1515

Stockholmsbörsen: SCA lyfter på vd-byte

Stockholmsbörsen handlades uppåt på måndagen som visade sig bli en riktigt nyhetstung inledning på den nya börsveckan.

Boliden och SCA hamnade i fokus strax efter lunch efter det överraskande besket att SCA avsätter vd Jan Åström som ersätts med Bolidens vd Jan Johansson.

SCA B sköt i höjden, medan Bolidens aktie tappade på beskedet. SCA-aktien som strax innan beskedet släpptes handlades till 119 kronor ökade på några minuter till 121:25 kronor, medan Bolidens aktie tappade 1 krona och handlades 0,7 procent lägre jämfört med gårdagens stängningskurs.

Den första kommentaren från SCA var att ingen enskild händelse låg bakom vd-bytet. Klart är dock att SCA-aktien haft en trög utveckling under de dryga fem år som Jan Åström lett företaget. Kursen har i princip stått still medan börsen som helhet dubblat, mätt med OMXS30.

SCA håller en presskonferens som inleds klockan 14.15 där ytterligare information om bakgrunden kan komma.

Mäklare som Direkt talade med rapporterade i övrigt om en positiv grundton för börsen, där Stockholmsbörsen även fick draghjälp av uppåtriktade kurstrender ute i Europa.

"Det är ett fortsatt positivt sentiment i Europa och det bygger på Ben Bernankes och George W Bushs uttalande i fredags som fick börserna i New York att stiga. Eftersom det är stängt i USA ikväll är det väldigt låg omsättning och varenda positionsförändring från någon större aktör får ett jack i indexkurvan", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 13.45 hade OMXS30 stigit med 0,4 procent till noteringen 1.217,6. Omsättningen uppgick till blygsamma 8,1 miljarder kronor.

Handelsbankens A-aktie var den överlägset mest omsatta aktien och en av förmiddagens vinnare med en uppgång på hela 7,8 procent till 206:50 kronor. Uppgången kom efter att banken meddelat att den säljer SPP till norska Storebrand. Prislappen är 18 miljarder kronor, vilket ger Handelsbanken en reavinst på 4 miljarder. Enligt analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med är detta en bra affär och kursreaktionen är motiverad.

"Det är en extremt positiv affär som eliminerar den extra riskpremie som Handelsbanken haft jämfört med andra banker på grund av den strategiska osäkerheten och volatiliteten i SPP-siffrorna. Ledningen förstärker sitt förtroendekapital. Nu skapas även ytterligare möjlighet till både förvärv och återköp", säger Hans-Olov Öberg, analytiker på HQ Bank.

De andra bankaktierna drogs med uppåt, SEB A steg 1,7 procent till 211:50 kronor och Swedbank A var 1,6 procent högre till 229 kronor.

"Uppgången för de övriga bankerna visar på att det finns en underliggande styrka i banksektorn. Man börjar kanske inse att de har sänkts lite väl mycket efter den negativa syn på sektorn som har blivit efter problemen på kreditmarknaden", säger en mäklare.

En annan aktie som drog till sig intresse var Lindex som steg 2,4 procent till 106:50 kronor. Bolaget meddelade på morgonen att styrelsen föreslår att skifta ut 3 miljarder kronor till aktieägarna.

"Det här gör ju Kappahls bud lite mindre troligt. Lindex har sett det som att Kappahl antingen lånar upp sig ordentligt och köper Lindex, eller så lånar Lindex upp sig själva och blir då inte köpta. Tillsynes så föredrar Lindex det senare", säger en mäklare i en kommentar.

Kappahl, vars bud på Lindex ligger på 102 kronor per aktie, reagerade först inte märkbart på beskedet men efter några timmars handel tog aktien fart uppåt och noterades 4,3 procent högre till 67:50 kronor.

"Vår värdering av Lindex är avhängig av att allt är intakt och det kommer det att vara. Lindex kommer inte att hinna genomföra sitt förslag i tid (innan budet löper ut)", säger Kappahls vd Christian W Jansson till Nyhetsbyrån Direkt.

Bland andra aktier som noterade stora rörelser fanns Proact som steg 4,3 procent till 36:30 kronor. Aktien fick stöd från en artikel i måndagens upplaga av Dagens Industri där tidningen skriver att tack vare långa kundavtal på en stadigt växande marknad är Proact ett stabilt alternativ.

Betsson avancerade 3,4 procent till 61:50 kronor. Bolagets vd Pontus Lindwall säger till Nyhetsbyrån Direkt att enligt en undersökning utförd av kommunikationsbyrån NMA hade bolaget under juni och juli 7 procent av den svenska nätpokermarknaden.

HQ Bank tyngdes av att bolagets vd Patrik Enblad avgår. Aktien tappade 1,9 procent till 204 kronor.

Måndagens agenda är tunn med börspåverkande information då börserna i USA håller helgstängt för firande av Labor Day.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?