1515

Stockholmsbörsen: Svagt uppåt inför helgen

Stockholmsbörsen handlades svagt uppåt under fredagen med stöd från positiva europabörser och USA-terminer som indikerar en uppgång när börserna i New York öppnar under eftermiddagen.

"Man börjar se att riskpremien normaliseras och att rent generellt så har framförallt cykliska bolag återhämtar sig. Men man ska inte räkna faran över och det finns risk för en period av slagisk handeln framöver där vi kommer att styras av makrodata och globala företagsrapporter fram till att de första svenska rapporterna för tredjekvartalet kommer. Men tittar man på längre sikt och tar med rapportperioden för Q3 så finns det potential till en positiv utveckling", säger en aktiestrateg till Nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 13.45 var OMXS30 0,1 procent högre till noteringen 1.209,9. Omsättningen uppgick till 10,4 miljarder kronor.

Bland storbolagen var det Stora Enso som utvecklades allra bäst med en uppgång för R-aktien på 6,6 procent till 128:50 kronor. Bolaget meddelade på morgonen att de sålt sin problemfyllda pappersverksamhet i Nordamerika. Prislappen är 2,52 miljarder dollar och försäljningen leder till att en tidigare aviserad nedskrivning nu blir lägre. Analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med tycker att det är ett bra initiativ och att de får ett bra betalt.

"Nu kan de bli lite mer proaktiva. Men det är fortsatt svårt för dem i Europa i och med att dollarn försätter att försämras. Då kommer det mer import från amerikanerna samtidigt som européernas produktion stannar här", säger en analytiker.

Net Insight steg 8,7 procent till 5:60 kronor efter att bolaget fått en order från Korea Telecom med ett angett värde på över 10 miljoner kronor.

"Vi är positiva till aktien och även om Net Insight är en liten spelare vinner de över de riktigt stora eftersom deras produkter är bättre", säger Mats Bergström, analytiker på Nordea, till Nyhetsbyrån Direkt.

Diamyd Medicals aktie lyfte 10,7 procent till 93 kronor efter att bolaget på morgonen meddelat att Amerikanska National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK) planerar en internationell klinisk studie med Diamyd-vaccinet.

"Det är väldigt positivt, att NIDDK tar upp en studie som denna är bland de bästa kvalitetsstämplar de kan få. Men det är en tvåårsstudie och det viktigaste är givetvis vad som kommer ut ifrån studien. Givet att det blir bra data kommer detta att ge bra marknadsföringsmaterial för Diamyd. Läkare lyssnar alltid på vad NIDDK säger", säger en analytiker i en kommentar.

En annan bioteknikaktie som steg kraftigt var Artimplant med en uppgång på 10,6 procent till 5:10 kronor. Aktien fick bland annat stöd från att bolagets vd Hans Rosén säger till Nyhetsbyrån Direkt att produkten Artelon Tissue Reinforcement visserligen befinner sig i tidig lanseringsfas men att produkten har förutsättningar att bli en riktigt stor produkt för Artimplant.

H&M fortsatte uppåt med 1,5 procent till 401:50 kronor och fick hjälp av att dollarn fortsätter att handlas på historiskt låga nivåer samtidigt som ABN Amro i en färsk analys gett en positiv syn på aktien. ABN:s riktkurs är satt till 470 kronor.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?