1515

Asienbörser: Fallande investeringar sänker Tokyo

Det var en blandad utveckling på de ledande asiatiska börserna när handeln inleddes på måndagen.
Fallande investeringsnivåer bland japanska företag lade sordi på stämningen i Tokyo medan indexen låg på plus i Kina och Taiwan.

Sett till hela regionen var Morgan Stanleys sammanvägda Asienindex, Asia-Pacific Index, ned med 0,1 procent.

Statistik som presenterades på måndagen visade att de japanska företagens investeringar oväntat minskade med 4,9 procent under det andra kvartalet, jämfört med en uppgång på 13,6 procent under årets första kvartal.

"Tecknen på en återhämtning i Japans inhemska efterfrågan saknas och vi kommer att se mer negativ statistik", säger Hiroshi Chano vid Yasuda Asset Management i Tokyo till Bloomberg News.

Bland de sektorer som tog stryk av statistiken under handelsessionen fanns fastighets- och banksektorerna med Mitsubishi Estate och Mizuho Financial i täten för respektive sektorer. Båda aktierna tappade med 1,1 procent.

Måndagens absoluta vinnare var China Eastern, Kinas tredje största flygbolag, som rusade med 84 procent i Hongkong. Bolagets aktie handlades på måndagen för första gången sedan beskedet i maj att flygbolaget säljer andelar till Singapore Airlines och Temasek. De nya investerarna ska hjälpa China Eastern att visa svarta siffror för 2007 efter att ha redovisat kännbara förluster de två senaste åren.

I Sydkorea visade färsk statistik att landets ekonomi växte med 1,8 procent under det senaste kvartalet, den snabbaste tillväxten sedan 2003. De större sydkoreanska bolagen, däribland ståljätten Posco och Kookmin Bank, handlades upp på statistiken.

Till de sektorer som avancerade i regionen fanns gruvsektorn som fick stöd av stigande metallpriser. BHP Billiton steg med 0,6 procent medan Rio Tinto handlades upp med 1,2 procent. Sumitomo Metal Mining steg med 2,6 procent.

Tidningsuppgifter i Japan om att ståljätten Nippon Steel ska höja bolagets utdelningar fick aktien att stiga med 1,5 procent och också ta med sig branschkollegan JFE Holdings uppåt.


Marknadstemperatur ca kl 07.35

Nikkei 225 -0,4%
Topix Tokyo -0,3%
Hongkongs Hang Seng -0,9%
China Shanghai Composite +1,9%
China Shenzhen Composite +2,1%
Singapores STI +0,1%
Sydkoreas Kospi +0,2%
Taiwans Taiex oför.
Indiens BSE Sensex +0,5%


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?