1515

Stockholmsbörsen: Stora lyfter på USA-affär

Efter en kort vända på negativ mark letade sig Stockholmsbörsen upp på plus med stöd från den övriga handeln i Europa och stigande USA-terminer.

"Vi fick se ett antal tekniska indexstödnivåer testas under gårdagen i bland annat Frankfurt och London och håller vi oss ungefär här under förmiddagen kan det bli en bra eftermiddag", kommenterar en mäklare.

Klockan 10.10 hade OMXS30 stigit med 0,2 procent till noteringen 1.210,5. Omsättningen uppgick till 4,3 miljarder kronor.

Det stora flöde av rekommendationsförändringar som sågs under morgonen satte sin prägel på vissa större bolags rörelser. Goldman Sachs har gjort ett färskt nedslag i verkstadssektorn med höjningar för bland annat SKF och Volvo vars aktier i öppningen steg med 1,1 respektive 0,4 procent.

Sandvik har fått en sänkt rekommendation av investmentbanken, ner till neutral från tidigare köp, och aktien backade 0,4 procent till 410,50 kronor.

Ericsson, som pressades rejält under torsdagen, vände upp med 10 öre till 25,92. Citigroup har höjt riktkursen för telekomjätten till 35 kronor, från tidigare 33.

Indextunga H&M fortsatte sin stigning, upp 1,5 procent till 401,50 kronor, samtidigt som ABN Amro i en färsk analys anslutit sig till det övriga analytikerkollektivet med en positiv syn på aktien. ABN:s riktkurs är satt till 470 kronor.

Stora Enso var en av vinnarna efter att bolaget sålt sin genom åren förlustbringande pappersverksamhet i Nordamerika. Prislappen är 2,52 miljarder dollar och försäljningen leder till att en tidigare aviserad nedskrivning nu blir lägre.

OMX, vars aktie steg kraftigt och överlägset toppade omsättningsligan på torsdagen, visade på en mer blygsam bild och noterades 0,6 procent upp till 260,50 kronor.

Fredagens officiella agenda är mycket tunn med EMU-statistik i form av bytesbalans och inköpschefsindex som ända hållpunkter. Från USA väntas inga makrosiffror.


Innehåll från Siemens VitvarorAnnons

Induktionshällen som sätter nya gränser

Sensorkontrollerade funktioner och induktionsteknik garanterar en fantastisk matlagningsupplevelse. Siemens inductionAir Plus ger dig nya möjligheter att skapa ett kök som passar in i din dröm.
Sensorkontrollerade funktioner och induktionsteknik garanterar en fantastisk matlagningsupplevelse. Siemens inductionAir Plus ger dig nya möjligheter att skapa ett kök som passar in i din dröm.

Framtidens teknik redan i dag.

Siemens inductionAir Plus gör matlagningen till ett rent nöje.

– Designen är häpnadsväckande och funktionen med den integrerade fläkten i hällen är fantastisk, säger Mårten Skoglund, produktutbildare för Siemens Vitvaror.

Läs mer om Siemens inductionAir Plus här. 

I nära 200 år har Siemens Vitvaror stått för innovation och pålitlighet. 

Grundat i Tyskland har de som ledord att förutse konsumentens behov och att tillhandahålla lösningar för att göra livet enklare och effektivare.

Just enkelt och effektivt är något som de flesta eftersträvar i köket när det kommer till att laga mat. Och det är nu möjligt med innovativa Siemens inductionAir Plus.

Maximal flexibilitet

Siemens inductionAir Plus är en spishäll och fläkt i ett, där fläkten sitter integrerad i mitten av hällen – allt för att få bästa resultat och maximalt flexibilitet. 

Den innovativa kombinationen av en modern induktionshäll och en kraftfull inbyggd köksfläkt skapar helt nya möjligheter i köksinredningen.

– Det är en mycket bra lösning för det öppna köket och den är väldigt enkel att installera, säger Mårten.

Med kolfilter blir det en värmebesparande effekt i hemmet, då fläkten återanvänder den varma luften och släpper tillbaka den ren och luktfri i rummet istället för ut ur huset. 

Mårten Skoglund är produktutbildare för Siemens Vitvaror.
Mårten Skoglund är produktutbildare för Siemens Vitvaror.

”Os-näsa” som styr

Den inbyggda fläkten har försetts med climateControl vilket närmast kan liknas vid en ”os-näsa” som automatiskt justerar fläktstyrkan. Denna mäter ångintensiteten och fettinnehållet under tillagningen och justerar fläktstyrkan därefter.

Det innebär att fläkten bara används när den behövs och då i precis rätt styrka. Och den extremt tysta iQdrive-motorn gör att det i princip bara är maten som hörs. 

Sensorteknologi

Hällen hos Siemens inductionAir Plus har flera flexibla matlagningszoner med intelligent sensorteknologi som säkerställer att inget bränns vid. 

Zonerna är skapta med förutsättningen att stekpannor och kastruller finns i många former och storlekar, och inte en millimeter utrymme går till spillo. Kokkärl kan dessutom flyttas fritt runt hela hällen. 

Hällar med flexInduction känner automatiskt av kokkärlens storlek och form, och värmen genereras bara där det behövs.

– Jag har lagat mat på många olika hällar genom åren, men Siemens inductionAir Plus är speciell. Den har en massa smarta funktioner som verkligen gör livet enklare och hjälper dig i köket, säger Mårten Skoglund.

Sätter ny standard

Den teknologi som i dag finns i Siemens inductionAir Plus sätter på ett sätt en ny standard även om den är anpassad för dagens kök. Produkten finns i tre bredder - 80, 70 och 60 centimeter och kan passas in i standardköksskåp. 

I dag är hemmen dessutom mer uppkopplade och Siemens inductionAir Plus är inget undantag. Med Home Connect-appen kan du enkelt övervaka, använda och kommunicera med spisen i köket. 

– Siemens inductionAir Plus gör livet lite enklare, det är en nyhet som ger frihet och skapar oanade möjligheter, avslutar Mårten Skoglund.   

Läs mer om Siemens inductionAir Plus här. 

 

Mer från Siemens Vitvaror

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Siemens Vitvaror och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?