1515

Stockholmsbörsen: Glädjeskutt efter bankbesked

Börsen tog ett rejält glädjeskutt uppåt när den amerikanska investmentbanken Lehman Brothers rapport visade sig vara något bättre än analytikernas förväntningar. Från att under större delen av dagen ha legat på minus steg börsen till plus 1,20 procent kl 14.35.

Efter det lugnande beskedet från Lehman pustade börsen ut och främst var det bankaktierna som rusade i höjden. Bäst gick Swedbank som steg med 5,7 procent till 212 kronor.

SEB var inte långt efter med en uppgång på 4 procent till kursen 195,50 kronor. Även fastighetsbolagen steg starkt efter Lehmans besked. Bäst gick det för Kungsleden som gick upp med 3,7 procent till kursen 76,50 kronor.

Före Lehmans rapport hade handeln varit försiktig på Stockholmsbörsen. Även om marknaden pustade ut och ordnade ett lättnadsrally efter Lehmans rapport är det fortfarande mycket nervositet bland handlarna. Det alla väntar på nu är det amerikanska centralbankmötet i kväll. Där kommer det att avgöras om den amerikanska styrräntan ska sänkas och i så fall hur mycket.

Analytiker säger till nyhetsbyrån Direkt att det inte spelar någon roll om centralbanken sänker med 25 eller 50 punkter utan det viktiga är hur banken uttalar sig. Ljuva toner i marknadens öron vore om de har en positiv syn på ekonomin. Skulle räntan däremot inte sänkas med hänsyn till inflationen kan det komma att bli turbulent ikväll.

Bland övriga aktier som noterade stora rörelser fanns Epicept som lyfte 11 procent till 13,25 kronor på beskedet att tidsplanen för att få ett europeiskt marknadsgodkännande av cancerpreparatet Ceplene går enligt tidsplan.

Den stora förloraren var First North-noterade Värmekyl Grossisten, VKG, som föll med 23,1 procent till 16 kronor efter att bolaget sänkt sin helårsprognos.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?