1515

Stockholmsbörsen: Nedåt efter gårdagens köpfest

Stockholmsbörsen var nedåt i den inledande handeln på torsdagen i likhet med övriga europeiska börser tyngda av bland annat Deutsche Bank som meddelat att de gjort misstag kopplade till högrisklån. För svensk del var OMX i fokus sedan handelstoppet släppts och ny information presenterats.

Sentimentet i Europa sänktes efter att Deutsche Bank meddelat att det har "gjort misstag" och kommer att ta nedskrivningar för bankens högrisklån under det tredje kvartalet. Detta då Deutsche Bank inte lyckats lösa krediterna under de rådande marknadsförutsättningarna.

Klockan 10.15 hade OMXS30 backat med 1,1 procent till noteringen 1.208,5. Omsättningen uppgick till 6,3 miljarder kronor.

OMX föll direkt efter att handelsstoppet från onsdagen hävts och noterades som lägst till 223:50 kronor, men aktien återhämtade sig sedan och stabiliserade sig runt 230 kronor. Bland de nya uppgifter som presenterats så ligger budet på 230 kronor per aktie fast men Nasdaq kommer att köpa de aktier som Dubaibörsen köper via budet. Dubaibörsen blir sedan i sin tur delägare i Nasdaq.

Dagens stora förlorare var annars Nibe som föll med hela 23,1 procent till 70:75 kronor sedan bolaget sänkt sin prognos för helåret 2007. Anledningen till sänkningen är att den svenska marknaden för värmepumpar visat en avsevärd försvagning och den tyska marknaden för värmepumpar inte visar så god tillväxt som bolaget tidigare förväntat sig.

Ericsson gick något sämre än marknaden i övrigt genom att sjunka 1,9 procent till 26:50 kronor bland annat tyngd av att Cheuvreux sänkt sin rekommendation för aktien till underperform, från tidigare outperform.

En annan aktie som noterade en stor rörelse var Karo Bio som backade 8,3 procent till 5:55 kronor. Bolagets samarbetspartner Wyeth har beslutat att avsluta utvecklingen av LXR-623 som befunnit sig i kliniska fas I-studier för behandling av åderförkalkning.

"Det är helt klart en rimlig kursreaktion. Det projekt som lagts ned var Karo Bios viktigaste vid sidan av KB2115. Det fanns en stor osäkerhet kring projektet som dragit ut på tiden, så till viss del var det väntat att det kunde finnas problem, men när beskedet kommer så sätter det sig ändå på kursen", säger en analytiker till Direkt.

I övrigt har dollarn fortsatt att försvagas och kostar nu runt 6:56 mot kronan vilket är den lägsta nivån sedan 1996. Detta gynnar bland annat H&M som var upp 0,4 procent till 390:50 kronor.

Hemtex och Gunnebo steg 1,7 respektive 2,2 procent med stöd av köprekommendationer i senaste numret av Veckans Affärer.

På dagens agenda finns en del händelser som kan komma att ge avtryck i börsutvecklingen. Dels kommer ytterligare rapporter från de amerikanska investmentbankerna och denna gång är det Bear Stearns och Goldman Sachs tur som båda väntas presentera sina siffror innan öppningen i New York.

Det kommer också statistik från USA i form av veckosiffror över antalet nyanmälda arbetslösa klockan 14.30. Något senare, klockan 16.00, publiceras ledande indikatorer och statistikskörden avslutas klockan 18.00 med Philadelphia Fed Index för september.

Vidare talar Fed-chefen Ben Bernanke om subprimeproblemen inför representanthuset klockan 16.00.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?