår största tillgång och att skapa en arbetsmiljö som är hållbar är ett av våra viktigaste uppdrag. För många kan arbete på distans och att få möjlighet att arbeta flexibelt sänka stressen och bidra till att livspusslet plötsligt fungerar. För en småbarnsförälder kan det till och med vara skillnaden från att kunna tacka ja till ett jobb eller inte. Vi hittar individuella lösningar där individens och verksamhetens behov kan mötas, säger Lennart Eberleh.

Läs mer om Rottneros här

Om Rottneros

Rottneros är börsnoterat på Nasdaq Stockholm och består av de två massabruken Vallviks Bruk och Rottneros Bruk, fibertrågstillverkaren Rottneros Packaging samt råvaruanskaffningsbolagen Nykvist Skogs och Rottneros Baltic. Koncernen omsatte ca 2,1 MSEK 2020 och hade 318 anställda.

 

Mer från Rottneros

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Rottneros och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?