1515
Annons

Vård-vd:n drömmer om bokcafé

Hon ogillar kaniner, älskar böcker och hade egentligen tänkt bli journalist. Cecilia Daun Wennborg, nytillträdd vd för privata vårdbolaget Carema Vård och Omsorg, hävdar också att hon har dåligt lokalsinne. Men hon har inga problem med att navigera sig igenom DI Weekends 21 snabba.

Du har lämnat bank- och försäkringsbranschen för ett privat vårdbolag. Vilka är de största lik- och olikheterna i de båda branscherna?
”Största likheten är att verksamheten fokuserar på människors behov. Inte minst de behov som en alltmer åldrande befolkning har. Största skillnaden är att ett vårdbolag verkar mer i samspel med den politiska utvecklingen.”

Vilken specialistvård skulle du helst välja hos ett privat vårdbolag framför den offentliga vården?
”Det skulle nog vara ortopedi. Köerna hos ortopederna är långa på många ställen i den offentliga vården.”

Vilken av följande tv-sjukhusserier hämtar du mest inspiration från: Chicago Hope, House, Cityakuten, Grey’s Anatomy eller Scrubs?
”Jag har dessvärre inte sett någon av dem. Jag ser mest engelska deckare på tv.”

Du får tio miljoner i näven och måste placera dem direkt, vad gör du?
”Då köper jag aktier i stora svenska bolag för hälften av pengarna. Resten skulle jag kanske spendera på någon resa, ge lite till barnen och sedan sätta på banken i väntan på ett bra investeringstillfälle.”

Om du skulle tvingas välja en ny karriär, vilken skulle det vara?
”Jag skulle bli bokhandlare och öppna en bokhandel med kafé, läsklubbar, författarträffar och annat kul.”

Vilken bok är ditt bästa boktips?
”'Flyga drake' av en afghansk författare, Khaled Hosseini. Den är otroligt bra och handlar om en pojke i Afghanistan. Man får en inblick i ett samhälle som är helt annorlunda än vårt och den behandlar stora och viktiga livsfrågor.”

Om du fick ha något i ditt liv ogjort, vad skulle det vara?
”Ingenting. Jag är nöjd med det jag gjort i livet.”

Vilken talang skulle du vilja ha?
”Jag spelar visserligen piano, mest klassiskt, men det vore roligt att vara mer musikbegåvad.”

Vilken är din största extravagans?
”Att jag tar mig tid att umgås med mina vänner trots att jag jobbar mycket och har ett aktivt familjeliv.”

Vad hos dig själv tycker du minst om?
”Att jag är väldigt opraktisk, det gäller faktiskt det mesta, matlagning, praktiska göromål hemma och på jobbet. Dessutom har jag ett väldigt dåligt lokalsinne vilket ställer till en hel del svårigheter i mitt liv.”

...och vad är du stoltast över?
”Att jag har en stark vilja och vågar stå för vad jag tycker.”

Vilken historisk person skulle du helst vilja träffa?
”Bang, Barbro Alving. Hon framstår som både skärpt, nytänkande, modig och rolig – en ovanlig kombination. Ett samtal med henne skulle vara stimulerande.”

Vilket slags läkekonst är du mest imponerad av?
”Samspelet mellan det psykiska och det fysiska har alltid fascinerat mig. De hänger ihop och påverkar vår allmänna hälsa på olika sätt.”

Hur blir man lycklig?
”Genom att vara tillfreds med sig själv. Hur man gör för att bli det varierar från person till person beroende på vem man är.”

Vilken är den sämsta film du kan minnas att du sett?
”Jag minns inte dåliga filmer. Jag ser oftast film hemma och då stänger jag av om en film är dålig. Två av mina favoritfilmer är däremot Allt om min mamma och Den engelske patienten.”

Vilken är din drömsemester?
”Den jag tillbringar på en solig alptopp tillsammans med min familj.”

Vilket är ditt bästa respektive sämsta köp?
”Bästa köpet är vår cockerspaniel Selma som vi skaffade för tre år sedan. Det sämsta köpet är hennes föregångare, två kaniner som mina barn absolut ville ha men det var jag som fick sköta om dem.”

Vilken är din favoritpryl?
”Min välfyllda bokhylla. Jag läser väldigt brett och gillar de flesta genrer.”

När grät du senast?
”Antagligen när jag såg en film senast, jag gråter ofta när jag ser på film.”

Om du var allsmäktig för en dag, vad skulle du ändra på först?
”Jag skulle snabbt omfördela resurserna i världen så att de blev mer jämnt fördelade.”

Vilken är din främsta levnadsregel?
”Det är du själv som styr hur ditt liv blir.”


CECILIA DAUN WENNBORG

Ålder: 43 år.
Bor: Bromma.
Familj: Maken Johan och sönerna Oscar, 13, och Anton, 11 år.
Karriär: Civilekonom, jobbat 16 år inom försäkringskoncernen Skandia, varit
vd för Skandialink, Sverigechef för Skandia samt tillförordnad vd för Skandiabanken. Varit ekonomi- och finansdirektör under två år i Carema innan hon intog vd-stolen.
Fritidsintressen: Familjen, kultur, tennis och skidåkning.
Dold talang: Har en förmåga att memorera saker som inte är viktiga att komma
ihåg. Minns exempelvis telefonnumren till alla barnens kompisar.

Innehåll från Transfer GroupAnnons

Experten: Säkerhet allt viktigare för företag

Skjutningar och sprängdåd är vanligt förekommande i Sverige, visar statistik från bland andra Brottsförebyggande rådet och Polismyndigheten. 

Det har fått många verksamheter att se över sin säkerhet.

– Många av de som i dag efterfrågar våra tjänster har ingen egen hotbild mot sig – de har bara fel grannar, säger säkerhetsexperten Magnus Ahde från Altum Security AB.   

 

Läs mer om hur sectech tar säkerhetslösningar till nästa nivå

En studie från Brottsförebyggande rådet, Brå, konstaterar att Sverige är det värst drabbade landet i Europa när det gäller dödligt skjutvåld. I studien har svenska dödsskjutningar jämförts med 22 andra europeiska länder under perioden 2000 till 2019.

Även sprängdåd har varit vanligt förekommande under de senare åren, visar statistik från polismyndigheten. 2021 anmäldes 79 stycken i Sverige.

Ökad efterfrågan på säkerhet

En konsekvens har blivit att efterfrågan på fysisk säkerhet har ökat. Det berättar Magnus Ahde, som har arbetat över 20 år i säkerhetsbranschen och i dag är säljare på Altum Security AB.

– Eftersom det är svårt att rikta bomber mot en speciell mottagare riskerar alla inom en viss area att bli drabbade vid en explosion. Man behöver alltså inte ha en hotbild mot sig för att drabbas. Och det betyder att allt fler inser att de behöver skydda sig mot den typen av händelser, säger han.

Snyggt – och farligt

Från att tidigare framför allt haft ambassader och myndigheter som kunder så märker Magnus Ahde och hans kollegor, som är experter inom säkerhetskonsultation och skalskyddslösningar, att även andra typer av verksamheter efterfrågar deras tjänster.  

– Exempelvis kan en sådan sak som att ha en glasfasad på sitt huvudkontor idag utgöra en stor säkerhetsrisk. Det är snyggt – men väldigt farligt om det skulle ske en explosion.

Kombinationslösningar

Altum Security är en del av säkerhetskoncernen Transfer Group AB som förutom skalskyddslösningar erbjuder allt inom fysisk säkerhet; från bevakning och säkerhetskontroller till larm, och mjukvarulösningar som förenklar och effektiviserar helhetserbjudandet. 

– Vår styrka är att våra bolag täcker olika delar av fysisk säkerhet och att vi därför kan erbjuda olika typer av kombinationslösningar, förklarar Transfer Groups vd Pernilla Jennesäter.

– Vi gjorde exempelvis nyligen en kombinationslösning på en ambassad tillsammans med vårt systerbolag Sensec AB för att skydda både byggnaden och inpassering. Sensec stod för röntgen och metalldetektion, och Altum för beskjutnings- och explosionsskydd, berättar Magnus Ahde. 

Unika inom högsäkerhet

Magnus Ahde menar att det finns få andra bolag i branschen som jobbar så heltäckande med skalskyddlösningar som Altum Security. 

– Många fokuserar på en specifik produkt eller lösning, medan vi kan leverera en mängd olika produkter inom högsäkerhet, allt från skottsäkra fönster och dörrar till panic rooms. På så sätt sticker vi ut, säger han. 

 Läs mer om hur sectech tar säkerhetslösningar till nästa nivå 

 

 

 

Mer från Transfer Group

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Transfer Group och ej en artikel av Dagens industri

Värmebölja leder till prischock på ägg i östra Kina

En kinesisk värmebölja påverkar inte bara landets befolkning. Temperaturer på nästan 40 grader får hönsen att producera färre ägg med allt högre äggpriser som konsekvens.

Östra Kina har drabbats av en värmebölja som inte bara påverkar människor utan även djur som hönor. Bilden från en tidigare värmebölja 2013 där värmen gjorde det möjligt att steka ägg på gatubrunnar.
Östra Kina har drabbats av en värmebölja som inte bara påverkar människor utan även djur som hönor. Bilden från en tidigare värmebölja 2013 där värmen gjorde det möjligt att steka ägg på gatubrunnar.Foto:AP/TT

I Hefei i provinsen Anhui i östra Kina har man nu registrerat 14 dagar med temperaturer på 38 grader eller mer, en rekordnotering.

Invånarna svettas dock inte bara över värmen utan även äggpriserna som rusat med 30 procent, något som hänger ihop med extremhettan.

Lokala medier rapporterar om att äggproduktionen minskat som konsekvens av värmeböljan. Hönsen äter helt enkelt mindre och för att motverka problemen har nu flera lantbrukare valt att installera fläktsystem för att få fart på hönornas produktion igen.

Kina har precis, som stora delar av övriga världen, brottats med värmeböljor och flera större städer har senaste tiden noterat årets högsta temperaturer den senaste tiden. Förutom stigande äggpriserna har konsekvensen bland annat blivit elransonering i Sichuan liksom en utbredd torka där mer än 140.000 hektar av grödor har förstörts, rapporterar statliga nyhetsbyrån Xinhua.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera