1515

Börsen väntas öppna uppåt

Stockholmsbörsen väntas öppna uppåt, om än med mindre rörelser, när veckans handel inleds på måndagen. Stöd kommer främst från USA där börserna stängde uppåt efter att Ben Bernanke och George W Bush hållit tal som efter viss tvekan tolkades positivt av marknaden. Handeln väntas vara något lugnare än normalt då det är helgstängt i New York.

Marknaden hade med spänning sett fram mot Ben Bernankes tal vid Kansas City Feds konferens i Jackson Hole under fredagen vilket var hans första framträdande efter att kreditmarknadsoron brutit ut ordentligt.

Några definitiva penningpolitiska signaler kom dock inte från Fed-chefen, men många tolkade hans uttalanden som att han nog ändå var inne på sänkningslinjen. Bland annat sade Ben Bernanke att Federal Reserve kommer att "agera som nödvändigt" för att begränsa den skada på hushållens konsumtion och den ekonomiska tillväxten som kan komma från en förvärrad kris på bostadsmarknaden. Marknadsreaktionen på talet blev initialt svagt vikande index.

Någon timme efter Ben Bernankes tal presenterade USA:s president George Bush ett antal förslag för att hjälpa subprime-låntagare att behålla sina hem och stärka skyddet mot aggressiv utlåning. Förslaget hade dock läckt ut i förväg och den direkta marknadsreaktionen blev därför endast marginell.

Men till slut valde investerarna att köpa på det här och vid stängning hade Dow Jones stigit med 0,9 procent, S&P 500 och Nasdaq var 1,1 respektive 1,2 procent högre. Bland de svenska aktier som är noterade i New York var Ericsson upp 3 öre och Astrazeneca ökade 35 öre jämfört med stängningen i Stockholm.

I Asien var det blandad utveckling när handeln inleddes på måndagen. Statistik som visade att de japanska företagens investeringar oväntat minskade med 4,9 procent under det andra kvartalet, jämfört med en uppgång på 13,6 procent under årets första kvartal tyngde. Nikkei 225 tappade 0,3 procent.

Morgonens huvudnyhet så här långt är beskedet att Handelsbanken säljer SPP till norska Storebrand. Prislappen är 18 miljarder kronor, vilket ger Handelsbanken en reavinst på 4 miljarder. En presskonferens kommer att hållas klockan 10.00.

En annan morgonnyhet från banksektorn är även att HQ Banks vd Patrik Enblad kliver av senast vid stämman 2008.

För svensk del kan även Lindex komma att hamna i fokus sedan bolaget presenterat sina prognoser över försäljningen för det fjärde kvartalet. Bolaget meddelade också att Lindex styrelse kommer att föreslå en extra bolagsstämma för att påbörja en omkapitalisering där bolagets aktieägare erhåller 3 miljarder kronor, motsvarande cirka 44 kronor per aktie, i form av kontanter och marknadsnoterade obligationer.

Bland övriga nyheter finns att Hexagon fortsätter att göra uppköp. Bolaget har förvärvat Cognitens, ett israeliskt företag inriktat på laserteknologi.

Även Transcom har gjort ett förvärv. Det har köpt det österrikiska bolaget Inkasso Service Group för 39 miljoner euro.

NGM-noterade TMG International går samman med kanadensiska Meridian. Bolaget har även släppt sin försenade resultatrapport och handeln, som var stoppad, återupptas.

Citigroup har sänkt riktkursen för Astrazeneca till 53 dollar, från tidigare 55 dollar.

Måndagens agenda är tunn då USA håller helgstängt för firande av Labor Day. För europeisk del kommer inköpschefsindex från EMU klockan 10.00 och från Storbritannien klockan 10.30.


Innehåll från Stena RecyclingAnnons

Så hjälper Stena Recycling industrin med cirkulära affärslösningar

Förra året utökade Sveriges ledande industriella återvinningsbolag, Stena Recycling, sin verksamhet med den internationella konsultverksamheten Stena Circular Consulting. Med 80 års praktiskt erfarenhet inom återvinning tar Stena Recycling nu nästa steg som den ledande aktören inom cirkulära lösningar.

Vid det här laget har vi lärt oss att vi måste accelerera omställningen till mer hållbara affärslösningar. Smältande isar, höjda havsnivåer och extremväder är bara några av konsekvenserna om vi inte får ner utsläppen. Trots denna kunskap visar data att det går för långsamt. Mats Linder är ny i rollen som Head of Circular Consulting på Stena Recycling Sverige och har lång erfarenhet av att jobba med cirkulär ekonomi. Han menar att vi som land, samhälle och industri har stora möjligheter att samarbeta för att ställa om mot cirkulär ekonomi och trappa upp kampen mot de stigande temperaturerna. 

– Rapporter visar att vi håller på att missa Parisavtalet. För att vända utvecklingen räcker det inte att bara effektivisera den befintliga verksamheten – vi måste utmana vårt nuvarande sätt att tillverka, sälja och använda produkter. Att möta behoven av att anpassa produkter och processer, men också användningen av dessa kommer vara värdeskapande för ett företag som vill framtidssäkra sin verksamhet, säger Mats Linder.

– Satsningen Stena Circular Consulting ligger helt rätt i tiden. Med Mats och hela det team vi rekryterat har vi rätt kompetens på plats, och vi väljer att satsa för att vara med och leda utvecklingen. Det kommer inte räcka enbart med teori och kunskap, vi måste ta det ett steg längre och skapa konkreta resultat. Som norra Europas ledande återvinningsbolag sitter vi på en position med både teori och praktik under samma tak. Den positionen gör oss unik och ger oss möjlighet att skapa cirkulära lösningar tillsammans med våra kunder, säger Mattias Nilsson, Sales & Marketing Director på Stena Recycling Sverige.

Bred produktportfölj och praktisk kunskap

 Med Stena Circular Consulting som partner får man hjälp att planera och driva sitt företags utveckling mot en cirkulär ekonomi. De olika tjänsterna Stena Circular Consulting erbjuder omfattar bland annat områden som strategiutveckling med fokus på att skapa nya samarbeten i värdekedjan, process- och produktdesign, optimering av återvinning - inklusive avfallsminimering och återanvändning, samt utveckling av cirkulära affärsmodeller. 

–  Den 80 år långa erfarenheten som återvinnare har resulterat i en omfattande kunskap om återvinning av alla olika materialslag. Framförallt har vi omfattande erfarenhet av produktion och infrastruktur kring återvinning, samt hur olika materials egenskaper och sammanfogningstekniker påverkar möjligheten till återvinning. I Halmstad på Stena Nordic Recycling Centre finns både processerna och möjligheten att testa på plats. När vi tar med oss kunder dit och kombinerar teori och praktik brukar resultaten bli mycket talande, säger Mattias Nilsson.

– Vi har en mycket bred produktportfölj och kan hjälpa till på många olika sätt. Till exempel kan vi genomlysa en specifik produkt för att se hur man kan designa för att hålla längre, eventuellt återanvändas och slutligen maximera återvinningen. Vi kan titta på affärsmodeller och analysera på vilket sätt en produkt kan säljas som tjänst – allt för att öka värdeskapandet, säger Mats Linder. 

Värdeskapande verksamhet

 Genom att satsa på en cirkulär ekonomi blir ditt företag mer lönsamt, konkurrenskraftigt och attraktivt för befintliga och potentiella intressenter. Stena Recyclings målsättning framgent är att fortsätta hjälpa företag i deras utveckling mot cirkularitet och bredda Circular Consulting ytterligare, både i Sverige och utomlands.

– När vi som företag om fem år tittar tillbaka vill vi kunna se att vi verkligen har varit en positiv kraft för att driva förändringen mot en mer cirkulär ekonomi, avslutar Mats Linder

Upptäck mer av Stena Circular Consulting

Om Stena Recycling

Stena Recycling är Sveriges ledande återvinningsbolag och en helhetspartner för att utveckla hållbara lösningar inom alla typer av verksamheter. Med 1 600 engagerade medarbetare och 90 anläggningar över hela landet skapar vi långsiktiga lösningar varje dag för såväl kunder som för samhället i stort. Stena Recycling finns förutom i Sverige även i Norge, Danmark, Finland, Polen, Tyskland och Italien.

 

Mer från Stena Recycling

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Stena Recycling och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?