1515

Stockholmsbörsen: Banker sätter press

Stockholmsbörsen handlades med sjunkande kurser i den inledande handeln på tisdagen sedan de amerikanska börserna vänt nedåt på måndagskvällen.

"Det som tynger är framförallt att stängningsnivåerna i USA var betydligt lägre än vad de låg på när vi stängde under måndagen samtidigt som terminerna i den tidiga handeln indikerar en nedgång inför öppningen i dag. Vidare har vi en rad intressanta makrodata i eftermiddag från USA som kommer att ge börsen riktning och det finns en viss oro inför dessa", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 10.30 var OMXS30 ner 1,0 procent till noteringen 1.186,4. Omsättningen uppgick till 5,9 miljarder kronor.

Det var framförallt banksektorn som tyngde indexet. Nordea backade med 1,7 procent till 101:40 kronor, SEB A sänktes med 2,0 procent till 196:50 kronor och Swedbank A sjönk 1,9 procent till 207:50 kronor.

Deutsche Bank har tittat närmare på de svenska bankerna och sänkt rekommendationen för Nordea till behåll, från tidigare köp och riktkursen har satts till 115 kronor, mot tidigare 120 kronor. SEB har också fått sin riktkurs sänkt till 246 kronor, från tidigare 261 kronor. Men rekommendationen köp upprepas.

Banksektorn utvecklades annars svagt i hela Europa bland annat sedan Merrill Lynch sänkt estimatet för Deutsche Banks resultat under det tredje kvartalet.

Ericsson B tappade 16 öre till 25:26 kronor och gick därmed bättre än marknaden i övrigt.

"Aktien är ned för fjärde dagen i rad och börjar se översåld ut, det bör komma en rekyl där snart", säger en mäklare.

Peab, vars aktie handlades efter split 2:1 och som efter rätten till avknoppningen av Peab Industri, föll 28,7 procent till 72:50 kronor. Det ger därmed ett värde på Peab Industri på 59 kronor per aktie.

"Det känns väl okej. Det är i linje eller strax över vår gissning på 68 kronor på Peab-aktien, vilket vi även räknade på för industridelen. Runt de här nivåerna känns väldigt rimligt. Det är inom felmarginalen", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

I eftermiddag kommer en hel del viktiga siffror från USA, som S&P/Case Schiller husprisindex klockan 15.00 för juli och försäljningen av befintliga bostäder för augusti klockan 16.00.

S&P/Case Schillers index bygger på upprepade försäljningar och anses därmed ge en mer rättvisande bild av prisutvecklingen än vad som anges i samband försäljningsstatistiken för befintliga bostäder. Urvalet är dock mer begränsat. Klockan 16.00 publiceras dessutom hushållens konfidensindikator september och klockan 23.00 kommer ABC/WP konsumentförtroende för förra veckan.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?