1515

Stockholmsbörsen: Nedåt på bred front

Stockholmsbörsens första handelstimme bjöd på sjunkande kurser. Den indexspurt som märktes i slutet av gårdagen straffade sig till en början då börsen tappade mer än övriga Europa, men relativt snart var nedgången i Stockholm mer i linje med andra större börser.

En viss press kom från terminerna i New York som låg på minus och därmed indikerar en sjunkande öppning i eftermiddag.

"Jag tror inte att det kommer att hända så mycket från de här nivåerna innan vi får de amerikanska siffrorna i eftermiddag. Så länge den tyska börsen håller sig över indexnivån 7.600 och vi ligger över 1.210 så är jag inte speciellt oroad", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 9.55 hade OMXS30 backat med 0,7 procent till noteringen 1.214,4. Omsättningen uppgick till 2,8 miljarder kronor. Samtidigt hade DAX-index i Frankfurt tappat 0,6 procent till 7.603.

Bland de större bolagen fortsatte SCA sin resa uppåt i spåren av måndagens besked om att Bolidens vd tar över rodret i skogs- och förpackningsbolaget. SCA B steg 1,2 procent till 124:75 kronor.

Gårdagens vinnare Handelsbanken, med en kursrusning på närmare 8 procent, föll tillbaka med 0,7 procent till 205 konor. På morgonen uppgav Deutsche Bank att man höjer SHB:s riktkurs till 223 kronor från tidigare 210 med hänvisningen att försäljningen av SPP till Storebrand var "en perfekt affär".

Sandviks kapitalmarknadsdag väntas inte leverera några större bolagsspecifika nyheter men samtidigt kan det tänkas komma marknadssignaler som inte bara har bäring på Sandvik utan även spelar roll för andra delar av verkstadssektorn. Sandvikaktien, som de senaste dagarna stigit under hög omsättning, noterades 1,2 procent ned till 139:75 kronor.

Clas Ohlson gick ned 3,6 procent till 158:50 kronor efter att ha levererat en kvartalsrapport som på de flesta punkter kom in under förväntan. Bland annat avvek analytikernas estimat rejält när det gäller bolagets augustiförsäljning. Aktien hade dock tagit sig upp inför rapporten och sett från årsskiftet är den fortfarande drygt 12 procent upp.

Ericsson sjönk med marginella 0,3 procent till 25:50 kronor. Delägda Sony Ericssons vd Miles Flint meddelade sin avgång på morgonen och han ersätts av Hideki Komiyama.

Klockan 16.00 svensk tid väntas amerikansk makrostatistik i form av en ISM-rapport för augusti, siffror som kan ge en indikation om att industrikonjunkturen dämpades något den senaste månaden. Dessutom släpps statistik över bygginvesteringar under juli månad.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?