Annons

Vård-vd:n drömmer om bokcafé

Hon ogillar kaniner, älskar böcker och hade egentligen tänkt bli journalist. Cecilia Daun Wennborg, nytillträdd vd för privata vårdbolaget Carema Vård och Omsorg, hävdar också att hon har dåligt lokalsinne. Men hon har inga problem med att navigera sig igenom DI Weekends 21 snabba.

Du har lämnat bank- och försäkringsbranschen för ett privat vårdbolag. Vilka är de största lik- och olikheterna i de båda branscherna?
”Största likheten är att verksamheten fokuserar på människors behov. Inte minst de behov som en alltmer åldrande befolkning har. Största skillnaden är att ett vårdbolag verkar mer i samspel med den politiska utvecklingen.”

Vilken specialistvård skulle du helst välja hos ett privat vårdbolag framför den offentliga vården?
”Det skulle nog vara ortopedi. Köerna hos ortopederna är långa på många ställen i den offentliga vården.”

Vilken av följande tv-sjukhusserier hämtar du mest inspiration från: Chicago Hope, House, Cityakuten, Grey’s Anatomy eller Scrubs?
”Jag har dessvärre inte sett någon av dem. Jag ser mest engelska deckare på tv.”

Du får tio miljoner i näven och måste placera dem direkt, vad gör du?
”Då köper jag aktier i stora svenska bolag för hälften av pengarna. Resten skulle jag kanske spendera på någon resa, ge lite till barnen och sedan sätta på banken i väntan på ett bra investeringstillfälle.”

Om du skulle tvingas välja en ny karriär, vilken skulle det vara?
”Jag skulle bli bokhandlare och öppna en bokhandel med kafé, läsklubbar, författarträffar och annat kul.”

Vilken bok är ditt bästa boktips?
”'Flyga drake' av en afghansk författare, Khaled Hosseini. Den är otroligt bra och handlar om en pojke i Afghanistan. Man får en inblick i ett samhälle som är helt annorlunda än vårt och den behandlar stora och viktiga livsfrågor.”

Om du fick ha något i ditt liv ogjort, vad skulle det vara?
”Ingenting. Jag är nöjd med det jag gjort i livet.”

Vilken talang skulle du vilja ha?
”Jag spelar visserligen piano, mest klassiskt, men det vore roligt att vara mer musikbegåvad.”

Vilken är din största extravagans?
”Att jag tar mig tid att umgås med mina vänner trots att jag jobbar mycket och har ett aktivt familjeliv.”

Vad hos dig själv tycker du minst om?
”Att jag är väldigt opraktisk, det gäller faktiskt det mesta, matlagning, praktiska göromål hemma och på jobbet. Dessutom har jag ett väldigt dåligt lokalsinne vilket ställer till en hel del svårigheter i mitt liv.”

...och vad är du stoltast över?
”Att jag har en stark vilja och vågar stå för vad jag tycker.”

Vilken historisk person skulle du helst vilja träffa?
”Bang, Barbro Alving. Hon framstår som både skärpt, nytänkande, modig och rolig – en ovanlig kombination. Ett samtal med henne skulle vara stimulerande.”

Vilket slags läkekonst är du mest imponerad av?
”Samspelet mellan det psykiska och det fysiska har alltid fascinerat mig. De hänger ihop och påverkar vår allmänna hälsa på olika sätt.”

Hur blir man lycklig?
”Genom att vara tillfreds med sig själv. Hur man gör för att bli det varierar från person till person beroende på vem man är.”

Vilken är den sämsta film du kan minnas att du sett?
”Jag minns inte dåliga filmer. Jag ser oftast film hemma och då stänger jag av om en film är dålig. Två av mina favoritfilmer är däremot Allt om min mamma och Den engelske patienten.”

Vilken är din drömsemester?
”Den jag tillbringar på en solig alptopp tillsammans med min familj.”

Vilket är ditt bästa respektive sämsta köp?
”Bästa köpet är vår cockerspaniel Selma som vi skaffade för tre år sedan. Det sämsta köpet är hennes föregångare, två kaniner som mina barn absolut ville ha men det var jag som fick sköta om dem.”

Vilken är din favoritpryl?
”Min välfyllda bokhylla. Jag läser väldigt brett och gillar de flesta genrer.”

När grät du senast?
”Antagligen när jag såg en film senast, jag gråter ofta när jag ser på film.”

Om du var allsmäktig för en dag, vad skulle du ändra på först?
”Jag skulle snabbt omfördela resurserna i världen så att de blev mer jämnt fördelade.”

Vilken är din främsta levnadsregel?
”Det är du själv som styr hur ditt liv blir.”


CECILIA DAUN WENNBORG

Ålder: 43 år.
Bor: Bromma.
Familj: Maken Johan och sönerna Oscar, 13, och Anton, 11 år.
Karriär: Civilekonom, jobbat 16 år inom försäkringskoncernen Skandia, varit
vd för Skandialink, Sverigechef för Skandia samt tillförordnad vd för Skandiabanken. Varit ekonomi- och finansdirektör under två år i Carema innan hon intog vd-stolen.
Fritidsintressen: Familjen, kultur, tennis och skidåkning.
Dold talang: Har en förmåga att memorera saker som inte är viktiga att komma
ihåg. Minns exempelvis telefonnumren till alla barnens kompisar.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Bristol-Myers Squibb Annons

Uppköpet stärker BMS:s läkemedelsportfölj

I november blev Celgene en del av Bristol Myers Squibb.
I november blev Celgene en del av Bristol Myers Squibb.

Med uppköpet av läkemedelsbolaget Celgene stärker Bristol Myers Squibbs sitt erbjudande av läkemedel och vårdlösningar. Bolaget kommer även fortsätta att samarbeta med andra vårdaktörer för att utveckla behandlingar för svårt sjuka patienter.

I november förra året fullbordade BMS, Bristol Myers Squibb, sitt uppköp av Celgene och de båda bolagens produkter finns nu under BMS varumärke.

– Bägge bolagen var framgångsrika både globalt och här i Sverige. Tillsammans har vi nu möjligheten att hjälpa än fler patienter inom olika sjukdomsområden. Vi har redan ett flertal ledande produkter på marknaden och bara under de kommande två åren lanserar vi ytterligare åtta nya läkemedel, säger Michaël Lugez, vd på BMS Sverige och tidigare vd på Celgene Nordics. 

Ledande biofarmabolag

Celgene var innan sammanslagningen en världsledande aktör inom läkemedelsutveckling för behandling av bland annat blodcancersjukdomar, solida cancertumörer samt inflammatoriska och immunologiska sjukdomar. BMS var ett globalt biofarmabolag som utvecklade innovativa läkemedel inom onkologi, kardiovaskulära sjukdomar, immunologi och fibros.

– Tillsammans har vi en av industrins bredaste pipelines och tack vare att vi nu kan slå samman kunskaperna och erfarenheterna från de båda bolagen kommer vi bli ännu starkare. Medarbetarna är vår främsta tillgång och de drivs av att hitta nya läkemedel och innovativa behandlingslösningar för vården. Både Celgene och BMS har tidigare också investerat stort i forskning globalt och det är något vi kommer att fortsätta med, säger Michaël Lugez.

EXTERN LÄNK: Läs mer - så verkar Bristol Myers Squibb i Sverige.

Under kommande år avser BMS i Sverige att arbeta mot tre huvudmål.

– Vår första prioritet är nu att färdigställa sammanslagningen av bolagen för att patienterna ska kunna ta del av fördelarna. Vidare har vi som mål att våra nya produkter ska bli tillgängliga för patienter i Sverige så snart som möjligt. Det tredje målet är att ge vår personal fler möjligheter att växa och utveckla vår affär, säger Michaël Lugez.

Patienterna är allt fokus

Patienterna och deras vård står ständigt i fokus i allting som BMS gör och bolaget vill vara med genom hela patientresan. Därför utvecklar de nu bland annat en app där patienter kan följa sin behandling, få svar på frågor och prata med en läkare.

– Vi vill inte bara vara en läkemedelsleverantör, utan även en partner till alla som är involverade inom hälso- och sjukvård. BMS var till exempel med och grundade organisationen ”All.Can” vars mål är att frigöra resurser för sjukhus för att optimera behandlingen av patienter. För att uppnå detta måste vi arbeta tillsammans. Ett annat exempel är hur vi i den pågående pandemin arbetar tillsammans med andra företag och organisationer för att donera pengar, labbutrustning och produkter för att stötta kampen mot coronaviruset, säger Michaël Lugez.

Ny logotyp

I samband med uppköpet av Celgene uppdaterar BMS även sitt varumärke med en ny logotyp.

– Även om vi fortfarande heter BMS är vi ett nytt bolag och det vill vi visa med vår nya logotyp. Motivet är en hand som är en universell symbol för läkande. Den representerar att ge och ta emot vård och visar på vårt engagemang för att sätta människan i första rummet, det är personligt, avslutar Michaël Lugez.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Bristol Myers Squibb här 

Fakta Bristol Myers Squibb
Bristol Myers Squibb, BMS, är ett globalt biofarmaceutiskt bolag som utvecklar innovativa läkemedel för svåra sjukdomar. Bolaget kombinerar smidigheten hos ett bioteknikbolag med räckvidden och resurserna hos ett etablerat läkemedelsföretag. BMS är bland annat verksamma inom onkologi, kardiovaskulära sjukdomar, cancersjukdomar samt inflammatoriska och immunologiska sjukdomar. BMS deltar i flera globala samarbeten för att utveckla och optimera vårdlösningar med patienten i fokus.

Mer från Bristol-Myers Squibb

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Bristol-Myers Squibb och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?