1515

Stockholmsbörsen: OMX och H&M draglok

Stockholmsbörsen steg på onsdagen liksom övriga europeiska aktiemarknader. Draghjälp kom redan på morgonen från en positiv avslutning på Wall Street kvällen före. USA-börserna steg också efter ett par timmars handel på onsdagen.

AFV Generalindex steg 1,0 procent till 374 samtidigt som OMXS30-index ökade 1,0 procent till 1.197.

Omsättningen var 21,2 miljarder kronor.

I fokus var återigen börsoperatören OMX. Borse Dubai och Nasdaq höjde budet till 265 kronor per aktie. Aktieägare med 47,6 procent av kapital och röster har hittills accepterat det höjda budet. Bland dessa finns bland annat Investor och Nordea. Storägarna är dock inte bundna vid sitt åtagande om det kommer ytterligare ett bud på minst 303 kronor. OMX aktie var handelsstoppad på förmiddagen och den stängde 2,0 procent högre på 276,50 kronor. Marknaden tror alltså inte att dagens höjda bud är slutet på den dramatiska händelseutvecklingen kring OMX.

Klädjätten H&M rapporterade för räkenskapsårets tredje kvartal som omfattar perioden juni till augusti. Vinsten före skatt uppgick till 4.404 miljoner kronor jämfört med väntade 4.577 miljoner enligt Nyhetsbyrån SIX analytikerenkät. Bolaget uppgav att höstkollektionen mottagits väl och att försäljningen i september hittills varit mycket tillfredsställande. Aktien ökade 3,1 procent till 402,50 kronor och var mest handlad på hela börsen. Enligt klädanalytiker som SIX talade med var rapporten relativt bra avseende bruttomarginalen och utsikterna.

Tele2 meddelade att det tillsammans med Network Norway ska bygga Norges tredje GSM-nät. Utbyggnaden har inletts och i en första fas kommer mellan 400 och 500 basstationer att installeras. Tele2 har tidigare hyrt nätkapacitet i Norge av TeliaSonera. Tele2 ökade 1,1 procent till 138,50 kronor.

Finska Nokia steg 3,0 procent till 246,50 kronor. Citigroup höjde målkursen från 27 till 31 euro och upprepade rekommendationen köp. Det blev också under dagen känt att Nokia Siemens Networks tecknat ett kontrakt avseende GSM och GPRS medan operatören Henan i Kina. Avtalet är värt 180 miljoner euro.

Klädkedjan Lindex extrastämma godkände på eftermiddagen den föreslagna rekapitaliseringen av bolaget. Det innebär att 44 kronor kommer att delas ut kontant per aktie. Det innebär en utdelning på totalt tre miljarder kronor. Aktien steg 1,0 procent till 105,75 kronor.

Medicinteknikföretaget Elekta höjdes 2,6 procent till 107,25 kronor. Bolaget meddelade en order i Grekland på tre strålterapisystem till ett center i Aten. Ordervärdet är över 8 miljoner euro.

Värmeproduktsbolaget Nibe sänktes 4,1 procent till 64 kronor. Trots den senaste tidens fall är aktien för dyr anser Affärsvärlden och rekommenderade sälj.

En stor vinnare var forsknings- och utvecklingsföretaget inom probiotika, Probi, vars aktie höjdes hela 17,2 procent till 34 kronor. Detta sedan bolaget meddelat ett licensavtal med Next Foods avseende den amerikanska marknaden. Probi garanteras en royalty på cirka 10 miljoner kronor.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?