1515

Stockholmsbörsen: Carnegie dagens vinnare

Stockholmsbörsen handlades med mindre rörelser men med dragning nedåt på fredagen sedan det saknats någon direkt vägledning från omvärlden. Bland de aktier som stack ut fanns Carnegie som steg kraftigt sedan banken fått sitt straff av Finansinspektionen.

"September är historiskt sett en väldigt dålig månad men den ser ut att sluta med mindre förändringar. Nu har vi månadsskifte framför oss vilket normalt sett brukar kunna ge stöd till börsen", säger en teknisk analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 10.45 hade OMXS30 backat med 0,3 procent till noteringen 1.214,1. Omsättningen uppgick till 6,0 miljarder kronor.

"Topparna från september ligger på 1.220 till 1.230 och så länge inte index lyckas stänga över dessa nivåer bör man betrakta risken som relativt hög på kort sikt", säger analytikern.

Bland aktier som var i fokus fanns Carnegie som lyfte med 6,6 procent till 130 kronor sedan Finansinspektionen på morgonen meddelat sitt beslut. En straffavgift på 50 miljoner kronor har utdelats samtidigt som vd och styrelse måste bytas ut. Det har också meddelats att Stig Vilhelmsson avgick i natt. Bakgrunden till Finansinspektionens beslut är att det uppdagats att bankens tradingportfölj för åren 2005-2007 hade övervärderats.

"Aktien har varit pressad och med tanke på dagens besked, som måste ses som positiva, är det naturligt att aktien lyfter. Det fanns en liten risk att de skulle få tillståndet indraget vilket marknaden prisat in och eftersom det nu inte blev så får vi ett lättnadslyft", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Securitas tappade 1,2 procent till 83,50 kronor. Bolagets svenska värdehanteringsdel Loomis AB har fått sitt tillstånd indraget av länsstyrelsen, ett beslut som kommer att överklagas.

"Loomis Sverige utgör en väldigt liten del av Securitas totala verksamhet så på det sättet är det inte så allvarligt. Det viktiga med det här är att Securitas som koncern redan tidigare fått ett ganska stort imageproblem med mycket skräp i garderoben. Att det här nu kommer bidrar naturligtvis till att öka förvirringen", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Nordea steg 0,9 procent till 111,90 kronor och SEB A avancerade 0,5 procent till 208,50 kronor och de utökade därmed gårdagens uppgång som kom av mediauppgifter om att SEB är intresserat av statens andel i Nordea.

Sämre gick det för SHB A som backade 0,5 procent till 199,50 kronor och Swedbank som rekylerade ned med 1,1 procent till 216,50 kronor.

Bland övriga aktier som hade större rörelser fanns Orexo som sänktes med 4,5 procent till 95 kronor sedan godkännandeprocessen av bolagets smärtprodukt Rapinyl fördröjts.

Sectra ökade med 5,4 procent till 63,75 kronor med stöd av att bolaget tecknat ett flerårigt avtal med en ledande vårdleverantör i USA.

Fredagens makroagenda från USA är tung och bjuder på statistik för hushållens inkomster och konsumtion i augusti klockan 14.30, inköpschefsindex i Chicago för september klockan 15.45 och bygginvesteringar i augusti samt det slutliga Michiganindexet för september klockan 16.00.

Tal från Fedledamöterna Dennis Lockhart, Janet Yellen, Frederic Mishkin och William Poole väntas också.


Innehåll från Orange CyberdefenseAnnons

Orange Cyberdefense CyberSoc ser allt

Det är faktiskt så. De kunder som har givit Orange Cyberdefense mandat att hjälpa dem, har väldigt bra förutsättningar att skydda sin verksamhet med hjälp av bolagets globala Cyber Security Operation Centers – CyberSOCs.

– Här analyseras all data och resultaten används sedan vägledande för att skydda våra kunder, säger Fredrik Svensson, Head of CyberSOC, Orange Cyberdefense Sverige.

Orange Cyberdefenses Cyber Threat Intelligence-data bidrog till att att bolaget hade försprång på marknaden och kunde hjälpa sina kunder med både implementering av Indicators of Compromise (IOCs) och aktiv threat hunting under den gångna sommarens välkända attacker.

Den accelererade digitaliseringen och ransomware-trenden har fortsatt att dominera under 2021 och Orange Cyberdefense ser att det kommer att fortsätta, samtidigt som många cyberattacker blir allt mer komplexa och sofistikerade. Denna utveckling har emellertid också medfört att medvetenheten kring samhällets sårbarhet har höjts, vilket i sin tur har fört upp cybersäkerheten på dagordningen för styrelser och ledningar. 

– Ju mer samhället digitaliseras, desto större inverkan har hoten. Lyckligtvis tar allt fler detta på allvar och ser sig om efter tjänster och lösningar som kan hålla den egna verksamheten trygg, berättar Fredrik Svensson.

Globala muskler – lokal insikt

För att stötta sina kunder i den pågående utvecklingen erbjuder Orange Cyberdefense tjänster inom allt från rådgivning, riskmitigering och riskvisualisering, till dedikerade monitorerings-, detekterings- och responslösningar. Funktionen för bolagets 11 globala CyberSOCs är således att övervaka, upptäcka, undersöka och svara på cyberhot – dygnet runt. 

– De kunskaper vi erhåller med vår Cyber Threat Intelligence använder vi sedan för att ytterligare stärka säkerheten för våra kunder. Den globala inblicken och informationen kombineras därefter med lokal insikt, AI och mänsklig expertis, i form av våra oerhört skickliga ingenjörer och tekniker. 

Fredrik exemplifierar med ett av Orange Cyberdefense senaste kundcase, där bolaget aktivt stöttar ett företags befintliga IT-säkerhetsleverans med en helt anpassad lösning. 

– Tillsammans med kunden bygger vi upp såväl teknik som kunnande för att de ska kunna förbättra sin operationella säkerhet och upprätta en heltäckande CyberSOC.

Fortsätter att vässa sina tjänster

Den samlade kompetens som bolaget har erhållit genom åren har följaktligen skapat ett enormt informationsunderlag och en unik förståelse för kundernas processer och arbetssätt. Denna förståelse har Orange Cyberdefense sedermera nyttjat för att kontinuerligt vässa och utveckla sina tjänster utifrån kundernas feedback och behov. 

– Vi ser en stor efterfrågan på skräddarsydda tjänster för operationellt arbete. Tack vare vår nära samverkan med kunderna kan vi snabbt utforma och exekvera relevanta tjänster som ger mervärde – givetvis anpassade till lokala regulatoriska krav. Därmed hjälper vi både våra kunder och samhället i stort att minimera sina skaderisker, avslutar Fredrik. 

Kontakta Orange Cyberdefense för att få veta mer

Mer från Orange Cyberdefense

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Orange Cyberdefense och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?