1515

New York: Bred återhämtning

USA-börserna öppnade brett upp på fredagen, med stöd av starka delårsrapporter från Oracle och Nike. Ingen statistik, viktigare delårsrapporter, väntas under handelssession, men marknaden kan komma att hålla ett öga på tal från ledamöter i den amerikanska centralbanken under kvällen.

Klockan 16.20 steg Dow Jones Industrial Average-index 0,6 procent till 13.850, S&P 500-index ökade med 0,4 procent till 1.528 och Nasdaq Composite-index klättrade 0,7 procent till 13.935.

I stort sett samtliga aktier som ingår i Dow Jones noterades högre, under ledning av Disney, Verizon och AT&T.

Omsättningen i öppningshandeln uppgick till nära 800 miljoner aktier och till nära 700 miljoner på Nasdaq Composite.

De mest handlade aktierna var Google, Apple, Exxon, Microsoft och General Electric.

Efter marknadens stängning på torsdagen rapporterade Oracle och Nike. Oracle slog marknadens förväntningar på såväl intäkter som resultat.

Aktien klättrade i efterhandeln och i den ordinarie handeln på fredagen var aktien upp med hela 3,6 procent, med stöd av ett rad positiva kommentarer om rapportern, däribland från UBS som höjde riktkursen på aktien.

Nike betalades drygt 2 procent högre i spåren av sin delårsrapport för det första kvartalet, som visade på en vinstökning på hela 51 procent.

Andra aktier i fokus var Exxon, med stöd av ett fortsatt högre oljepris. Sent på torsdagen meddelade bolaget att man evakuerar 200 personer från oljeplattformar i Mexikanska golfen, på grund av tropiska stormar.

På makrofronten sjönk obligationsräntorna, korta som långa, efter torsdagens kraftiga uppgångar. Tioåringen sjönk med drygt 5 punkter till 4,64 procent.

Senare under fredagskvällen håller Fed-ledamoten Kevin Warsh tal.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?